Her prøver kommunen å kapre fremtidens vernepleiere
De hadde knapt hatt første forelesning før arbeidsgivere begynte sitt frieri. Vernepleierstudentene er attraktive.
Karine Jansson Schlytter håper flere vernepleierstudenter vil velge å jobbe i bolig når de en dag skal ut i jobb.
Simen Aker Grimsrud
simen@lomedia.no
– Er det noen her som har jobba i bolig før?
Vernepleier Trine Anette Eriksen ser utover lokalet. Fem hender i været.
– Er det noen som kan tenke seg å jobbe i bolig, da?
Det kommer flere nikk fra den litt beskjedne gjengen med studenter
– Så bra! Vernepleiere er en veldig attraktiv gruppe nå, og dere kommer til å gå ut i arbeidslivet med mange muligheter. Vi vil selvsagt at dere skal velge bolig, sier hun til studentene.
200 studenter på besøk
Denne augustdagen er 100 studenter fra OsloMet på den tidligere sentralinstitusjonen Emma Hjort i Bærum, hvor vernepleierutdanningen har sitt utspring, for å lære om historien til faget og personer med utviklingshemming. I morgen skal 100 nye studenter få den samme turen. Bærum kommune benytter anledningen til å reklamere for å jobbe i bolig.
Karine Jansson Schlytter (f.v.), Trine Anette Eriksen og Simon Laursen trives godt med å jobbe i bolig for utviklingshemmede. De ønsker at flere skal få øynene opp for hvor bra det er.
Simen Aker Grimsrud
Pulje etter pulje med studenter kommer innom rommet hvor vernepleierne Karine Jansson Schlytter, Simon Laursen og Trine Anette Eriksen forteller om hvordan det er å være vernepleier i Bærum. De skryter av gode lønnsbetingelser, et godt fagmiljø, muligheter for videreutdanning og hvor spennende det er å følge beboerne over lang tid.
Flere nye stillinger
På bordet legges det ut lister som studentene som ønsker ekstrajobb kan skrive seg på. De tre vernepleierne håper på å rekruttere framtidige kolleger.
– Det er et stort behov for vernepleiere, og konkurransen er stor. Derfor er det viktig at vi framsnakker det å jobbe turnus og i bolig, sier Trine Anette Eriksen, som er fagansvarlig vernepleier i bolig.
– Som vernepleier har man i dag mange muligheter, men vi trenger folk i boligene, fortsetter hun.
Behovet for vernepleiere øker nemlig også i Bærum.
– I det siste er det lyst ut 17 nye vernepleierstillinger i Bærum fordi kommunen bygger flere nye boliger, sier Herdem Trønnes, vernepleier og hovedtillitsvalgt for FO i Bærum. Hun er også på plass for å verve nye medlemmer til fagforeningen. Utenfor bygningen har FO rigget seg til med stand.
Herdem Trønnes, leder av FO i Bærum, ser at kommunen satser på vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
Vil forske
Første gruppe med studenter er ferdig med seansen med kommunen. På vei ut treffer Fontene tre gutter som skal haste videre til neste post for å høre om Dissimilis. Alle tre ferske studenter, men har arbeidserfaring fra helse- og omsorgsfeltet.
– Jeg har jobbet i bolig i et halvt år, og jeg ønsker mer kunnskap om faget, sier Jonas Nystuen.
Jonas Nystuen (f.v.), Emil Wahlstrøm og Andreas Krokdal kan vente seg mange jobbmuligheter i framtida.
Simen Aker Grimsrud
– Frister det å jobbe i bolig?
– Ja, det er noe jeg absolutt kan tenke meg. Men på sikt vil jeg ta en mastergrad i atferdsvitenskap og forske på atferd, sier Nystuen.
Vil jobbe med folk
Kameraten Emil Wahlstrøm har jobbet i bolig i to og halvt år før han i høst begynte på vernepleierstudiet.
– Jeg syns det er veldig bra å jobbe i bolig. Jeg liker å ha folk rundt meg og være sosial på jobb. Det er flere i familien som jobber som vernepleier, og jeg tenkte å gi det en sjanse, sier han.
For Andreas Krokdal var det litt tilfeldig at han endte opp med å søke på vernepleierstudiet. Det var faren som mente det kunne være verdt å prøve.
– Jeg liker å jobbe med folk, og jeg kan ikke bare sitte på ræva. Det er gøy å prøve noe nytt, sier han.
Ligger til familien
Ute på veien treffer vi to studenter som er litt usikre på hva som er neste post på programmet. At hun skulle bli vernepleier, var imidlertid Emilie Marie Brodtkorb-Johansen ganske sikker på. Det ligger nemlig til familien.
– Jeg har en stefar, mamma og svigerforeldre som er vernepleiere. Jeg ville studere noe som gir meg mange muligheter, sier hun.
Lydia Hoel-Knai (t.v) og Emilie Marie Brodtkorb-Johansen er ferske vernepleierstudenter.
Simen Aker Grimsrud
Lydia Hoel-Knai kommer også rett fra videregående. Hun har tatt helsefag med studiekompetanse, og har vært i praksis i blant annet bolig de siste årene.
– For meg sto et mellom paramedisin og vernepleie, men etter praksis på videregående har jeg lyst til å jobbe med mennesker med funksjonsnedsettelser. Da er vernepleie en fin utdanning, sier Hoel-Knai.
Lang tradisjon
I rundt 15 år har førsteårsstudentene på vernepleierutdanninga ved OsloMet hatt en dag med omvisning på Emma Hjorth. Universitetslektor Bente Kongsgård mener det er viktig at studentene lærer om fagets historie og bygger profesjonsidentitet. Det er lettere å gjøre der faget oppsto enn å bli fortalt om det i en forelesningssal i Oslo, mener hun.
Studieleder Anette Brogård og universitetslektor Bente Kongsgård ved vernepleierutdanningen på OsloMet mener det er viktig at studentene lærer historien om utdanninga.
Simen Aker Grimsrud
Nytt av året er at Bærum kommune er på plass for å framsnakke det å jobbe i bolig.
– Det er blitt mange muligheter for vernepleiere. Men denne gruppen har kjernekompetanse til å jobbe med mennesker med utviklingshemming. Det er fint at de får høre mer om den muligheten, sier Kongsgård.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad