- Det er hyggelig å jobbe juledagene, mener Sabina Catic(t.v.), Asta Aas Molt og Elin Mørland på Nordre Aasen.

- Det er hyggelig å jobbe juledagene, mener Sabina Catic(t.v.), Asta Aas Molt og Elin Mørland på Nordre Aasen.

Arash Nejad/nyebilder.no

– Vi vet ikke hva barna oppfatter, men vi lager jul for dem så godt vi kan

Det er vanskelig å vite om alle barna på Nordre Aasen bo- og habiliteringssenter oppfatter at det er jul. Da er lukten av pepperkaker og lyden av gavepapir og Putti Plutti Pott desto viktigere.
2018121913182120181219132239

solfrid.rod@lomedia.no

– De barna som kan, er med og pynter. Vi har ikke så mange faste førjulsaktiviteter. Det er mer sånn: Nå kan vi bake pepperkaker. Mange kan ikke være med på det. For noen er det lukten av jul som er viktig. Vi legger vekt på sansing, forteller Asta Aas Molt, sosionom ved Nordre Aasen bo- og habiliteringssenter i Oslo.

Jul kan være lyden av gavepapir som rives eller krølles, eller kanskje barndommens musikalske lydspor. Et av barna elsker musikken i Putti Plutti Pott.

– Vi prøver å begrense den ellers i året, men fra november spilles den hver dag, sier Molt.

Nissene og et byggverk av pepperkakedeig er på plass i stua.

Nissene og et byggverk av pepperkakedeig er på plass i stua.

Arash Nejad/nyebilder.no

Sykehus på rommet

Et ferdig pyntet juletre, en gave fra en ansatt som syntes det tradisjonelle plasttreet var stusselig, sikrer juleduften i stua på avdeling B. Her bor fem barn på 4-14 år med omfattende fysiske og kognitive funksjonsnedsettelser. De skal av ulike årsaker ikke hjem til familiene sine i jula. Noen har nærmest et sykehus i miniatyr på rommet sitt. Andre har dårlige erfaringer med å reise.

– Kjøreturen blir for belastende. Det kan bli mye spasmer og epileptiske anfall, og det er mye utstyr. Mange har bodd her lenge, og familienes hjem er ikke tilpasset, sier sykepleier og avdelingsleder Elin Mørland.

Juletreet sikrer lukten av jul, mener sosionomene Asta Aas Molt (t.h.) og Sabina Catic.

Juletreet sikrer lukten av jul, mener sosionomene Asta Aas Molt (t.h.) og Sabina Catic.

Arash Nejad/nyebilder.no

Førjulsfest for familiene

Den årlige førjulsfesten på Nordre Aasen er for mange beboere den eneste muligheten til å feire jul sammen med familien. Da kommer foreldre, søsken, besteforeldre, tanter og onkler. Nissen kommer også, det er mat og kaker, og loddsalg.

– Vi har hele spekteret her, fra de barna som gleder seg til jul, til de barna som ikke har noen opplevelse av det. Alle er med på julefesten. For familiene tror jeg det er flott å ha en sånn fest, der vi gjør helt vanlige juleting, sier Mørland.

Noen av barna setter pris på julemat servert på langbord, andre får næring gjennom sonder.

– Barnas funksjonsnivå er så ulikt, så vi prøver å tilpasse aktivitetene. De som kan tar vi med til Jul i Vinterland, julemarkedet i Spikersuppa, forteller sosionom Sabina Catic.

Hun har jobbet hver eneste jul siden hun begynte her for fem år siden.

– Det er veldig koselig. Vi har julefrokost, grøt og felles julemiddag for hele huset, før vi åpner gaver, forteller Catic.

Caroline Elisabeth Grønbech har bodd på Nordre Aasen i åtte år. Men i jula skal hun hjem til foreldrene sine i fem dager.

Caroline Elisabeth Grønbech har bodd på Nordre Aasen i åtte år. Men i jula skal hun hjem til foreldrene sine i fem dager.

