JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En av ti innsatte er psykiske utviklingshemmede

Mange psykiske utviklingshemmede fanger går gjennom fengselsoppholdet uten av ansatte oppdager at de har en utviklingshemning. Det skaper gjengangere.
MANGLER KJENNSKAP: – Fengselsbetjenter har mye allroundkunnskap, men de vet lite om hva psykisk utviklingshemming er, sier Erik Søndenaa.

MANGLER KJENNSKAP: – Fengselsbetjenter har mye allroundkunnskap, men de vet lite om hva psykisk utviklingshemming er, sier Erik Søndenaa.

Jan-Erik Østlie

katharina@lomedia.no

– Psykisk utviklingshemmede innsatte kan ende som gjengangere i fengsel. De kommer inn i et spor som er uheldig for dem, sier forsker Erik Søndenaa ved Kompetansesenteret for sikkerhet,- fengsel- og rettspsykiatri (SIFER).

Forskeren er en av Norges fremste eksperter på kriminelle psykisk utviklingshemmede. Til doktorgraden intervjuet han 150 innsatte av begge kjønn i norske fengslet og kom fram til at en av ti har en umodenhet som tilsvarer diagnosen lettere psykiske utviklingshemmet. Søndenaa var en av innlederne på Kriminalpolitisk konferanse 2017.

Vi intervjuet han på telefon før konferansen.

Tillitsvalgte varslet myndighetene før drapet

Klarer ikke å forvalte en tusenlapp

Det er vanskelig for fengselsansatte å oppdage innsatte som er psykiske utviklingshemmede. Det eneste som skiller disse fra andre innsatte er at de forstår mindre av det vi andre tar for gitt.

– De aller fleste innsatte som er psykiske utviklingshemmede klarer ikke relativt enkle ting som å forvalte en tusenlapp og ta vare på venner og familie, sier forskeren.

Han forteller at de ofte har problemer med skolegang, jobb, helse, kosthold og trening – alle områder som er viktig for å leve et sunt liv. Denne umodenheten gjør dem sårbare.

Debattinnlegg om Breivik: Frihetsberøvelsen i narsissismens tid

Fungere som en tiåring med lav IQ

De fleste innsatte med psykisk utviklingshemninger ønsker ikke hjelpetiltak. De vil leve selvstendige liv og er flinke til å kamuflere svakhetene sine.

– Språket deres kan være røft. Det kan virke fornuftig, men de har ofte en dårlig språkforståelse. Mange skjønner ikke setninger med innskutte bisetninger eller enkle fremmedord.

På den andre siden har de særinteresser hvor de framstår som kunnskapsrike.

– En skal ikke kunne mye om et håndvåpen før en kan mer enn de fleste andre, sier han.

Størstedelen av de innsatte i Søndenaas studie har ikke diagnosen psykisk utviklingshemming, men de oppfyller kriteriene – blant annet en IQ mellom 55 og 75 – som tilsvarer at de er psykisk utviklingshemmet. Et mennesker har i gjennomsnitt en IQ på rundt 100.

– Mennesker med en IQ på 75 har en aldersmodenhet på tretten år. De med en IQ på 56 er som åtte- til tiåringer, sier forskeren og legger til at lovbrytere som har fått diagnosen psykisk utviklingshemninger har en fordel i retten hvor to av tre får en domslettelse og eventuelt en annen type dom enn fengsel. Mennesker med IQ lavere enn 56 er psykisk utviklingshemmet i høy grad. De regnes som utilregnelige og dømmes til tvungen omsorg hvis lovbruddet er alvorlig.

Har du fått med deg dette intervjuet? Rosenqvist er psykiater for de aller farligste fangene

TEKSTEN FORTSETTER UNDER BILDET

GJENGANGERE: – Psykisk utviklingshemmede sliter under soning og kommer tilbake i fengsel igjen, sier Erik Søndenaa.

GJENGANGERE: – Psykisk utviklingshemmede sliter under soning og kommer tilbake i fengsel igjen, sier Erik Søndenaa.

Jan-Erik Østlie

Behandler rusen i fengsel, men ikke umodenheten

I fengsel isolerer mange psykisk utviklingshemmede seg. De har mye angst, problemer med å sove og er redd for andre innsatte, forteller forskeren.

– De blir ofte oppfattet som masete og som et forstyrrende element av ansatte. De mangler ofte sosiale ferdigheter for å bli likt av andre innsatte, sier han.

Fengselsbetjenter oppdager ikke at innsatte har psykisk utviklingshemminger. Det er en av årsaken til at de ikke får den hjelpen de trenger. En annen årsak er at de, som mange andre innsatte, har rusproblemer og er psykisk syke.

– Selv om en behandler rusproblem og psykiske lidelser, vil de fortsatt ha store begrensninger fordi de har en sårbarhet i bunn.

På Stifinner'n lærer rusmisbrukere å leve uten rus

Bør lære mer om psykisk utviklingshemmede på KRUS

For å hindre at psykisk utviklingshemmede blir gjengangere, må en tenke utradisjonelt.

– De bør få tett, individuell oppfølging. Fengselsansatte må snakke så de forstår og får anledning til å skreddersy en kriminalomsorg som gir arbeid, oppfølging og kriminalitetsforebygging etter soning, sier forskeren som ivrer for at framtidas fengselsbetjenter lærer mer.

– Det viktigste er å få kunnskap om psykisk utviklingshemmede inn i grunnopplæring på KRUS. Så fremt en ikke har kunnskap, behandler en bare overflaten. Det hjelper dem bare et stykke på vei.

Les også:

Frp: Kuttene i kriminalomsorgen skal evalueres
Enstemming nei til soning i Nederland
Voldsdømte snakker seg snille
Tillitsvalgte varslet myndighetene før drapet

Kriminalpolitisk konferanse

Tema: Sårbare domfelte i stramme budsjetter

Tid: 9.–10. mars 2017

Sted: Sundvolden hotel

24. gang konferansen arrangeres

Kriminalpolitisk konferanse

Tema: Sårbare domfelte i stramme budsjetter

Tid: 9.–10. mars 2017

Sted: Sundvolden hotel

24. gang konferansen arrangeres