Lønnsoppgjøret
Har tre uker på å unngå streik i staten
Meklingen i lønnsoppgjøret mellom LO Stat og staten har startet. Kommer til å bli vanskelig, sier Riksmekleren.
– Det er nok en mekling som kommer til å bli vanskelig, men vi kommer til å gjøre et ordentlig forsøk, sier riksmekler Mats W. Ruland. Illustrasjonsfoto.
Jan-Erik Østlie
Saken oppsummert
morten@lomedia.no
LO Stat har innledet meklingen for sine drøye 43.500 medlemmer i staten. I slutten av april brøt lønnsforhandlingene sammen.
Tilbudet de hadde fått fra staten var ikke i nærheten av å gi en rettferdig fordeling av pengene i potten, sa LO Stats leder Elisabeth Steen den gangen.
– Det siste tilbudet var en ren provokasjon, og det var umulig å akseptere, sa Steen.
Bakgrunn: Helt riktig å bryte med staten
Har håp
Nå skal riksmekler Mats W. Ruland forsøke å få partene til å bli enige innen midnatt 27. mai. Skal man legge kommentarene etter forhandlingsbruddet til grunn, ligger det an til mye hardt arbeid.
– Det er nok en mekling som kommer til å bli vanskelig, men vi kommer til å gjøre et ordentlig forsøk. Jeg håper vi skal klare det, sier Ruland.
Ønsker løsning
I det første møtet hos riksmekleren skal partene planlegge hva som skal skje i de kommende tre ukene.
– Vi skal bruke disse tre ukene godt. Vi ønsker å komme fram til en god løsning ved hjelp av mekleren, sier Gisle Norheim, personaldirektør i staten.
Staten må bevege seg
Også Steen og LO Stat går inn i meklingen med en tro på at de skal komme fram til en løsning.
– Men det blir utfordrende, og vi er avhengig av at staten vil bevege seg mer enn det de gjorde under forhandlingene, sier Steen.
MEKLINGSSTART: Gisle Norheim (f.v.), statens personaldirektør, riksmekler Mads Ruland og LO Stat-leder Elisabeth Steen har hatt sitt første møte i meklingen i årets statsoppgjør.
Morten Hansen
Flere saker
Kvinnen på bildet er medlem av urfolksorganisasjonen CPK som arbeider for å beskytte urfolks rettigheter mot selskaper som driver med skogbruk, vannkraft og gruvedrift.
Hanna Skotheim
– Vi eksisterer ikke i dette rasistiske systemet
Berit Jacobsen er leder i Norsk barnevernlederforening. Hun mener det ikke nødvendigvis er mindre krevende å jobbe i en liten barnevernstjeneste.
Fartein Rudjord
Skal ledere i små barnevernstjenester tjene minst?
Brian Cliff Olguin
Sjekk hva barnevernslederen i din kommune tjener
Kjell Arne Lie synes ikke hans eget forbund har vært helt tydelige i spørsmålet om masterkrav i barnevernet.
Hanna Skotheim
Han mener forbundet motsier seg selv i debatten om masterkrav
Marius Kristiansen og Kjell Grinden har vært konferansierer på Morodalfestivalen i mange år. Her er de ikledd konferansier-dressene.
Tove Grønli
Marius vant kulturpris: – Verdens beste sidekick
Huthayfa Abusseriya dro til Egypt sammen med mange andre palestinaaktivister. Bildet er tatt i forbindelse med en demonstrasjon foran Stortinget i fjor høst.
Hanna Skotheim