FO raser mot ny justisminister: – Jeg er opprørt på vegne av fagfolk som jobber med ungdom
– Jeg er skuffet, sint og opprørt. Det er trist at den nye justisministeren bare snakker om politi og fengsel i en debatt om ungdomskriminalitet, sier FO-leder Marianne Solberg.
– Skuffende at den nye justisministeren får Sylvi Listhaug til å blekne når det gjelder tøffhet mot kriminalitet, mener FO-leder Marianne Solberg.
Kasper Holgersen
solfrid.rod@lomedia.no
Marianne Solberg, leder i FO (Fellesorganisasjonen) reagerer kraftig på uttalelser den ferske justisministeren Astri Aas-Hansen (Ap) kom med på NRKs Politisk kvarter onsdag morgen.
– Jeg skjønner at justisfeltet ligger henne nærmest, som dommer og justisminister. Men det er helt utrolig å høre en minister snakke om forebygging uten én eneste gang å nevne at det krever bredt samarbeid på tvers av en rekke etater og at hun selv vil samarbeide med barne- og familieministeren, sier Solberg opprørt.
– Straff virker
Justisministeren vil iverksette en rekke tiltak for å stanse kriminalitet begått av barn og unge.
– Det jeg har erfart som dommer er at straff virker. Jeg har erfart at det er først når de unge kommer i fengsel at vi klarer å få dem ut av kriminalitet, sa hun på Politisk kvarter.
– Jeg er tydelig på at vi skal være tøffe i kriminalitetsbekjempelsen, men også i forebyggingen, sier justisminister Astri Aas-Hansen.
Sissel M. Rasmussen
Aas-Hansen tar til orde for å kombinere betinget og ubetinget fengsel, slik at ungdom kan dømmes til tett oppfølging og strenge regler for hva de kan gjøre, hvor de kan oppholde seg og hvem de kan være sammen med. Dersom reglene brytes, kan de dømmes til fengsel.
– Jeg er tydelig på at vi skal være tøffe i kriminalitetsbekjempelsen, men også i forebyggingen, sa Aas-Hansen.
På spørsmål om hun vil bruke mer ungdomsfengsel, svarte hun at «vi skal være klokere». Hun viste til saker hun har fulgt som dommer der unge begår svært grov kriminalitet. Tett oppfølging og skole i fengsel kan bryte mønstre, mener hun, men presiserer at målet er å unngå at unge bryter loven.
Et virkemiddel er såkalt fotfølging, det vil si at ungdom kan fotfølges 24 timer i døgnet. Politiet har, ifølge Aas-Hansen, god oversikt over hvilke ungdommer som kan trenge det, men det er ikke de som skal gjøre jobben. Politiet skal melde fra til kommunene, og så er det kommunalt ansatte med relevant utdanning og kunnskap som skal utføre selve fotfølgingen.
– Tillit, ikke tvang
FO-lederen er sjokkert over forslaget.
– Skal politietaten få mandat til å bestille tjenester fra kommunene? Hvilke tvangshjemler finnes for slik fotfølging? Skal kommunalt ansatte løpe etter ungdom og holde dem fast, spør Solberg.
Hun mener at norske politikere som viser til tilsvarende fotfølging i Danmark har misforstått hvordan danskene jobber.
– Jeg har selv vært der, og jeg spurte eksplisitt våre kolleger om hvordan det fungerer. Og det handler ikke om å overvåke ungdom mot deres vilje, det handler om at det skal være trygge voksne tilgjengelig hele døgnet. Det kan være en fotballtrener, en ungdomskontakt, noen i familie og nettverk. Det er basert på tillit og relasjon, mener Solberg.
En lavthengende frukt
Hun mener politikere må forstå at effektiv forebygging krever tidlig innsats og bredt samarbeid. Det krever trygge voksne som bygger tillit og tilbyr ungdom alternativer til kriminalitet.
