JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Vi vet jo alle at LOs kompetanse er tyngre på privat enn offentlig sektor, sier LO-sekretær Terje Olsson.

– Vi vet jo alle at LOs kompetanse er tyngre på privat enn offentlig sektor, sier LO-sekretær Terje Olsson.

Martin Guttormsen Slørdal

– LO må bli mer synlig for ansatte i offentlig sektor

Man må ikke være rakettforsker for å skjønne at LO må bli bedre på utdanningsgruppene og offentlig sektor, erkjente LO-sekretær Terje Olsson da han innledet til kongressens organisasjonsdebatt.
10.05.2017
13:44
21.08.2023 17:14

may.berg@lomedia.no

solfrid.rod@lomedia.no

Et av tiltakene Olsson skisserer, er å bygge opp sterkere kompetanse i LO på velferdsstatsutvikling, organisasjon og ledelse, forretningsmodeller, økonomi og privatisering. På denne måten kan LO bidra til å støtte tillitsvalgte i offentlig sektor som kan oppleve avmakt i møte med arbeidsgivere og store konsulentselskaper som skal gjennomføre endringsprosesser.

– Vi trenger kompetanse, verdiforankring og faglig tyngde som er egnet til å møte konsulentindustriens oppskrifter med kompetent motmakt, sa Olsson.

– Skal gå litt tregt

I offentlig sektor er fire av fem ansatte organisert, men LO organiserer bare 30 prosent av disse.

– Vi vet jo alle at LOs kompetanse er tyngre på privat enn offentlig sektor, sa Olsson.

Det henger til dels sammen med at LO er øverste part i tariffavtalene i privat sektor, mens det i offentlig sektor er LO Stat som har den rollen.

LO-sekretæren tok til orde for å styrke arbeidet med saker som er viktige for forbundene i offentlig sektor og legge til rette for økt rekruttering av medlemmer med lengre utdanning.

• Fikk du med deg denne? LO taper terreng i utdanningssamfunnet

LO har i dag 125 000 medlemmer med høyere utdanning. Mange av dem melder seg inn i løpet av studietiden, og halvparten av disse forblir i LO når de går ut i arbeidslivet. Derfor er det viktig å lykkes med studentrekrutteringen, fastslo Olsson.

– Noen vil kanskje mene at ting går tregt. Men det skal gå litt tregt. Vi skal ikke forhaste oss, sa Olsson.

• Les også: FO krever LO-strategi: Har fått nok av festtaler om høgskoleutdannede

Krever egen kampanje

LO-sekretærens innlegg var musikk i FO-delegatenes ører.

– Takk for en god innledning. Det er bra at dere i ledelsen tar utfordringene med utdanningsgruppene på alvor, sa Olav Neerland.

Han minnet kongressen om at et flertall av de yrkesaktive vil ha høyere utdanning innen 2030.

– Er dere klar over at langtidsutdanna ikke ser på LO og deres forbund som sitt naturlige valg? Unio og Akademikerne vokser over 3 ganger så fort som LO. Og det har de allerede gjort i 10 år, sa Neerland.

En kampanje for vekst i utdanningsgruppene koster penger, men prisen for å la være er dramatisk mye høyere, mener Olav Neerland, her på FO-benken med Grethe Kvist.

En kampanje for vekst i utdanningsgruppene koster penger, men prisen for å la være er dramatisk mye høyere, mener Olav Neerland, her på FO-benken med Grethe Kvist.

Bjørn A. Grimstad

Et utvalg nedsatt av LO har skissert ulike strategier for vekst i utdanningsgruppene. FO støtter den strategien utvalget kaller full mobilisering. Det betyr en kampenje med egen ansatt og bruk av eksterne krefter for å utvikle og drive kampanjen.

– Det koster 10-12 millioner til kampanje og organisering. Høres det ut som mye penger? Ja, det er det, men prisen for å ikke gjøre dette nå vil bli dramatisk mye større om man legger seg bakpå og får en svekka medlemsvekst, sa Neerland.

Lødrup: – Må bli mer relevant

Julie Lødrup fra NTL regnes som en sikker kandidat til ny LO-ledelse. Hun støtter LO-sekretær Terje Olssons forslag til hvordan LO kan styrke sin posisjon i offentlig sektor.

– LO trenger å være mer synlig i saker som angår offentlig sektor. LO vil oppfattes som mer relevant for ansatte i staten om de ser at LO-lederen tar opp saker som angår dem, og det vil gi viktig drahjelp til de som skal rekruttere medlemmer til LO, sier Lødrup.

Hun ser fram til å bidra til i dette arbeidet dersom hun blir valgt inn i LO-ledelsen.

– LO må være mer på banen i saker som angår denne gruppen. Det vil gi viktig drahjelp til NTL og andre forbund som organiserer høyt utdannede. En stadig større andel av ansatte i staten har høyere utdanning, og det er derfor viktig for LO at NTL lykkes i å rekruttere utdanningsgruppene.

Krever at LO-kongressen tar barnefattigdommen på alvor

– Papirløse migranter er syretesten på LOs solidaritet

10.05.2017
13:44
21.08.2023 17:14

Mye lest