JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FO-leder Mimmi Kvisvik spilte opp til debatt om sosialpolitikk i et FO-arrangement på Arendalsuka.

FO-leder Mimmi Kvisvik spilte opp til debatt om sosialpolitikk i et FO-arrangement på Arendalsuka.

Anne Myklebust Odland

– Gi oss en sosialminister! Prøv det, sa FO-lederen til politikere på Arendalsuka

– Det er mulig det er en god idé, svarte Arbeiderpartiets Lise Christoffersen i en FO-debatt om sosialpolitikk i dag.
17.08.2021
17:23
17.08.2021 17:32

anne@lomedia.no

FO-leder Mimmi Kvisvik krever en egen sosialminister som kan jobbe med mer enn det som handler om å få folk i jobb.

– Min drøm er en sosialminister som er overordnet de andre ministrene og som har tverrgående ansvar på flere samfunnsområder. Altså, innflytelse på linje med statsministeren og finansministeren. Så viktig er det! sa hun i et intervju med Fontene denne uka.

I Arendalsuka under FO-arrangementet Hvor er det blitt av sosialpolitikken gjentok hun budskapet: – Det bør være erlikhetstegn mellom en sosialminister og statsministeren, sa hun.

Fra podiet bøyde hun seg ned mot stortingspolitikerne Lise Christoffersen (Ap) og Kent Gudmundsen (H) og sa:– Gi oss en sosialminister! Prøv det!

Duell mellom Ap og Høyre

De to stortingspolitikerne var invitert til en duell om sosialpolitikk. Mimmi Kvisvik ba dem styrke sosialpolitikken ved å opprette en egen ministerpost. Lise Christoffersen (Ap) avviste det ikke.

– Det er mulig det er en god idé. Jeg vil bringe det videre til Jonas (Gahr Støre), sa hun.

Lise Christoffersen (Ap) og Kent Gudmundsen (H) møttes til duell om sosialpolitikk i Arendal. Sigrun Aasland fra Tankesmien Agenda ledet debatten.

Lise Christoffersen (Ap) og Kent Gudmundsen (H) møttes til duell om sosialpolitikk i Arendal. Sigrun Aasland fra Tankesmien Agenda ledet debatten.

Anne Myklebust Odland

Helst vil FO-leder Mimmi Kvisvik ha denne ministeren nærmest inn på statsministerens kontor.

– Min grunnleggende bekymring er at ulikheter i samfunnet vokser og at altfor mange blir stående utenfor arbeid og fellesskap. En ny sosialminister må tenke mye mer på kryss og tvers av alle samfunnsområder, sa hun.

Hun poengterte at en kommende sosialminister ikke skal være en som deler ut ytelser, men som bryr seg om oppvekstpolitikk, boligpolitikk, skatt, fordeling, og kommuneøkonomi.

– Det er mye å ta tak i! Dette er mulighetenes ministerpost, en slags innenriksminister som passer på altet, sa hun til de to politikerne.

– Trist misforståelse

Kvisvik understreker til Fontene at ønsket hennes ikke er å dele opp Arbeids- og sosialdepartementet i to statsråder og at de skal gjøre akkurat det samme som i dag.

– Poenget er å få til en politikk som inkluderer. Vi må se den sosiale dimensjonen på alle politikkområder, sier hun.

Flere partitopper, både fra SV, Ap og Frp, sier til Fontene at de er skeptiske til å dele opp dagens arbeids- og sosialdepartement og opprette en egen statsrådspost for sosialpolitikken.

Partitopper knuser FO-lederens drøm om at Norge trenger en egen sosialminister

Kvisvik er skuffet, men håper det beror på en misforståelse:

– Det er en trist misforståelse dersom politikere tror at sosialminister-ideen vår kun handler om å dele opp et departement. Det er mer enn det. Jeg tror at hvis vi skal ha et overordnet fokus på sosialpolitikk i neste regjeringsperiode, må vi ha en minister som har et særskilt ansvar, sier hun til Fontene.

Her bøyer FO-leder Mimmi Kvisvik seg ned fra podiet og henvender seg til politikerne: – Gi oss en sosialminister!

Her bøyer FO-leder Mimmi Kvisvik seg ned fra podiet og henvender seg til politikerne: – Gi oss en sosialminister!

Anne Myklebust Odland

Forskjellene mellom Høyre og Ap

Møteleder Sigrun Aasland prøvde å få fram de sosialpolitiske forskjellene mellom Høyre og Ap i debatten. Hun utfordret Christoffersen og Gudmundsen til å forklare hva de er uenige om.

– Høyre vil se det enkelte mennesket, mens Arbeiderpartiet vil ha generelle løsninger for alle. Vi vil bruke ressursene mer målrettet. Da klarer vi et lavt skattenivå samtidig som vi hjelper de som trenger det, sa Gudmundsen fra Høyre.

Han viste til at regjeringen har innført gratis kjernetid i barnehager, at det er innført makspris i barnehager som ikke skal overstige mer enn seks prosent av foreldrenes inntekt og at barnetrygden er økt.

– Dette er løsninger som ikke stigmatiserer, men som treffer målrettet de som trenger det, sa han.

Lise Christoffersen sa seg enig i at de to er enige om forskjellene mellom Ap og Høyre i sosialpolitikken.

– Ap ønsker universelle ordninger, som gratis skolefritidsordning for alle førsteklassinger. Dessuten har jeg tre A4-sider hvor jeg har notert kutt dagens regjering har gjort som jeg er uenig i, sa hun.

– Symbolsk viktig å ha sosialminister

Ivar Lødemel, professor ved institutt for sosialfag ved OsloMet deltok også i diskusjonen. Han tok blant til orde for å fjerne økonomisk sosialhjelp i kommunene til fordel for statlige løsninger.

Ivar Lødemel, professor ved institutt for sosialfag ved OsloMet.

Ivar Lødemel, professor ved institutt for sosialfag ved OsloMet.

Anne Myklebust Odland

– Hva synes du om ideen om en egen sosialminister?

– Det kan være symbolsk lurt. Det vil symbolisere at man satser mer på å gjøre noe med sosial utestengning – at man virkelig ønsker å ta tak i sosiale problemer som gjør at folk havner på stønader og trygd.

– Vil det ha mer enn symbolverdi?

– Man skal ikke undervurdere symbolikk. Det viser en vilje til å ta tak, sier han.

17.08.2021
17:23
17.08.2021 17:32