Arash Nejad/nyebilder.no

– Jeg liker alt som har med jul å gjøre

De fleste barna og ungdommene er i barnehagen og på skolen på dagtid. Caroline Elisabeth Grønbech (21) bor i etasjen over. Hun har et friår etter videregående, og er hjemme denne formiddagen. På rommet sitt har hun juleblomster, et par julekalendre og en pose med julekort som skal gis bort.

Grønbech har bodd på Nordre Aasen i åtte år, etter først å ha vært her på avlastning. Siden 2013 har hun kommunisert gjennom Tobii, et hjelpemiddel hun styrer med øynene. Grønbech fokuserer på en og en bokstav på tastaturet, og Tobii leser opp det hun skriver.

– Jeg liker alt som har med jul å gjøre, maten, julesangene og gavene. Jeg skal være hos foreldrene mine i fem dager, forteller hun.

Caroline Elisabeth Grønbech kommuniserer via Tobii, et hjelpemiddel hun styrer med øynene.

Caroline Elisabeth Grønbech kommuniserer via Tobii, et hjelpemiddel hun styrer med øynene.

Arash Nejad/nyebilder.no

Tale til gode venner

– Har du vært med på juleforberedelsene her?

– Jeg har mine egne juleforberedelser. Jeg bestiller julekort og holder julebord for vennene mine. Jeg liker godt å holde tale til dem.

– Hva var det viktigste du sa til dem i talen din i år?

– Alle dere gjør at jeg ser positivt og lyst på framtiden.

– Hva ønsker du deg til jul?

– Jeg ønsker meg ikke så mye i år, bortsett fra nye vintersko.

Caroline Elisabeth Grønbech (t.v.) har forberedt jula siden oktober. Her sammen med Elin Mørland, som leder to avdelinger på Nordre Aasen.

Caroline Elisabeth Grønbech (t.v.) har forberedt jula siden oktober. Her sammen med Elin Mørland, som leder to avdelinger på Nordre Aasen.

Arash Nejad/nyebilder.no

Mange vil jobbe jul og nyttår

Sabina Catic skal ut og handle mat til jul. Det krever en god plan å sikre julestemningen for så mange med ulike ønsker og behov, men det er en hyggelig oppgave med vide rammer, forteller hun.

Hun tilbyr seg hvert år å jobbe dagvakt på julaften. På den måten slipper hun unna kveldsvakten og får feiret jul med familien sin. Asta Aas Molt vil gjerne ha julekvelden hos foreldrene sine i Molde. Hun melder seg derfor til tjeneste nyttårsaften.

– Det gjør meg ikke noe å jobbe den kvelden. Tvert imot, det er veldig koselig. Vi har langbord og god mat, og så tar vi med de barna som kan ut for å se på fyrverkeriet, forteller Molt.

Avdelingsleder Mørland setter opp en egen juleturnus, og forsøker å etterkomme alle ønsker.

– Det er stort sett ikke noe problem. Det er mange nok som ønsker å jobbe i jula. Hvis man først skal jobbe i jula, er dette et veldig hyggelig sted å jobbe.

Arash Nejad/nyebilder.no

{"426931":{"type":"l","url":"/image-3.426931.60974.70e2bffb50","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426932":{"type":"s","url":"/image-3.426932.f0b45b4d32","cap":"Juletreet sikrer lukten av jul, mener sosionomene Asta Aas Molt (t.h.) og Sabina Catic.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426933":{"type":"l","url":"/image-3.426933.7ee8776c8f","cap":"Nissene og et byggverk av pepperkakedeig er på plass i stua. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426935":{"type":"l","url":"/image-3.426935.9bc0b82d0c","cap":"Caroline Elisabeth Grønbech har bodd på Nordre Aasen i åtte år. Men i jula skal hun hjem til foreldrene sine i fem dager. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426936":{"type":"s","url":"/image-3.426936.1c1f676c1a","cap":"Caroline Elisabeth Grønbech (t.v.) har forberedt jula siden oktober. Her sammen med Elin Mørland, som leder to avdelinger på Nordre Aasen. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426938":{"type":"l","url":"/image-3.426938.7e5458200a","cap":"Caroline Elisabeth Grønbech kommuniserer via Tobii, et hjelpemiddel hun styrer med øynene.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"74","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}