Kom ikke. Foreldrene som står tiltalt i Fjordane tingrett møtte ikke da saken mot dem startet tirsdag. Bildet er tatt under en demonstrasjon i Sibiu, Romania for et knapt år siden.

Kom ikke. Foreldrene som står tiltalt i Fjordane tingrett møtte ikke da saken mot dem startet tirsdag. Bildet er tatt under en demonstrasjon i Sibiu, Romania for et knapt år siden.

Eirik Brekke, Bergens Tidende

Naustdal-saken:

Foreldrene skulket rettssaken

Saken deres fikk oppmerksomhet over hele verden, men når de skulle møte i tingretten anklaget for å ha slått barna sine, møtte ikke foreldreparet fra Naustdal-saken opp.
03.01.2017
11:21
03.01.2017 11:21

hans.hans.torgersen@lomedia.no

Ifølge NRK Sogn og Fjordane hadde foreldrene gjennom sin advokat gitt uttrykk for at de ville møte da saken mot dem startet i Fjordane tingrett tirsdag.

– Ja, det vil de selvsagt, sa forsvarer Ragnhild Torgersen, da hun ble spurt om foreldrene ville møte i retten da saken ble berammet i august 2016.

Foreldrene står tiltalt for oppdragervold.

Les også: Barnevernet utløser global protest

Men da retten ble satt var det uten mor og far i rettssalen. Ingen av forsvarerne Ragnhild Torgersen, som representerer faren, og Ingrid Breistein, som representerer mora, ønsket å kommentere om de kjente til at foreldrene ikke kom til å møte, før saken startet i dag tidlig.

Aktor Sissel Kleiven ba retten om å få føre saken uten at foreldrene er tilstede. Men selv om det ikke er gitt noe gyldig fravær, skal saken utsettes. I første omgang vil retten undersøke hva grunnen til fraværet er. Det blir dermed ikke satt noen ny dato for saken nå.

Saken, som skapte stor oppmerksomhet rundt norsk barnevern i store deler av verden, har sin bakgrunn i flere tilfeller av vold mot parets fire barn. Overfor politiet har foreldrene innrømt vold mot barna, og sagt det var en del av oppdragelsen. De har også vært tydelige på at dette er noe de angrer på.

Les også: Europarådet skal granske norsk barnevern

De fire barna var i alderen mellom 1 og 11 år da saken ble opprullet.

Barnevernet foretok akuttplassering av familiens fire barn, og ba om at de skulle plasseres i permanent fosterhjem. Det sa Fylkesnemnda nei til, og familien fikk tilbake barna. Nøkkelen for avgjørelsen var en psykolograpport som konkluderte med at foreldrene var endringsvillige, og at de hadde god omsorgsevne.

I august 2015 tok foreldrene med seg barna til Romania.

03.01.2017
11:21
03.01.2017 11:21