Fattige barn trenger mer hjelp
En større del av barna i Norge var fattige i 2012 enn i 2002. Mange får ikke delta i aktiviteter med andre barn.
DELTA: Barn skal ha mulighet til å delta uansett økonomi, men det skjer ikke alltid.
Nina Hanssen
Saken oppsummert
mia.paulsen@lomedia.no
Det var 78 000 fattige barn i Norge i 2012, viser en ny undersøkelse av Riksrevisjonen. De påpeker at økningen i tallet på fattige barn betyr økt behov for gode tiltak i kommunene.
– Kommunene famler litt i blinde, og de gjør lite evaluering av egne tiltak, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.
Gråsoner
Det oppstår gråsoner mellom barnevernet, Nav og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI), som alle er viktige instanser for å hjelpe fattige barn.
Riksrevisoren mener at Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) må gjøre mer for å hjelpe kommunene med å styrke arbeidet for fattige barns deltakelse.
– Departementet bør vurdere om mer kunnskap om gode løsninger og metoder kan hjelpe kommunene til å nå flere fattige barn, sier riksrevisoren.
Samarbeid og samordning
Han oppfordrer også til bedre samarbeid mellom Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og Arbeids- og velferdsdirektoratet, og oppfordrer til bedre samordning av statlige tilskuddsordninger.
Fra 2002 til 2012 økte andelen fattige barn fra fem til åtte prosent, viser undersøkelsen. I samme periode har andelen av befolkningen som har lav inntekt vært stabil.
Mange av lavinntektsfamiliene har innvandrerbakgrunn eller er enforsørgerfamilier. Mange har svak tilknytning til arbeidslivet.
"Bør bruke IMDI"
Riksrevisoren påpeker at kompetansen til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) er for lite brukt. Undersøkelsen viser dessuten at mange Nav-kontor ikke har nok kunnskap om barns behov for økonomisk støtte til fritidsaktiviteter.
Barnefattigdom fører til at barn blir utestengt fra å delta i fritidsaktiviteter og sosiale aktiviteter. Men Barnekonvensjonen sier at de har rett til å delta.
Undersøkelsen viser at innsatsen for disse barna varierer svært fra kommune til kommune. Bare en av fem kommuner gir fribilletter til svømmehall og kino. Tre av fem gir støtte til å betale kontingenter og en av fem har reduserte priser i barnehagene.
Kommunene har problemer med å finne ut hvilke barn de skal hjelpe, og hvordan. Få kommuner har tiltaksplaner, og evaluering av eventuelle slike planer er sjeldent, viser Riksrevisjonens undersøkelse.
Flere saker
Hanna Skotheim
– Jeg vet mye om hva som fungerer og ikke fungerer i velferdsstaten
Barnevernsarbeidere i Østfold øver på scenarioer for å bli bedre i yrket. Camilla Galstad spiller rusa mor.
Anne M. Odland
Camilla spiller rusa mor: – Rollespill gjør oss bedre
Da Bredtveit høysikkerhetsavdeling ble stengt, flyttet 30 kvinner hit til Ullersmo fengsel.
Gorm Kallestad/NTB
Flere slår alarm om kvinner i fengsel: – Vi er understimulerte og nedprioriterte
Kvinnen på bildet er medlem av urfolksorganisasjonen CPK som arbeider for å beskytte urfolks rettigheter mot selskaper som driver med skogbruk, vannkraft og gruvedrift.
Hanna Skotheim
– Vi eksisterer ikke i dette rasistiske systemet
Berit Jacobsen er leder i Norsk barnevernlederforening. Hun mener det ikke nødvendigvis er mindre krevende å jobbe i en liten barnevernstjeneste.
Fartein Rudjord
Skal ledere i små barnevernstjenester tjene minst?
Brian Cliff Olguin