JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Da jeg fikk ideen til #heierna-kampanjen, hadde jeg ingen tanker om hvor stort det kom til å bli, sier Ine Haver som tok initiativ til kampanjen som vant årets sosialarbeiderpris sammen med Eilen Lura Sjursen, barnevernspedagog ved Sandnes barnevernstjeneste, Marit K Stephansen, sosionom ved Sandnes barnevernstjeneste og Ole Henrik Kråkenes, barnevernspedagog i Stavanger barneverntjeneste.

– Da jeg fikk ideen til #heierna-kampanjen, hadde jeg ingen tanker om hvor stort det kom til å bli, sier Ine Haver som tok initiativ til kampanjen som vant årets sosialarbeiderpris sammen med Eilen Lura Sjursen, barnevernspedagog ved Sandnes barnevernstjeneste, Marit K Stephansen, sosionom ved Sandnes barnevernstjeneste og Ole Henrik Kråkenes, barnevernspedagog i Stavanger barneverntjeneste.

Adrian Nielsen

#heierna-kampanjen får årets sosialarbeiderpris

– Vi har foreløpig ikke oppnådd det vi ønsker, nemlig å få flere stillinger i barnevernet, men denne prisen er en motivasjon til å stå på videre i arbeidet med #heierna-kampanjen, sier barnevernspedagog Ole Henrik Kråkenes.
20.11.2019
21:16
21.08.2023 17:14

hanna.skotheim@lomedia.no

Sammen med initiativtaker til #heierna-kampanjen, Ine Haver, fikk han årets sosialarbeiderpris, som hyller barnevernskampanjen. Med seg på laget har de Marit K Stephansen, sosionom ved Sandnes barnevernstjeneste og Eilen Lura Sjursen, barnevernspedagog ved Sandnes barnevernstjeneste. Selv jobber både Kråkenes og Haver i Stavanger barneverntjeneste.

Historisk oppmerksomhet

Det var fjorårets nyttårstale fra statsministeren som dro kampanjen i gang. I talen etterlyste Erna Solberg flere suksesshistorier fra barnevernet. Da svarte aksjonsgruppa til #hei erna med samme mynt: «Vi vil også ha flere suksesshistorier, da trenger vi flere ansatte».

Og så begynte mobiliseringen. Grasrota som består av de ansatte i barnevernet, sa ifra om at det trengs flere stillinger. I ettertid har det gått mye fritid til å planlegge videre strategi, aksjoner, møter med politikere og skriving av innlegg. Kampanjen har foreløpig ikke ført til flere stillinger, og i statsbudsjettet øverføringen til kommunenes barnevern redusert med 1,7 prosent. Likevel mener Kråkenes at kampanjen har hatt en viktig betydning.

– Vi har oppnådd historisk oppmerksomhet på barnevernet, et felt jeg mener lenge er blitt undertrykt. Det snakkes mye om hva som må bli bedre i barnevernet og alt som ikke fungerer, men man tar ikke innover seg virkeligheten som de ansatte faktisk står i, sier Kråkenes.

På landsmøte blir Kråkenes trolig valgt inn i FOs politiske ledelse. Ifølge ham selv, kommer han inn i ledelsen med et brennende engasjement for barnevernet og bemanning.

– Husker vi i FO på at #heierna er en grasrotkampanje og ikke en kampanje som en fagforening har satt i gang, tror jeg FO skal klare å bygge videre på bevegelsen, sier Kråkenes.

Aksjonsgjengen fikk stående applaus da de mottok prisen fra FO-leder Mimmi Kvisvik under den første kvelden av FOs landsmøte.

– Prisvinnerne har løftet stemmen på vegne av mange FO-medlemmer, og de har satt et helt felt på den politiske dagsorden, sa Kvisvik da hun delte ut prisen.

Ingen nye stillinger i barnevernet

En nasjonal bevegelse

Det var FO Rogaland som oppfordret Arbeidsutvalget (AU) til å gi sosialarbeiderprisen 2019 til #heierna. I begrunnelsen skriver FO Rogaland: «#heierna har oppnådd å sette fokus på barnevernet. Både på dem som mottar bistand fra barnevernet, og de som arbeider i barnevernet. Aksjonen har lyttet til de som arbeider i barnevernet, og de som vet hva som må til for å få et godt barnevern».

