Stian Antonsen:
– Barnevern kan være forskjellen på et godt liv, et dårlig liv og ikke noe liv i det hele tatt
Stian Antonsen vokste opp i fosterhjem, hyller #heierna, og har brukt kampanjen til å skaffe to nye stillinger i barnevernet i bydel Gamle Oslo.
Stian Antonsen (t.h.) og Freddy Øvstegård, begge SV-politikere, takker #heierna-kampanjen for økt oppmerksomhet om barnevernet.
Eivind Olai Kristiansen
solfrid.rod@lomedia.no
Torsdag demonstrerte #heierna utenfor Stortinget. Stian Antonsen, som representerer SV i bydelsutvalget i Gamle Oslo, takket den ett år gamle kampanjen for å skape oppmerksomhet rundt barnevernet.
– Det er fantastisk at dere setter barnevern på dagsorden. Det er få av oss som har bakgrunn som barnevernsbarn som får en mikrofon i hånda og kan snakke til mange, sa Antonsen i sin appell.
Som fersk politiker tok han ropet fra #heierna med seg inn i bydelsutvalget, og fikk gjennomslag for to nye stillinger. Men lokalt engasjement er ikke nok, det må innføres en bemanningsnorm, mener Antonsen.
30 saker og 600 mennesker
FO og Fagforbundet, som organiserer de ansatte i barnevernstjenesten krever maks 15 saker per ansatt. I dag er det ikke uvanlig med det dobbelte, sa FOs nestleder, Marianne Solberg.
Om du har 30 saker innebærer det å ha oversikt over om lag 600 mennesker, om man skal jobbe med barnets familie, barnehage, skole og øvrig nettverk. Det sier seg selv at det er en umulig oppgave, fastslo hun.
Hvis ingen ansatte skal ha mer enn 15 saker, trengs det 1.250 nye stillinger, ifølge Freddy Øvstegård, stortingsrepresentant for SV. Han anklaget i sin appell regjeringen for å vende det døve øret til grasrotaksjonen #heierna og skyve ansvaret nedover på lokale politikere.
– Jeg er så lei av å høre politikere, som burde stå opp for utsatte barn og unge, skylde på andre. I ett år har dere ropt varsku om at barn ikke får den hjelpen de trenger og at ansatte ikke orker å fortsette i jobben. Nå er det på tide at regjeringen lytter, sa Øvstegård.
Barnevernsbarna: – Det handler om livene våre
Vilde Adolfsen, leder i Landsforeningen for barnevernsbarn, krever også bli hørt.
– Jeg sto her med det samme budskapet for ett år siden. I hele 2019 var det grasrotopprør i barnevernet. Nå står jeg her igjen, på vegne av barnevernsbarna, sammen med våre kjære hjelpere, sa Adolfsen.
– Dette er ikke politikk, det er livene våre, sa Vilde Adolfsen til politikere og andre frammøtte.
Eivind Olai Kristiansen
Ansatte slutter, barn får ikke den hjelpen de trenger, det er krise i barnevernet, mener Adolfsen.
– Dette er ikke politikk, det er livene våre, avsluttet hun.
Høyre: – Vi lytter
– Jeg kan forsikre at vi hører dere, og vi forstår utålmodigheten deres, kontret Kristin Ørmen Johnsen. Hun er stortingsrepresentant for Høyre og den eneste frammøtte fra et regjeringsparti.
Hun viste til at det har blitt tusen flere ansatte i barnevernet siden 2014. Regjeringen har sikret ettervern til ungdom fyller 25 år og jobber med å heve kompetansen i barnevernet, påpekte Johnsen.
– Vi forstår utålmodigheten deres, sa Høyres Kristin Ørmen Johnsen.
Eivind Olai Kristiansen
Men også hun er bekymret for at jobben er for tøff og at det er for hyppig utskifting av ansatte.
– Vi vil fortsette å jobbe for flere stillinger og et godt fagmiljø. Og både lønn og status må heves. Den jobben dere gjør må verdsetter mer i kommunene, sa Johnsen.
