JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FO-studentene vil ha nye fuske-regler: – Må være likt for alle

Oda Gravdal Ulriksen tror mange studenter ikke er klar over hva de har lov til og ikke. Nå vil FO-studentene ha tydeligere og like regler for alle.
Oda Gravdal Ulriksen er leder av FO-studentene. Hun regner med at studenter som er tatt i juks tar kontakt.

Oda Gravdal Ulriksen er leder av FO-studentene. Hun regner med at studenter som er tatt i juks tar kontakt.

Privat

simen@lomedia.no

I slutten av forrige uke gikk Sandra Borch av som forsknings- og høyere utdanningsminister, etter at det ble avslørt at masteroppgaven hennes inneholder tekst fra andres oppgaver.

Dagen etter ble det avdekket tekstlikheter i helseminister Invild Kjerkols masteroppgave.

Vil ha nasjonalt regelverk

Nå etterlyser Norsk Studentorganisasjon (NSO) et nasjonalt regelverk.

– Det finnes ikke et godt, nasjonalt regelverk, og derfor har institusjonene stort mulighetsrom for å lage egne tolkninger som gjør at vi har ulike regelverk på ulike institusjoner, sa Oline Sæther, leder av NSO til Dagsavisen.

Hun får støtte av Oda Gravdal Ulriksen som er leder for FO-studentene. Hun mener det blir vanskelig å skille alvorlighetsgraden av juks når det ikke finnes en klar definisjon på hva som er fusk.

– At reglene er uklare, gjør det vanskelig for studentene. Jeg tror mange studenter ikke er klar over hva de har lov til og ikke, og det er fort å gå i fuskefella, sier Ulriksen.

Ønsker ikke strengere straff

At statsråden med ansvar for høyere utdanning gikk av på grunn av juks med masteroppgaven, mener Ulriksen sier noe om hvor vanskelig regelverket er å forstå.

– Det er mange studenter som har tatt opp dette, men det må en toppolitiker til for at det forhåpentligvis blir gjort noe med, sier FO-studentlederen.

Hun er ikke for et strengere regelverk, men ønsker at det skal gjøres tydeligere enn det er i dag.

– Det må bli klarere og likt for alle, uavhengig om du studerer i Alta eller Sogndal. I dag praktiseres det ulikt på forskjellige høyskoler og universiteter.

Regjeringen vil gjøre det strengere for studenter som fusker. I dag kan studenter bli utestengt i opptil to semester. I forslaget til ny universitets- og høyskolelov foreslår regjeringen å øke straffen til fire semester, altså to år.

– Det syns vi er for strengt. To år er lang tid i et studentperspektiv. Ett år holder, mener Ulriksen.

Ber FO-studenter ta kontakt

Hun vet ikke om noen FO-studenter som er tatt i juks de siste årene. Men Ulriksen er forberedt på at studenter kan komme til å ta kontakt med FO-studentene.

– Jeg håper de som er tatt i fusk kontakter oss, så kan vi følge de opp.

– Hvordan?

– Vi må først og fremst se på saken, og se om FO kan bistå med hjelp hvis det er gjort feil, sier Ulriksen.