JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor:

– Statsministeren beklager sitt ubetenksomme ordvalg

– Statsministeren synes det er leit hvis hun i gårsdagens spørretime uttalte noe som ble oppfattet som om hun ikke respekterer en yrkesgruppe. Det er selvsagt helt feil og har aldri vært hennes intensjon, sier Solbergs statssekretær.
Statsminister Erna Solberg hisset opp landets sosionomer med uttrykket «sosionomisere vekk» i Stortingets spørretime.

Statsminister Erna Solberg hisset opp landets sosionomer med uttrykket «sosionomisere vekk» i Stortingets spørretime.

Leif Martin Kirknes

solfrid.rod@lomedia.no

Det har kokt på sosiale medier etter at statsminister Erna Solberg sa dette i Stortingets spørretime i går:

«Samtidig vil jeg aldri si at fordi man er fattig, eller har utfordringer, er kriminalitet akseptabelt – eller sosionomisere det vekk, som jeg pleier å si. Det er ikke sånn, vi må gripe til årsakene. Man må styrke familien og jobbe rundt det, og da er for eksempel helsestasjoner utrolig viktig».

Opprør på facebook

FOs Kathrine Haugland Martinsen oppfordet folk til å gi tilbakemeldinger på Erna Solbergs egen Facebook-vegg.

En utfordring mange har fulgt. Og statsministerens ordvalg har fått hard medfart av sosionomene: Respektløst, foraktfullt, kunnskapsløst og fordomsfullt er blant ordene de bruker.

Sosionomer krever unnskyldning fra Erna Solberg

Fontene har ikke fått intervju med statsminister Erna Solberg, men har fått svar fra hennes statssekretær på epost.

Her er våre spørsmål:

• Hva legger statsministeren i ordet «sosionomisere»?

• Hva synes statsministeren om reaksjonene?

• Vil hun takke ja til invitasjoner om møter, kaffe og å bli med sosionomer på jobben for å lære mer?

• Vil hun beklage uttalelsen?

Her er svaret fra statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor:

«Statsministeren synes det er leit hvis hun i gårsdagens spørretime uttalte noe som ble oppfattet som om hun ikke respekterer en yrkesgruppe. Det er selvsagt helt feil og har aldri vært hennes intensjon. Statsministeren beklager sitt ubetenksomme ordvalg. På spørsmål om hvordan man skal håndtere situasjoner der det har utviklet seg en alvorlig ungdoms- eller gjengkriminalitet, var hennes svar at alle virkemidler må tas i bruk. Politiet, skolene, helsestasjonene, kommunene, de det gjelder. Ulike aktører må jobbe sammen og gå til roten av problemene og finne årsakene. Først da kan man finne løsningene. I dette bildet er selvsagt sosionomer også helt avgjørende. Deres innsats rettet mot barn, unge og deres familier for å forebygge, løse og redusere sosiale problemer er grunnleggende.»

Hun er FO-medlem nummer 28.000