Fagforbundet vil skrote begrepet «høyere utdanning». Det får FOs Hanne Glemmestad til å reagere
I dag blir medlemmer som har tatt en bachelorgrad eller mastergrad omtalt som en med høyere utdanning i LOs dokumenter. Det vil Fagforbundet ha slutt på.
– Vi opplever konkurranse om medlemmer, for eksempel fra Unio. LO må holde på høyere utdanning som et begrep, sier Hanne Glemmestad.
Hanna Skotheim
simen@lomedia.no
Fagforbundet, som i hovedsak organiserer fagarbeidere og assistenter i offentlig sektor, vil kalle det høyskole- og universitetsutdanning.
– Flere av våre medlemmer opplever at når man sier at noen har høyere utdanning, betyr det at de selv har lavere utdanning, sier Karianne Solheim, nestleder i Fagforbundet og delegat på LO-kongressen.
Forslaget er ikke tatt med i sekretariatets innstilling, men i debatten om LOs organisering onsdag, ble forslaget fremmet på nytt, blant annet av Sten Solheim.
– Flere av våre medlemmer opplever at når man sier at noen har høyere utdanning, betyr det at de selv har lavere utdanning, sier Karianne Sten Solheim, nestleder i Fagforbundet
Leif Martin Kirknes
Håper LO vil endre
Ifølge Solheim har Fagforbundet fått inn mange forslag i forkant av LO-kongressen om å endre begrepet. Det er en sak som opptar mange av forbundets medlemmer.
Hun sier at mange opplever at de selv har en utdanning av lavere verdi, når andre blir omtalt som høyere utdannet.
– I Fagforbundet jobber vi for å få endret begrepet, og jeg håper LO vil følge etter. Jeg tenker at vi uansett må starte et sted, sier Solheim.
– Ingen har sagt at de har lavere verdi
FO-delegat Hanne Glemmestad gikk på talerstolen og advarte mot å gå bort fra begrepet «høyere utdanning». Hun mener LO ikke kan gå bort fra et begrep som brukes i offentlige dokumenter og selv konstruere nye begreper.
– Høyere utdanning brukes blant annet av SSB når de legger fram statistikk. Jeg opplever det som et relativt nøytralt begrep. Det er ikke noe poeng å bruke begreper som er så lange og omstendelige at man omtrent snubler i ordene bare for å få sagt det, mener Glemmestad.
Det hun reagerer mest på med forslaget, er begrunnelsen. At noen opplever at de har en utdanning med lavere verdi fordi noen blir omtalt som høyere utdannede.
– At noen mener at vi med høyere utdanning mener at noen har lavere utdanning, eller i verste fall utdanning av lavere verdi, er det jo ingen som har sagt. Vi vil ikke bli tatt til inntekt for at vi er bedre eller mer verdt enn andre, sier Glemmestad, som sitter i ledelsen i FO.
Mener Fagforbundet konstruerer motsetninger
– Men det er mange som opplever det sånn?
– Det kommer i hvert fall ikke fra oss med høyere utdanning. Jeg syns det er synd at de tillegger andre sånne motiver, for det mener vi blir urimelig. Vi har aldri snakket ned andre utdanningsgrupper, tvert imot. Vi sier hele veien at vi trenger alle og at vi utfyller hverandre. Vi trenger ikke å konstruere motsetninger som ikke finnes.
– Betyr ikke høyskole- og universitetsutdanning det samme som høyere utdanning? Er det noe problem å bytte?
– Fordi det ikke er noen grunn til å bytte, fordi det er et innarbeidet begrep. Det er ikke en negativ betegnelse overfor noen, men en ganske presis beskrivelse av en utdanningsgruppe.
– Ord er makt
Karianne Sten Solheim sier hun ikke mener å legge skylda på de som har en høyere utdanning.
– Det er ikke de som presterer å si at andre har en utdanning av lavere verdi. Men ord er makt, og så fort man sier at noen har høyere utdanning, så opplever noen at de har lavere utdanning, sier hun.
– Er det en følelse medlemmene deres sitter med, eller er det noen som sier det?
– Det handler nok om en følelse. Og den finnes, så lenge så mange fagforeninger har meldt dette inn til oss.
– Hanne Glemmestad i FO mener at Fagforbundet her konstruerer motsetninger som ikke finnes. Hva sier du til det?
– Jeg er ikke enig i at det er å konstruere noe. Det vi gjør er å ta medlemmene våre på alvor. Vi vil kalle utdanningsnivået for det det er. Selv skjønner jeg ikke forskjellen på høyere utdanning og høyskole- og universitetsutdanning, sier Solheim.
Får flere medlemmer med høyere utdanning
– Er det ikke viktig at LO er attraktive også for folk med høyere utdanning?
– Det er jeg helt enig i. LO skal være for alle. Men jeg skjønner ikke hvorfor vi ikke kan bytte begrep. Så lenge noen blir omtalt som høyere utdannet, er andre lavere utdannet, og det er et negativt ladet begrep, sier Solheim.
Selv om majoriteten av medlemmene har er fagarbeidere og assistenter, organiserer Fagforbundet også ansatte med høyere utdanning. Det er også en av grunnene til at Fagforbundet vil ta debatten om begrepsbruk nå.
– Vi vokser blant de med høyskole- og universitetsutdanning, og vi vil ikke at fagarbeidere skal oppleve at de er av lavere rang.
FO opplever konkurranse om høyere utdannede
Glemmestad mener det er viktig at folk med høyere utdanning også føler seg velkommen i LO, og at det er en hovedsammenslutning som tar høyere utdanning på alvor.
– Vi i FO, som bare organiserer høyere utdannede, opplever viss konkurranse fra andre hovedsammenslutninger, som Unio. Det er en reell problemstilling når vi skal rekruttere medlemmer. LO må beholde høyere utdanning som et begrep.
Flere saker
Fatima Noureddin gjorde to feil første gang hun var i et jobbintervju. Hos «Ny sjanse» lærer hun det som skal til for å lykkes med å få en jobb.
Eivind Senneset
Fatima har aldri hatt en jobb. Her får innvandrere en ny sjanse
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega
Emma Holten (33) ut mot økonomene: – Omsorgsarbeid er ikke en byrde for samfunnet
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin
Dette kan du gjøre når kollegaen tjener mer
Anders Fjeld og Anne-Eilen Temte jobber som rådgivere i Brukerombudet i Fredrikstad. Når ombudet nå kutter fra 3,6 årsverk til 1, må de inn i andre stillinger i kommunen.
Privat