JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Å ha mange minustimer er veldig stressende. Jeg trodde det var arbeidsgivers ansvar å sørge for at timene i turnusen går opp, sier Elise Lærum Aasen.

– Å ha mange minustimer er veldig stressende. Jeg trodde det var arbeidsgivers ansvar å sørge for at timene i turnusen går opp, sier Elise Lærum Aasen.

Simen Aker Grimsrud

Elise «skyldte» arbeidsgiver 70 timer. Kommunen lovet å se på saken, men et halvt år senere har hun ikke hørt noe

Vernepleieren sa fra seg tillegg på røde dager for å betale tilbake timene hun «skyldte» arbeidsgiver. Med en ny turnusperiode er Elise Lærum Aasen igjen i minus.
18.01.2023
12:42
18.01.2023 13:19

simen@lomedia.no

I august i fjor skrev Fontene om Elise Lærum Aasen som jobber i 100 prosent stilling som vernepleier i Ringerike kommune. Etter tre år i jobben fant hun ut at hun «skyldte» arbeidsgiveren 70 timer.

Kommunen opererer med det de kaller frie timer, timer som ikke er plottet inn i turnusen og som de ansatte selv må sørge for å jobbe inn. For Elises del utgjør det 50 minutter i uka. Etter tre år hadde det blitt til nærmere to uker ekstra på jobb.

– I starten tenkte jeg at det ikke var mitt problem at det ikke var nok timer i turnusen. Jeg hadde riktig antall oppmøte-dager for en 100 prosent stilling, men så fikk jeg beskjed om at jeg må sørge for å jobbe inn timene jeg manglet, sa Elise Lærum Aasen til Fontene.

Lovet å se på saken

Hun fortalte videre at hun hadde tilbudt seg å møte opp en time før når hun har kveldsvakt, eller jobbe en av de to fredagene hun har fri i måneden. Det skal leder ikke ha gått med på.

For å jobbe inn timene hun skyldte, tilbød Aasen seg å si fra seg tilleggene på helligdager. Det gikk arbeidsgiver med på.

– Nå har jeg jobbet påske og flere røde dager i mai uten å få ekstra betalt, og nå er jeg i null om ikke så lenge, sa Aasen til Fontene i mai.

HR-sjef i Ringerike kommune, Eli Drægalid Andersen, sa til Fontene i august at kommunen ville undersøke saken til Aasen nærmere, i dialog med fagforeningen.

Ikke hørt noe fra kommunen

Når Fontene ringer Elise Lærum Aasen et halvt år senere, forteller vernepleieren at hun ikke har hørt noe fra arbeidsgiver.

– Jeg er jo skuffa. Jeg syns det er spesielt at de kan kreve frie timer fra en som jobber 100 prosent, sier hun.

Heller ikke hovedtillitsvalgt Gondola Guttormsen har hørt noe, selv om ledelsen sa de skulle opprette en dialog med tillitsvalgt.

– De sa de skulle snakke med tillitsvalgt, og jeg har avventet. Jeg har vært usikker på om de forventet at jeg skulle ta kontakt, sier Guttormsen.

Fontene har spurt Eli Drægalid Andersen om hvorfor kommunen ikke har fulgt opp saken til Aasen, men HR-sjefen skriver i en epost at hun ikke har hatt tid til å svare Fontene på grunn av andre prioriteringer.

Nye minustimer

Elise Lærum Aasen klarte til slutt å kvitte seg med de 70 timene hun skyldte ved å si fra seg tillegg på røde dager.

Men da ny turnus ble rullet ut fra nyttår, har hun igjen havnet i minus. På saldoen står det nå 14,8 frie timer.

– Endelig var jeg à jour, og så er det på’n igjen. Nå har jeg egentlig bestemt meg for ikke å forholde meg så mye til det, sier Aasen.

Hun har gitt arbeidsgiver beskjed om at hun ikke lenger vil si fra seg tilleggene på røde dager.

– Jeg merket i fjor at de pengene hadde kommet godt med. Når alt nå er dyrere, har jeg ikke råd til å si fram meg tilleggene, sier Aasen.

Hun opplever det som stressende å skylde arbeidsgiver timer. Hun håper kommunen finner en annen løsning.

– Det kan ikke være sånn at hver enkelt ansatt må sørge for å jobbe nok. Det må være arbeidsgivers ansvar. De frie timene gjør at vi får flere oppmøtedager på jobb, og det er jeg ikke interessert i. Jeg vil heller møte opp en time tidligere en dag jeg har kveldsvakt, sier hun.

Verken Elise Lærum Aasen eller hovedtillitsvalgt for FO, Gondola Guttormsen, har noe fra arbeidsgiver.

Verken Elise Lærum Aasen eller hovedtillitsvalgt for FO, Gondola Guttormsen, har noe fra arbeidsgiver.

Simen Aker Grimsrud

– Vernepleiere må jobbe oftere helg

– Folk er lei av å ha frie timer. De er ansatt i en stillingsprosent, og arbeidsgiver bør sørge for at de jobber timene de skal, sier hovedtillitsvalgt Gondola Guttormsen.

Det de ansatte først og fremst reagerer på er at det blir flere oppmøtedager på jobb i løpet av et år.

I starten av februar er de ansatte på arbeidsplassen til Aasen og Guttormsen innkalt til et informasjonsmøte om innføring av Tørn-prosjektet og planlegging av periodeturnus. Målet er at flere ansatte i deltidsstillinger skal få større stillingsprosenter.

– Det er mye bra med det, men for vernepleiere og sykepleiernes del, som i all hovedsak har 100 prosent stilling, betyr det bare at de må jobbe oftere helg. Jeg er dessuten redd vi ikke blir kvitt alle de frie timene heller, sier Guttormsen.

– Er det ikke bra at flere får hele stillinger?

– Jo, men det må ikke gå utover de som har treårig utdanning. Jeg skal selv gå av med pensjon 1. mars, og jeg har fortsatt ikke fått vite om min stilling blir erstattet. Hvis den blir erstattet av en fagarbeider eller assistent, mener jeg det er en dårlig for tjenestene. Vi mangler allerede vernepleierkompetanse i helse- og omsorgstjenesten, sier Guttormsen.

Fontene har kontaktet HR-sjef Eli Drægalid Andersen, men hun har ikke svart på Fontenes spørsmål. 

18.01.2023
12:42
18.01.2023 13:19