JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Urimelig at ansatte ikke får pensjon for all inntekt, mener vernepleier Kristine Gyland.

Urimelig at ansatte ikke får pensjon for all inntekt, mener vernepleier Kristine Gyland.

Martin Guttormsen Slørdal

– Pensjon for alle, det føles bra å streike for!

– Da jeg fikk vite at du må ha 20 prosent stilling for å få pensjon, og at 75 prosent av dem som ikke har det er kvinner, da kjente jeg at dette har jeg lyst til å streike for. Det sier Kristine Gyland, vernepleier i streik.
2019052913585620230821171436

solfrid.rod@lomedia.no

Gyland jobber på barnepsykiatrisk avdeling på Oslo universitetssykehus. Hun er en av 16 FO-medlemmer der som gikk ut i streik onsdag morgen etter at meklingen brøt sammen i natt. Fem FO-medlemmer på St. Olavs Hospital i Trondheim er også tatt ut.

Nærmere 500 sykehusansatte er i streik, i overkant av 300 er organisert i et LO-forbund. Blant LOs medlemmer på sykehusene er det mellom 7.000 og 10.000 ansatte som har mindre enn 20 prosent stilling.

Maria Hovind (.t.v.) og Helena Wold tar på seg streikevester for første gang.

Maria Hovind (.t.v.) og Helena Wold tar på seg streikevester for første gang.

Martin Guttormsen Slørdal

– Uhørt at ikke alle får pensjon

Kristine Gyland og de andre FO-medlemmene er ikke selv berørt av regelen om at du må ha minst 20 prosent stilling for å bli innmeldt i helseforetakenes pensjonsordning. Men alle Fontene snakker med på streikefrokost hos FO Oslo er enige om at pensjon for all inntekt er er rettferdig krav.

– Det er uhørt at folk ikke skal få pensjon fordi de jobber lite. Det er mange grunner til at folk ikke kan jobbe mer enn en liten brøk, sier Helene Wold, sosionom på rusakutten.

– Det er urimelig at det skal være så stor forskjell på ansatte i kommunene og ansatte på sykehusene, sier Maria Hovind, sosionom på rusakuttens sengepost.

– Det er alright å streike for en god sak. Jeg har blitt greit informert, og jeg stiller så klart opp for at alle skal få pensjon fra første krone, sier Thomas Nilsen, barnevernspedagog på avdeling for nevrohabilitering.

Ingen av de 16 har streiket før, men det skal nok gå bra, mener streikeleder Ingrid Rasten (t.v.).

Ingen av de 16 har streiket før, men det skal nok gå bra, mener streikeleder Ingrid Rasten (t.v.).

Martin Guttormsen Slørdal

– Lett å forklare prinsippet

– Det er lett å forklare det prinsipielle i denne streiken. Hvorfor skal ikke vi som jobber på sykehus få pensjon på alt vi tjener når våre kolleger i kommunene får det?, sier Ingrid Rasten.

Hun er foretakstillitsvalgt for FO på Oslo universitetssykehus og 100 prosent frikjøpt fra jobben som miljøterapeut på barnepsykiatrisk avdeling.

Kim Helene Olsen, fylkessekretær i FO Oslo, lover vafler, is, jordbær og moralsk støtte.

Kim Helene Olsen, fylkessekretær i FO Oslo, lover vafler, is, jordbær og moralsk støtte.

Martin Guttormsen Slørdal

– Dere har hele LO i ryggen

Verken streikeleder Rasten eller noen av de andre FO-medlemmene har vært i streik før.

– Jeg er litt nervøs, men det skal nok gå bra, sier Rasten.

– Dere skal vite at dere har hele LO i ryggen. Dere skal stå støtt i denne streiken, sa Marianne Solberg, nestleder i FO, til de streikende.

– FO har ikke vært i mekling i Spekter Helse siden 2004. Vi har alltid funnet løsning i forhandlinger. Vi vifter ikke med streikevåpenet. Det sier litt om hvor viktig pensjonskravet er for oss. Og vi skal vise at det går an å streike også om du jobber på sykehus, sa Solberg.

FOs nestleder Marianne Solberg har forhandlingsansvar for Spekter.

FOs nestleder Marianne Solberg har forhandlingsansvar for Spekter.

Martin Guttormsen Slørdal

Spekter Helse: – Sterkt beklagelig

Spekter Helse mener kravet fra de streikende er urimelig.

