Simen Aker Grimsrud" />
Vernepleieren håper startlønna kan lokke flere kolleger til å velge seg jobb i Karasjok.

Vernepleieren håper startlønna kan lokke flere kolleger til å velge seg jobb i Karasjok.

Johan Mathis Gaup

I denne kommunen tjener vernepleier Sven Tomas 50.000 kroner mer enn nyutdannede i Oslo

Da Sven Tomas Holm fikk jobb etter studiet, kjøpte han både hus og bil. Det kan nyutdannede vernepleiere i Oslo se langt etter.
20.01.2022
11:10
20.01.2022 11:23

simen@lomedia.no

Kalde vintre og mørketid er kanskje ikke det som frister vernepleiere til å søke jobb i Karasjok, men her – lengst inne på Finnmarksvidda – kan kommunen lokke med en startlønn som få andre kommuner kan matche.

Sven Tomas Holm (26) fikk seg jobb som vernepleier i en bolig for personer med utviklingshemming i hjemkommunen rett etter studiet. Kommunen betalte også 30.000 kroner i stipend for at han skulle ta utdanningen.

– Her kommer vi rett fra skolebenken til kjempegod lønn. Det er også veldig billig å bo her – det er luksus, sier han.

14.000 i lommepenger

Startlønna for vernepleiere i Karasjok er på 515.200 kroner. Det er 92.000 kroner mer enn garantilønna som gjelder i mange kommuner. Det er det samme som vernepleiere med 10 års ansiennitet har krav på i andre kommuner. Han tjener rundt 50.000 kroner mer enn en nyutdannet vernepleier i Oslo – og har langt lavere boutgifter.

– Lønn er selvsagt viktig, men for meg er det andre ting som er viktigere. Jeg vil bidra med vernepleierfaglig kompetanse i det samiske miljøet – det er for få vernepleiere her generelt sett, sier han.

Da han i mai i år fikk fast jobb som vernepleier, kjøpte Holm sin første bolig: Et hus på 150 kvadratmeter som han betalte 2 millioner kroner for.

– Vernepleiere her i Karasjok har vel rundt 13.000–14.000 kroner i lommepenger når huslån, mat og bil er betalt, sier han.

Sven Tomas føler det er luksus med høy lønn og lave boligpriser.

Sven Tomas føler det er luksus med høy lønn og lave boligpriser.

Johan Mathis Gaup

Han mener kommunen gjør rett i å tilby vernepleiere en god startlønn.

– Kommunen trenger vernepleiere, og med høyere lønn blir det mer attraktivt å søke seg hit. I vår kommune er det mange som ønsker å utdanne seg til vernepleier og sykepleier fordi det er godt betalt. Kommunen legger godt til rette for at vi skal sikre oss helse- og sosialfaglig kompetanse, sier han.

– Kanskje noen flere vil søke seg til Karasjok når de leser hvor romslig økonomi du har?

– Ja, det kan vi jo håpe. Vi har en kjempegod ordning. Men du må ikke skrive at det er kaldt her, sier Holm og ler.

Kommuner Konkurrerer med staten

Det er ingen hemmelighet at distriktskommuner sliter med å få tak i fagfolk. Derfor valgte Karasjok kommune å øke startlønna kraftig.

– Vi sliter med å få tak i både sykepleiere, barnehagelærere, barnevernspedagoger og vernepleiere, sier personalsjef Inger Lise Nordsletta.

– Har økt startlønn gjort det lettere å rekruttere vernepleiere til Karasjok?

– Per i dag har ikke lønna så mye å si. Folk er mer opptatt av fritid, og de vil ha flere fridager – i hvert fall de som jobber i turnus, sier Nordsletta.

Les også: Derfor er det så store lønnsforskjeller blant vernepleiere

Har fått lederjobb

For Sven Tomas Holm ble karrieren som vernepleier i bolig en kort affære. Allerede noen måneder etter at han fikk fast jobb, søkte han på stillingen som leder for boligen. Den fikk han. Da gikk Holm 130.000 kroner opp i lønn.

– Jeg søkte lederstillingen fordi jeg vil jobbe for at vi skal få et godt fagmiljø med vernepleiere her i Karasjok. Det kan jeg være med å påvirke i min nye jobb. Mange er opptatt av å jobbe i et stort fagmiljø, så vi vil gjerne rekruttere flere, sier han.

Boligen han er leder for, har nå fire vernepleiere. Det kan sies å være luksus for en utkantkommune.

– Jeg tror ikke Karasjok hadde fått så mange vernepleiere uten en så god lønn, sier han.

Holm mener det er viktig for Karasjoks befolkning å ha vernepleiere i kommunen. De sitter på en bred kompetanse.

– Vi kan jobbe med flere enn utviklingshemmede: i skolen, i psykiatrien og demensomsorgen. Vernepleiere er en viktig brikke som passer over alt. Det er veldig bra at Karasjok har sikret så mange vernepleiere. For mange er et godt fagmiljø like viktig som lønn, så det er viktig at vi klarer å rekruttere enda flere.

Han har ingen planer om å flytte på seg.

– Jeg vet ikke om jeg blir i denne stillingen til jeg er pensjonist, men jeg blir i Karasjok kommune, sier han og ler.

