JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Torill Brunsvik, ansatt i barnevernet, stevnet Kristiansund kommune for trakassering. Her med sin advokat Åke Sjøblom.

Torill Brunsvik, ansatt i barnevernet, stevnet Kristiansund kommune for trakassering. Her med sin advokat Åke Sjøblom.

Maiken Ohr

Ansatt i barnevernet som saksøkte arbeidsgiver for trakassering tapte rettsaken

– Dette gir kommuneansatte med råd- og veiledningsplikt grunn til å være engstelige, sier Torill Brunsvik.
24.05.2018
16:34
21.08.2023 17:14

jathushiga.bridget.rajah@lomedia.no

Brunsvik stevnet sin arbeidsgiver Kristiansund kommune for trakassering. Det skjedde etter at hun i 2016, mens hun var ansatt i barnevernstjenesten, ble utsatt for en såkalt faktaundersøkelse av kommunen. Nordmøre tingrett har nå avgitt dom: Kristiansund kommune får medhold. Brunsvik må betale sine egne og kommunens saksomkostninger på drøyt 350.000 kroner.

Hun mener likevel det var verdt et forsøk å ta saken til retten.

– Nå vet jeg at det jeg ble utsatt for juridisk sett ikke blir sett på som trakassering av Nordmøre tingrett, selv om jeg opplevde det som skjedde som trakassering. Men jeg skulle likevel ønske at dommen hadde tatt opp de viktige prinsipielle barnevernsfaglige diskusjonene som denne saken vekker, sier Brunsvik til Fontene.

Offentlig ansatte sier ja til ny tjenestepensjon

Maria og Kai Morten bor og jobber sammen 114 døgn i året

Prinsippene Brunsvik etterlyser diskusjon rundt, gjelder hva som skjer når kommuneansatte med råd- og veiledningsplikt gir råd som kan gå på tvers av det kommunen oppfatter som sine interesser. Her kan ansatte i barnevernet lett havne mellom arbeidsgiver og barna de er ansatt for å verne.

– Vi som jobber i barnevernet må vite at vi har støtte og tillit fra ledelsen vår for å gjøre en god jobb. Hvis ikke kan det gå utover barnas rettssikkerhet, sier Brunsvik.

Glad for en klar dom

– Ingen arbeidsgiver ønsker å møte sine ansatte i retten, men når dette en sjelden gang skjer, er det godt å få bekreftet at vi har forsvarlige prosesser for å ivareta våre arbeidsmiljømessige plikter, sier Arne Ingebrigtsen, rådmannen i Kristiansund kommune i en pressemelding.

Ingebrigtsen sier videre at den rettslige prøvingen har vært verdifull for å få innsikt i om kommunen trengte å endre på noen prosesser for å ivareta de kommuneansatte enda bedre.

– Vi er glade for at dommen er så klar, sier Ingebrigtsen.

På tide å snakke om minoritetsmannen

Upopulært råd?

Bakgrunnen for rettssaken er en barnevernssak som Brunsvik overtok. Saken gjaldt en gutt med autismediagnose. Rektor ved guttens skole skal ha uttrykt at hun var bekymret for gutten og at gutten burde vurderes for fosterhjemsplassering. Brunsvik undersøkte saken. Vurderingen hennes var at gutten fikk god omsorg av mor. Men i saken kom det fram at ansatte ved skolen skal ha holdt gutten med makt, uten vedtak. Som følge av dette skal guttens mor ha spurt Brunsvik om hun burde hyre en advokat for å kreve en erstatning av skolen. Brunsvik støttet morens forslag om å hyre inn en jurist i saken. Dette mener Brunsvik var i tråd med hennes råd- og veiledningsplikt som ansatt i barnevernet.

Etter denne hendelsen skrev en av kommunalsjefene i Kristiansund kommune en bekymringsmelding om Brunsvik i 2016. I meldingen fremkom det at kommunalsjefen mistenkte at Brunsvik hadde brutt taushetsplikten, at hun var ansvarlig for tjenesteforsømmelse og ikke fulgte kommunens retningslinjer.

Viktig å være fagorganisert

Under rettsaken var representanter fra FO til stede. Brunsvik sier at det var en god støtte å se at både FO og flere fagfolk var tilstede i rettsaken.

– Det er viktig at vi som arbeider direkte med brukerne, vi som utfører de tjenestene som er lovpålagt oss, ikke står alene. Det er en uvurdelig støtte å ha forbundet sitt i ryggen, og at man ikke firer på fagligheten i tjenestene man gir. Det har også vært godt å få faglige innspill fra andre som var med i rettsaken og som hørte vitneutsagnene, sier Brunsvik

Torill Brunsvik arbeider i dag som fylkesekretær i FO Møre og Romsdal.

– Vi burde fått krisehjelp, men vi er jo bare «barnevernsforeldre»

24.05.2018
16:34
21.08.2023 17:14