– Det er sterkt beklagelig at LO og YS nå velger å streike for en pensjonsordning som går ut over det Stortinget har besluttet skal gjelde for staten, privat sektor og for sykepleierne, sier administrerende direktør i Helse Vest RHF og leder av Spekter Helse, Herlof Nilssen, i en pressemelding.

Historien bak 20 prosent

De ansatte har en annen versjon. Her er litt historikk, slik den ble formidlet på dagens streikefrokost:

I 2013 måtte du ha 37 prosent stilling for å bli meldt inn i en pensjonsordning i offentlig sektor. Fagforbundet fikk Arbeidsrettens medhold i at grensa diskriminerte kvinner. Arbeidsretten lot det være opp til partene å finne en ny grense. Kommunesektorens arbeidsgiverorganisasjon KS satte ned grensa til null prosent allerede året etter. Det vil si at du som kommunalt ansatt får pensjon fra første krone, uansett hvilken stillingsbrøk du har.

I 2016 vedtok Stortinget at grensa skulle være 20 prosent for staten og for sykepleierne. De har lovfestet pensjonsordning, i motsetning til FOs grupper, som har pensjonsbetingelsene regulert av tariffavtalene. Spekter la seg på den samme 20 prosents grensa i 2016. Arbeidsretten har konkludert med at det var tariffstridig at arbeidsgiver endret avtalen ensidig, altså uten forhandling med arbeidstakerne.

Fagforbundet og FO er de to LO-forbundene som streiker nå. Creo og El og IT Forbundet er også i konflikt.

Fagforbundet og FO er de to LO-forbundene som streiker nå. Creo og El og IT Forbundet er også i konflikt.

Martin Guttormsen Slørdal

– Småpenger for sykehusene

Siden har regjeringen nedsatt en arbeidsgruppe som skal vurdere kravet om pensjon fra første krone. Spekter Helse vil vente på konklusjonene herfra. De streikende er mer utålmodige. De viser til at kravet er viktigere enn noen gang. Tidligere gjaldt den såkalte besteårsregelen. Den kunne trekke opp pensjonsutbetalingene for ansatte som hadde jobbet deltid i perioder. Den er borte nå, og all inntekt gjennom livsløpet teller med.

Det er stort sett kvinner som jobber små brøkstillinger på sykehusene. De har gjerne lav lønn og svak tilknytning til arbeidslivet.

– Dette er småpenger på sykehusenes budsjetter. Men for den enkelte kan det være akkurat disse tusenlappene som velter økonomien, sier Marianne Solberg.

Hun understreker at ansatte som ikke er innmeldt i en pensjonsordning også mister uføre- og etterlatteforsikringene som ligger i ordningen. En ansatt i 19 prosent stilling kan tape inntil 70.000 kroner i året hvis hun blir ufør, ifølge FOs beregninger.

FO OSlo inviterte på frokost og streikeargumenter onsdag morgen.

FO OSlo inviterte på frokost og streikeargumenter onsdag morgen.

Martin Guttormsen Slørdal

FOs landstyre, som er samlet til møte på Losby gods, kledde seg i gule streikevester og uttrykkte støtte til de streikende.

«FO er i streik for kravet om rettferdig pensjon, uførepensjon og etterlattepensjon i tjenestepensjonsordningen, uavhengig av stillingsstørrelse. FOs landsstyre hilser våre medlemmer og fagforeningskamerater i andre forbund, som streiker.

Sammen er vi sterke!», heter det i uttalelsen fra landsstyret.

{"439496":{"type":"l","url":"/image-3.439496.7f5d3f7810","cap":"Ingen av de 16 har streiket før, men det skal nok gå bra, mener streikeleder Ingrid Rasten (t.v.).","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"439498":{"type":"l","url":"/image-3.439498.a322804faf","cap":"Maria Hovind (.t.v.) og Helena Wold tar på seg streikevester for første gang. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"439505":{"type":"s","url":"/image-3.439505.275d068d4b","cap":"Fagforbundet og FO er de to LO-forbundene som streiker nå. Creo og El og IT Forbundet er også i konflikt. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"439507":{"type":"s","url":"/image-3.439507.e861144fdd","cap":"FOs nestleder Marianne Solberg har forhandlingsansvar for Spekter. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"439509":{"type":"l","url":"/image-3.439509.a8598bdd92","cap":"FO OSlo inviterte på frokost og streikeargumenter onsdag morgen. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"439511":{"type":"l","url":"/image-3.439511.9805b78083","cap":"Kim Helene Olsen, fylkessekretær i FO Oslo, lover vafler, is, jordbær og moralsk støtte. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"64","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}