Les også: Opp mot 80.000 i lønnsforskjell: Dette tjener vernepleiere i Oslo-området

Får ikke boliglån

Å kjøpe hus som nyutdannet vernepleier er ikke like enkelt hvis man tar en flytur sørover. I en liten leilighet rett nedenfor Storo-krysset i Oslo dekker Elisabeth Venås og Marie Jernæs frokostbordet. Klokka har bikket ti, og de to vernepleierne gnir søvnen ut av øynene.

Vernepleierne Marie Jernæs og Elisabeth Venås måtte legge fra seg drømmen om å eie egen bolig. Nå leier de sammen i Oslo.

Vernepleierne Marie Jernæs og Elisabeth Venås måtte legge fra seg drømmen om å eie egen bolig. Nå leier de sammen i Oslo.

Hanna Skotheim

– Vi jobber turnus begge to, men det er ikke så ofte vi har fri samtidig. Da er det hyggelig å spise sammen, sier Jernæs.

I dag har de to venninnene kveldsvakt – i hver sin bolig. Jernæs jobber i bydel Nordre Aker, og Venås jobber i Grorud.

De ble kjent da de gikk på vernepleierutdanningen sammen, og nå leier de en leilighet på 54 kvadratmeter sammen. Begge har fått fast jobb etter studiene, men å kjøpe egen bolig i Oslo med vernepleierlønn har de gitt opp.

– Jeg har sett på bankenes lånekalkulator, og det var ikke så mye jeg kunne låne, så da droppa jeg å gå til banken i det hele tatt, sier Jernæs.

Store lønnsforskjeller

Marie Jernæs (t.v.) og Elisabeth Venås synes det er rart at det er så store lønnsforskjeller blant vernepleiere også i Oslo kommune.

Marie Jernæs (t.v.) og Elisabeth Venås synes det er rart at det er så store lønnsforskjeller blant vernepleiere også i Oslo kommune.

Hanna Skotheim

Oslo er landets dyreste sted å bo. Ifølge en oversikt fra huseierne.no koster det i snitt 143.696 kroner å bo i Oslo. Karasjok er blant landets rimeligste kommuner, og her er bokostnadene halvparten av hovedstadens.

Likevel tjener en nyutdannet vernepleier i Karasjok opp mot 60.000 kroner mer enn en med samme ansiennitet i Oslo.

– Det er ganske sykt, men det er kanskje så høy lønn fordi mange ikke vil bo der. Det er sikkert fint i Karasjok, men det frister ikke meg. Det er i Oslo jeg har venner, og her er det mange jobber, sier Venås.

– Jeg vet ikke om det er verdt pengene å flytte til Karasjok. Det er sikkert fint å bo der, men jeg kjenner ingen og det er kaldt. Det skjer mye mer i Oslo, smiler Jernæs.

Aktuelt: Vernepleier Anne Grete kjører 15 minutter – tjener 30.000 mer

Tenker mer på trivsel

Leiligheten de bor i leier de for 13.900 kroner i måneden, pluss strøm. Det er egentlig ganske billig til å være i Oslo, mener venninnene. De synes de har romslig nok økonomi.

Hanna Skotheim

Lønn var ikke det viktigste da de to søkte jobber for litt over et år siden.

– Vi tenker nok mer på trivsel, sier Venås.

– Vi var kanskje fornøyde med at vi fikk 100 prosent jobb, men når vi blir eldre får nok lønn mer å si, sier Jernæs.

Vil flytte ut av Oslo

Den unge vernepleieren jobber i bydel Nordre Aker. Det er blant bydelene med dårligst lønn for vernepleiere i Oslo. Hadde hun for eksempel jobbet i Grünerløkka bydel, hadde hun tjent 30.000 kroner mer.

– Der jeg jobber er det få vernepleiere med mye erfaring. Det er de nyutdannede som søker seg dit, sier Jernæs.

Hun og venninnen synes det er rart at lønnsforskjellene er så store innad i hovedstaden.

– I utgangspunktet har man den samme kompetansen og gjør den samme jobben, og selv om du jobber i en bydel, bor man gjerne i en annen, sier Jernæs.

– Som nyutdannet vernepleier søker man på det som høres spennende ut, jeg tror lønn kommer i andre rekke, sier Venås.

De to venninne har ingen planer om å bli i Oslo for alltid. Marie Jernæs vil gjerne flytte hjem til Kristiansand en gang i framtida.

– Da går jeg vel automatisk ned i lønn, men der er heldigvis boligprisene lavere, sier hun.

Sven Tomas Holm

Vernepleier i bolig i Karasjok

Grunnlønn: 515.200 kroner

Marie Jernæs

Vernepleier i bolig i Oslo

Grunnlønn: 465.700 kroner

Elisabeth Venås

Vernepleier i bolig i Oslo

Grunnlønn: 471.300 kroner

20.01.2022
11:10
20.01.2022 11:23

Sven Tomas Holm

Vernepleier i bolig i Karasjok

Grunnlønn: 515.200 kroner

Marie Jernæs

Vernepleier i bolig i Oslo

Grunnlønn: 465.700 kroner

Elisabeth Venås

Vernepleier i bolig i Oslo

Grunnlønn: 471.300 kroner