Henriette studerer på fulltid og jobber 60 prosent i barnevernet
Henriette Ødegaard mener hun har blitt en bedre student etter at hun fikk seg jobb i barnevernet ved siden av masterstudiet.
Privat
simen@lomedia.no
Å få seg en sommerjobb eller jobb ved siden av studiene er ofte helt nødvendig for studenter med en slank lommebok. For noen kan sommerjobben også være inngangsbilletten til en fast jobb etter studiene.
Fikk tilbud om vikariat etter praksis
Henriette Ødegaard (25) har ett år igjen av det femårige barnevernsstudiet ved Universitetet i Agder (UiA). Likevel er hun godt i gang med arbeidslivet. Det siste året har hun jobbet i et 60 prosent vikariat i barnevernstjenesten i Kristiansand, ved siden av 100 prosent studier.
– At jeg har denne jobben, tror jeg er veldig positivt for jobbmulighetene mine videre. Jeg får erfaring samtidig som jeg studerer, sier Ødegaard.
Hun fikk jobben etter at hun hadde hatt praksis i barnevernstjenesten i Kristiansand. Hun ba sjefen si fra hvis de trengte vikarer. En dag dukket det opp et 100 prosent vikariat, men Ødegaard sa at hun bare kunne jobbe 60 prosent for å få tid til studiene. Det gikk arbeidsgiver med på.
Blitt en bedre student
Hun opplever at erfaringen fra yrket også hjelper på studiene. Ting hun leser om i pensumbøkene fester seg lettere når hun har erfart hva det betyr i praksis.
– Da jeg startet å studere var det mange sammenhenger jeg ikke så fordi jeg ikke kunne så mye om barnevernsfeltet. Etter at jeg begynte å jobbe, har alt blir lettere, syns jeg.
At Ødegaard jobber mye ved siden av studiene, har ikke gått utover skolearbeidet. Tvert imot, mener Ødegaard. Det har gjort henne mer strukturert.
– Jeg setter i gang tidligere med arbeidskrav og oppgaver. Jeg blir tvunget til å ligge i forkant for å kunne være mye på jobb. Jeg har jobba bedre med skole det siste året enn i starten av studiene, sier hun.
Kan hindre praksissjokk
At sosialarbeiderstudenter jobber i de kommunale tjenestene ved siden av studiene, er også positivt for kommunene, ifølge spesialrådgiver Trond Kalhagen i kommunenes organisasjon KS.
– Det er positivt å få inn studenter som ferievikar framfor ufaglærte. Det å bygge relasjoner med disse studentene er veldig fint for rekrutteringen i framtida, sier Kalhagen.
KS
Han mener også det er positivt også for studentene å kjenne på hverdagen som møter dem den dagen de er ferdig å studere:
– Vår erfaring er at mange studenter får en viss grad av praksissjokk etter studiene, og ekstra jobberfaring kan være med å forebygge det, mener Kalhagen.
Han har ikke oversikt over hvor mange studenter på vernepleie-, sosionom eller barnevernsstudiet som har sommerjobb i de kommunale tjenestene.
Pendler for å jobbe
Oda Gravdal Ulriksen (25), som også går på masterstudiet ved UiA, jobber sju uker på en barnevernsinstitusjon i hjembyen Stavanger i sommer. Hun tenker det er viktig å ha en relevant jobb ved siden av studiene.
– Man kan lese seg smart, men det er noe med det å vite hva du går til. Det gir meg knagger å henge ting på, og ting fra pensum jeg kjenner igjen i situasjoner med ungdommene. I tillegg får jeg en del kurs og opplæring i programmer Bufetat bruker, sier Ulriksen.
Privat
Hun startet som tilkallingsvikar ved barnevernsinstitusjonen allerede før hun begynte å studere barnevern.
– Jeg jobba som hovmester på restaurant, men ville ha en ekstrajobb hvor jeg kunne jobbe med mennesker. Jeg trivdes så godt at jeg bestemte meg for å søke barnevernsstudiet, forteller Ulriksen.
Nå er hun ferdig med ett av fem år på studiet. Hun pendler fortsatt hjem til Stavanger noen helger for å jobbe på barnevernsinstitusjonen, men det blir mest jobbing i feriene.
– I sommer er jeg en potet som stepper inn der det trengs, enten det er dag, kveld eller natt. Jeg er avhengig av å jobbe en del om sommeren for å få spart opp penger, men jeg har lovet meg selv to ukers ferie. Det har jeg ikke hatt siden 2017, sier Ulriksen.
– Hvordan fikk du jobben?
– Jeg ønsket å teste ut hvordan det var å jobbe på institusjon, det virket spennende. Mitt smutthull inn var min mor som er barnevernspedagog og leder på avdelingen. De trengte folk.
Sommerjobb i bemanningsbyrå
Arez Sharif (30) har fått sommerjobb i et bemanningsbyrå som leier ut arbeidskraft til barnevernsinstitusjoner. Studenten som holder på med en bachelorgrad i barnevern i Sogndal, forteller at det blir 100 prosent jobbing i sommer.
Privat
– Det å studere og jobbe er to forskjellige ting. På jobb er ting mer komplekse, og ting skjer ofte fort. Du må hele tiden være forberedt. Det er mye jeg lærer på jobben som jeg ikke kan lese i en bok, sier Sharif.
– Hvor viktig er det å ha en relevant jobb ved siden av studiene?
– Jeg tenker det er helt avgjørende den dagen jeg er ferdig. Allerede nå har jeg dannet meg et bilde av hvordan det blir å jobbe med dette og hvordan jeg kan bruke ting fra pensum i yrket. Jeg føler ting i pensum gir mer mening når du ser det i praksis.
Vanskelig å få jobb i barnevernet
Lederen av FO-studentene, Maren Vieth Mildestvedt, oppfordrer sine medlemmer til å skaffe seg en relevant jobb ved siden av studiene. Hun sier at det kan være vanskelig å skaffe seg jobb i Nav og barnevernet hvis du ikke bor i en stor kommune.
Maren Mildestvedt, leder av FO-studentene
Solveig Valkvæ
– Mange steder er det nok enklere å få jobb på sykehjem, i bolig eller i en barnehage, sier Mildestvedt.
Hun mener en ekstrajobb ved siden av studiene uansett er positivt, om det er å jobbe i barnehage, i klesbutikk eller dagligvare.
– Så lenge du møter mennesker, er det en fin mulighet til å utvikle dine relasjonsferdigheter på, og sosialarbeiderstudenter kan bruke det de har lært på utdanningen, mener Mildestvedt.
Flere saker
Fatima Noureddin gjorde to feil første gang hun var i et jobbintervju. Hos «Ny sjanse» lærer hun det som skal til for å lykkes med å få en jobb.
Eivind Senneset
Fatima har aldri hatt en jobb. Her får innvandrere en ny sjanse
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega
Emma Holten (33) ut mot økonomene: – Omsorgsarbeid er ikke en byrde for samfunnet
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin
Dette kan du gjøre når kollegaen tjener mer
Anders Fjeld og Anne-Eilen Temte jobber som rådgivere i Brukerombudet i Fredrikstad. Når ombudet nå kutter fra 3,6 årsverk til 1, må de inn i andre stillinger i kommunen.
Privat