JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Riksrevisor Per-Kristian Foss med  ekspedisjonssjef Bjørg Selås.

Riksrevisor Per-Kristian Foss med ekspedisjonssjef Bjørg Selås.

Mia Paulsen

Enda en Nav-slakt

Færre enn før får jobb hvis de har nedsatt arbeidsevne, viser en undersøkelse fra Riksrevisjonen.
– Dette skulle bli bedre med Nav, men det er blitt verre, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.
25.06.2014
13:06
21.08.2023 17:14

mia.paulsen@lomedia.no

Til tross for nye tiltak for å få dem tilbake i jobb, var halvparten av dem som fikk nedsatt arbeidsevne i 2010 fortsatt under oppfølging fra Nav tre år senere.

– Etaten har henvist til begynnerproblemer og sagt at de skal sette i verk nye metoder. De har dessuten lenge sagt at det pågår arbeid med forbedringer. Det har ikke lykkes i denne perioden heller, sa riksrevisoren lakonisk da undersøkelsen ble presentert i dag.

Nye arbeidsmåter

Arbeidsavklaringspenger, som kom i 2010, skulle erstatte attføringspenger, rehabiliteringspenger og midlertidig uførepensjon, og tanken var mindre saksbehandling og bedre veiledning og oppfølging. Flere skulle hjelpes ut i arbeid. Formelle rutiner for å vurdere arbeidsevne ble innført som ny metodikk.

Men Riksrevisjonen fant at de som fikk nedsatt arbeidsevne i 2008 i større grad kom i arbeid enn de som fikk nedsatt arbeidsevne i 2010. 23 prosent av brukerne fra 2008 var i arbeid seks måneder etter avgang mot 20 prosent av 2010-kullet.

– Ser ikke etter muligheter

Riksrevisjonen fant også at brukenes muligheter på arbeidsmarkedet i liten grad ble vurdert, og at eventuell slik vurdering kom for seint i prosessen. Det er for liten oppmerksomhet mot brukernes mulighet for arbeid, er den generelle konklusjonen.

Også oppfølgingen av kvaliteten på arbeidet i Nav er for dårlig, mener Riksrevisjonen.

– Nav må finne kvalitetsmål på sitt eget arbeid. Dette burde være en selvsagt ting i offentlige etater, sier Per-Kristian Foss.

Riksrevisjonen mener dessuten at Nav må finne ut hvorfor færre enn før kommer i arbeid med hjelp fra Nav, og hvorfor det tar lengre tid enn før å avklare mulighetene på arbeidsmarkedet.

Per-Kristian Foss anbefaler å styrke veilederkompetansen, kunnskapen om arbeidsmarkedet og ledelseskompetansen ved Nav-kontorene.

Planlegger tiltak

– Vi er enige i Riksrevisjonens funn når det gjelder svak kvalitet og vi er i gang med og har planlagt en rekke tiltak som dekker Riksrevisjonens anbefalinger, sier tjenestedirektør Bjørn Gudbjørgsrud i Nav.

Blant tiltakene er en tydeligere oppskrift for hvordan Nav skal følge opp brukerne. De vil også forenkle metodene for oppfølging, bli flinkere til å veilede, øke kunnskapen om arbeidsmarkedet og styrke opplæringen av nyansatte, ifølge Gudbjørgsrud.

– Vi har nok i for stor grad vært opptatt av helsebegrensningene. Det er viktig å avklare hvilke ytelser man kan ha rett til, men like viktig å utarbeide planer som bidrar til å få brukerne ut i jobb. Samtidig må vi nok erkjenne at det er en krevende jobb for NAV å hjelpe personer som mangler grunnutdanning og kanskje i tillegg har helseproblemer ut i arbeid, sier Gudbjørgsrud.

25.06.2014
13:06
21.08.2023 17:14