– Den aller mest lavthengende frukten er sosialfaglig ansatte på alle skoler som kan forhindre at barn og unge faller ut av skolen, sier Solberg.
– Justisministeren snakker om ungdom som har sydd lomme til machete i jakka, og du snakker om miljøterapeuter i skolen. Dere snakker kanskje ikke om de samme ungdommene?
– Vi vet at utenforskap er en årsak til kriminalitet. Vi er alle enige om at grov kriminalitet må møtes med raske reaksjoner. Men justisministeren blander alt i et sammensurium av barn under og over kriminell lavalder, og ungdom som har begått kriminalitet og ungdom som kanskje kan komme til å gjøre det.
– Hun sier hun skal være tøff på forebygging. Det er vel bra?
– Da må hun først vise at hun forstår kompleksiteten i forebyggende virksomhet. Hun er tydelig på at hun lytter til politiet og spør hva de trenger. Jeg forventer at hun også spør andre faggrupper hva vi trenger. Svaret er ressurser til å følge barn og unge opp på en skikkelig måte, fastslår Solberg.
– Får Listhaug til å blekne
Hun reagerte med vantro da hun hørte dagens Politiske kvarter. Etter å ha hørt det en gang til, kjenner hun på skuffelse og sinne.
– Jeg er opprørt, på vegne av fagfolk som jobber med disse ungdommene, og på vegne at unge som ukritisk dras inn i en debatt om at de må straffes og fengsles, sier Solberg.
Hun mener justisministerens uttalelser ikke står i stil med statsministerens løfter om at Arbeiderpartiet tydelig skal vise hvordan de skiller seg fra Fremskrittspartiet, som er utpekt til hovedmotstander i årets valgkamp. Aas-Hansen hadde en gyllen anledning til å vise hvor skillelinjene går da hun møtte FRP-leder Sylvi Listhaug til debatt, mener Solberg.
– Da blir det enda mer skuffende at den nye justisministeren får Sylvi Listhaug til å blekne når det gjelder tøffhet mot kriminalitet. Politiet samarbeider tett med sosialarbeidere og andre ute i virkeligheten, men vi trenger politiske signaler fra toppen som viser at forebygging av kriminalitet handler om mer enn justissporet, sier Solberg.
I løpet av formiddagen har FOs reaksjoner kommet justisministeren for øre, og hun har tatt kontakt for å avtale et møte om kriminalitetsforebygging.
Flere saker
– Skuffende at den nye justisministeren får Sylvi Listhaug til å blekne når det gjelder tøffhet mot kriminalitet, mener FO-leder Marianne Solberg.
Kasper Holgersen
FO raser mot ny justisminister: – Jeg er opprørt på vegne av fagfolk som jobber med ungdom
Camilla Dønheim (fagleder) og Kristin Tafjord Lærum (leder) i familievernet Buskerud.
Anne M. Odland
Vold i 30 prosent av sakene: – Arbeidet er blitt tøffere
Ieva Žemaitis har lært seg å bli snillere mot seg selv. – Jeg snakker til meg selv som om jeg var en venninne. Det hender at jeg sier «Pass på deg selv».
Hanna Skotheim
Da Ieva fortalte sjefen at hun slet, var det allerede for sent
Ideelle aktører skal ha en betydelig rolle, men det vil fortsatt være behov for private kommersielle aktører, mener Hege Nilssen, direktør i Bufdir.
Hanna Skotheim
– Vi ville ikke formulert oss på den måten, men rapporten peker likevel på noen viktige utfordringer
Henriette Kåsin Nilsen mener kommunen burde beholdt eiendomsskatten for å unngå kutt i stillinger.
André Kjernsli / Privat
Fjernet eiendomsskatten og kuttet over 100 stillinger: – Jeg fatter det ikke
Lisbeth Berntsen Grandalen bla valgt til nestleder i FO i november 2023. Nå går hun av.
Fartein Rudjord