Videre skriver de: «Sosialt påvirkningsarbeid på samfunnsnivå, organisert på denne måten har slagkraft, og personene bak denne aksjonen har satt, og setter politisk dagsorden for dette viktige arbeidet».

Ut ifra denne begrunnelsen og flere opplysninger, har AU besluttet at #heierna har utøvd godt sosialt arbeid gjennom å sette søkelyset på barnevernet og bemanningssituasjonen. «Sosialt arbeid handler også om å påvirke og å si ifra på vegne av dem som trenger hjelp fra velferdstjenestene. Det gjør denne kampanjen», skriver AU, som med det mener #heierna er en verdig vinner av sosialarbeiderprisen 2019.

Selv om #heierna startet i Stavanger, er Kråkenes opptatt av at kampanjen skal oppfattes som en nasjonal bevegelse.

– Vi har snakket mye om hvordan vi kan involvere barnevernsansatte fra hele landet og hvordan vi kan henvende oss til de som sitter med makta både nasjonalt og lokalt.

Foreldreveiledning på kontoret fungerte ikke. Da utviklet barnevernet i Sandnes en ny metode: På gulvet.

– Vi må presse på videre

Ine Haver, som fikk ideen til #heierna-kampanjen, synes det er vanskelig å ta innover at hjertebarnet hennes nå har fått en pris.

– Det er utrolig stor stas. Dette er en pris som går til alle de stolte barnevernsarbeiderne i hele Norge som har turt å si ifra om at de vil ha mer tid med familiene og barna de skal hjelpe, sier Haver.

Sosialarbeiderprisen er på 40.000 kroner. Dette er penger Haver ønsker å bruke på å utvikle organisasjonen videre.

– Vi er fire stykker som får denne prisen. Nå må vi bruke pengene på å jobbe videre med kampanjen.

Først og fremst skal de jobbe opp mot det reviderte statsbudsjettet i mai.

– Vi må presse på videre. Det har kommet så mange tydelige signaler fra alle, både barneombudet, Landsforeningen for barnevernsbarn, FO, SOS-barnebyer og mange ulike fagfolk. Når vi får en slik utmerkelse, må vi bare jobbe videre. Det til tross for at vi foreløpig har jobbet i motstand. For vi blir ikke hørt, sier Haver.

Hun understreker at det er urealistisk at barnevernstjenesten noensinne kommer til å oppleve å ha nok ansatte. Likevel mener hun at det går an å bli bedre og at barnevernet må få flere stillinger.

Til nå har kampanjen i stor grad gått ut på å være aktive i samfunnsdebatten, både nasjonalt og lokalt. Det kommer de fire i aksjonsgruppa til å fortsette med.

– Ingenting kommer av seg selv. Sånn er det å være aksjonister, sier Haver.

Barnevernsansatte svarer statsministeren: #heierna, vi trenger flere ansatte!

Utmerket seg på sitt fagfelt

Hvert år deler FO ut en sosialarbeiderpris som går til et eller flere medlemmer som særlig har utmerket seg på sitt fagfelt. Tidligere har prisen blitt delt ut den tredje tirsdagen i mars, som er den internasjonale sosialarbeiderdagen. I år ble den delt ut på FOs landsmøte.

I 2018 var det vernepleier Bernt Barstad som stakk av med prisen.

– Barstad har en særlig stor kjærlighet og engasjement knytta til personer med utviklingshemning, sa forbundsleder Mimmi Kvisvik da hun delte ut prisen på markeringen av Sosialarbeiderdagen på OsloMet.

Året før der var det Kongsberg barnevernstjeneste som fikk prisen, og i 2016 var det Guri Aga Askeland som fikk den. Hun ble hedret for 37 års fag- og kunnskapsutvikling innen sosialt arbeid.

20.11.2019
21:16
21.08.2023 17:14