#heierna-kampanjen får årets sosialarbeiderpris
– Jeg er dypt imponert
Inger-Johanne Olsen jobber i Bufetats fosterhjemstjeneste. Hun har avspasert for å ta turen fra Drammen til Oslo og bli med på dagens demonstrasjon.
– Det er fordi jeg er dypt imponert over dem som står bak #heierna. Jeg støtter dem helhjertet, forklarer Olsen.
– Jeg er dypt imponert over #heierna, sier Inger-Johanne Olsen.
Eivind Olai Kristiansen
Det er 15 år siden hun selv jobbet i den kommunale barnevernstjenesten, men hun kjenner godt igjen beskrivelsene fra dagens ansatte.
– Jeg kjenner igjen det å ikke ha tid til å gå i dybden, å følge opp ordentlig. Regjeringen snakker om å øke kompetansen. Jeg støtter det også, men det hjelper ikke hvis det ikke er nok folk på jobb. Vi trenger en bemanningsnorm, mener Olsen.
#heierna møtte barneminister Ropstad: – Hvis du øremerker penger til barnevernet, vil du bli hyllet
Ble oppfordret til å delta
Den travle hverdagen i barnevernet forklarer at det var nokså glissent foran Stortinget unders dagens markering, mener Ine Haver, initiativtakeren til #heierna.
– Det er ikke overraskende. Hvem skal gjøre jobben deres mens de er borte, spurte hun.
Elisabeth Emdal og Sunniva Hjelle fra Ullensaker barnevernstjeneste er på plass, med lønn og eget banner.
– Vi har en grei leder, sier Emdal.
– Vi ble oppfordret til å dra, så lenge det ble igjen en minimums beredskap, supplerer Hjelle.
De anslår at de fleste kollegene har mellom 20 og 25 saker. De forteller om en stressende arbeidshverdag, der tida ikke strekker til. De tror #heierna-kampanjen kan gi resultater på sikt, men er skuffet over at ingen fra regjeringen kom ut og møtte de ansatte.
Elisabeth Emdal (t.v.) og Sunniva Hjelle dro fra jobben i Ullensaker for å støtte opp om #heierna.
Eivind Olai Kristiansen
– Et nytt verktøy
#heierna fylte ett år 26. januar. Om de konkrete resultatene lar vente på seg, er den politiske oppmerksomheten gull verdt, påpekte flere av appellantene.
– Dere har gitt oss et nytt verktøy til å snakke med politikere. Nå kan vi bare spørre: har du hørt om #heierna?, sa Oddvar Gran, leder i FO Telemark.
Han mener kampanjen bidrar til å gi politikere sårt tiltrengt kunnskap om barnevernet. Det lønner seg, også økonomisk, å satse på barn og unge, særlig barn og unge som trenger hjelp fra barnevernet, fordi de er så utsatte for ulike levekårsproblemer, påminnet Gran.
#heierna hever kunnskapen om barnevern, mener Oddvar Gran.
Eivind Olai Kristiansen
Ydmyk og stolt
Ine Haver, som for tiden har studiepermisjon fra barnevernstjenesten i Stavanger for å ta en master, startet #heierna i januar 2019 som et svar på statsministerens nyttårstale. Der etterlyste Erna Solberg flere suksesshistorier i barnevernet. Skal det ønsket innfris, må det flere ansatte til, krever grasrotaksjonen.
– Politikerne kan ikke si i framtida at de ikke visste, sa Ine Haver.
Eivind Olai Kristiansen
I året som har gått har Haver og de andre i kampanjen møtt statsminister Solberg, barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og andre politikere.
– De kan ikke si i framtida at de ikke visste, sa Haver i sin appell.
– Når jeg står her i dag, er det med stor ydmykhet og stolthet. Stolthet fordi jeg står foran Stortinget sammen med dere. Ydmykhet på grunn av sakens alvor.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad