«Helsesista» under markering mot selvmord: – Si at «jeg er her»
Initiativtakerne bak markeringen mot selvmord onsdag kveld, er lei av at bekymringer om mennesker som har det vanskelig ikke blir tatt på alvor.
Under selvmordsmarkeringen #ingenflereåmiste oppfordret «Helsesista», Tale Maria Krohn Engvik, alle de som hadde møtt opp til å snu seg rundt og si til personen ved siden av at han eller hun er verdifull.
Hanna Skotheim
hanna.skotheim@lomedia.no
– Jeg ønsker meg skoler med helsesykepleiere, psykologer, pedagogisk-psykologisk tjeneste og miljøterapeuter. Jeg ønsker at det alltid skal være noen i skolen som man kan prate med.
Dette var et av flere av «Helsesistas» budskap da hun talte under markeringen #ingenflereåmiste onsdag kveld. Markeringen ble arrangert blant annet av Ingebjørg Blindheim som har mistet flere venner til selvmord.
«Never alone» stod det på en av parolene under onsdagens markering.
Hanna Skotheim
Trenger noen å snakke med
«Helsesista» eller Tale Maria Krohn Engvik hadde vært ansatt som helsesøster i Oslo kommune i fem år da hun mot slutten av 2016 åpnet snapchatkontoen «Helsesista». Til nå har hun nådd 200 000 via Snapchat og hun får spørsmål om alt fra mensen til hvor man kan søke hjelp hvis man har det vanskelig. En av Snapchat-meldingene hun har fått, leste hun opp under markeringen. En jente hadde fått time hos Distriktspsykiatrisk senter (DPS), men det var ikke før om to måneder. Jenta skjønte ikke hva hun skulle gjøre fram til da. En annen jente trengte noen å snakke med, men det var ingen som var der for henne.
– Si at «jeg er her», sa Engvik til de som hadde møtt opp på markeringen på Eidsvoll plass i Oslo.
Lei av at bekymringer ikke tas på alvor
«I Norge er det om lag 600 mennesker som tar livet sitt hvert år. Det vil si at det sitter rundt 6000 mennesker etterlatt, og lurer på om sine kjære kunne fått bedre og mer hjelp. I noen tilfeller er svaret på dette «JA, det kunne de.» Vi har opplevd opptil flere ganger å kontakte nødnummeret med bekymring for menneskers liv, og som oftest har de uttrykt direkte til oss at de ønsker å ende sitt eget liv. Gjentatte ganger har vi opplevd til tross for at vi kontakter nødetatene, så får ikke mennesker den hjelpen de har både krav på og behov for, og de blir funnet omkommet i tragiske omgivelser.»
Slik lød arrangementsteksten på Facebook. Det var Blindheim sammen med Karoline Thorbjørnsen som tok initiativ til markeringen.
Karoline Thorbjørnsen var en av initiativtakerne bak markeringen #ingenflereåmiste.
Hanna Skotheim
Blindheim og Thorbjørnsen er lei av at bekymringer ikke tas på alvor og stiller seg undrende til hvor mange menneskeliv som må til før de blir tatt seriøst. De var glade for at helseminister Bent Høie var der under markeringen, og håper at han etter å ha hørt alle talerne, bedre vil forstå hvor alvorlig situasjonen er.
Markeringen var for alle som var; de som kunne bli reddet. Og for alle som er; de som fremdeles trenger noen, og som trenger å vite at de blir tatt seriøst hvis de ber om hjelp.
Hanna Skotheim
Mistet sin datter
I tillegg til «Helsesista», var også Heidi Tårnes til stede under markeringen. Hun mistet sin 17 år gamle datter til selvmord og ber om at flere snakker om det. Og så låtskriver, vokalist og poet, Trygve Skaug, var på plass under markeringen.
Låtskriver, vokalist og poet, Trygve Skaug, er kjent for sine såre dikt og sanger.
Hanna Skotheim
Der delte han diktet «Til David og Fredrik og alle de andre». Diktet har blitt delt opptil flere ganger etter at det ble kjent at Ari Behn tok sitt eget liv.
«Til David og Fredrik og alle de andre
Dette er en ode
til de gutta
og de jentene som måtte gi tapt
i kampen mot mørket
for de var fine folk
de der helt fremst i frontlinjen
så ble det for mørkt der
og det er for dem vi skal slåss
med lysbrytere festet på knokene
for vi kan ikke ha det sånn
at svarte natta bare skal valse rundt
og ta for seg»
Flere saker
Ingrid Marie Bjølstad er i dag rusfri. Det takker hun Molde behandlingssenter for.
Hanna Skotheim
– Jeg tror ikke jeg hadde levd i dag uten Molde behandlingssenter
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Den 60 år gamle mannen hadde rusa seg i 30 år. Nå er behandlingsstedet i fare
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner avvikles i Oslo: – Vi er urolige for hva dette betyr
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Onsdag kom den endelige avgjørelsen.
Beate Oma Dahle / NTB
LO Stat tapte i Rikslønnsnemnda. Det blir avtalen medlemmene ikke ville ha
– Lønn er viktig for både kvinner og menn som vil bli sosialarbeidere, sier FO-leder Marianne Solberg. Her med Claus Moxnes Jervell.
Kasper Holgersen
Flere menn må inn i sosialarbeider-yrket: – Vi må si til gutta at vi trenger dem
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud