JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsforskjeller blant vernepleiere:

En kort kjøretur gir vernepleier Anne Grete 30.000 kroner mer i året

– Som en FO-tillitsvalgt sa til meg en gang: Får du jobb i Oslo, må du aldri finne på å slutte! Her tjener vi bedre enn i andre kommuner, og vi har bedre ordninger, sier Anne Grete Myre.
– Det er lønna man skal leve av, men det er viktigere at jeg trives på jobb, sier vernepleieren.

– Det er lønna man skal leve av, men det er viktigere at jeg trives på jobb, sier vernepleieren.

Hanna Skotheim

simen@lomedia.no

– Det går ganske radig, sier Anne Grete Myre og blinker ut på hovedveien mot Oslo.

Hun er på vei til kveldsvakt i Bjørn Bondesvei bosenter på Holmlia sørøst i Oslo. Fra leiligheten i Oppegård rett sør for Oslo bruker hun et kvarter med bil. Det er ikke stort lengre tid enn hun brukte da hun bodde i hovedstaden.

– Jeg flyttet ut av byen fordi det var billigere husleie og billigere å bo. Så ville jeg også ut av oslogryta, sier Myre.

Tjener bedre i Oslo

Å bytte jobb var ikke aktuelt. Myre har vært ansatt i en bolig for mennesker med utviklingshemming på Holmlia siden 2012.

– Som en FO-tillitsvalgt sa til meg en gang: Får du jobb i Oslo, må du aldri finne på å slutte! Her tjener vi bedre enn i andre kommuner, og vi har bedre ordninger, sier Myre.

Hun vet hva hun snakker om. I tillegg til jobben som vernepleier har hun tidligere vært hovedtillitsvalgt for FO-medlemmene i bydel Søndre Nordstrand i Oslo.

En vernepleier med 16 års ansiennitet i bydelen har en grunnlønn på 580.100 kroner i året. I Oslos nabokommuner tjener vernepleierne mellom 30.000 og 60.000 mindre i året.

– Det er penger, det. Man skal jo ha en lønn å leve av, sier Myre.

Les også: Opp mot 80.000 i lønnsforskjell: Dette tjener vernepleiere i Oslo-området

Hanna Skotheim

– Lønna vi lever av

Vernepleieren vurderte for en tid tilbake å flytte tilbake til hjemstedet Røros, men slo det raskt fra seg. Hun undersøkte hva vernepleierne tjener der, og fant ut at hun ville gå ned altfor mye i lønn. Det var heller ikke sikkert hun ville fått 100 prosent jobb der.

– Det er heller ikke så billig å bo sentralt i Røros, så det ville jeg nok tapt på. I tillegg trives jeg veldig bra med jobben og kollegene jeg har, sier hun.

– Hvor viktig er lønn for deg når du velger jobb?

– Det er lønna man skal leve av, sånn sett er det viktig. Men det er nok viktigere at jeg trives i en jobb.

Les også: Derfor er det så store lønnsforskjeller blant vernepleiere

Vil ikke bytte jobb

Innad i Oslo kommune er det store lønnsforskjeller for vernepleiere. Med full ansiennitet kan grunnlønna variere med 40.000 kroner i året avhengig av hvilken bydel du jobber i. Anne Grete Myre kunne tjent enda mer hvis hun hadde fått jobb i en annen bydel.

– Jeg har ikke vurdert å bytte, for jeg trives så godt med kollegene og beboerne her, men jeg syns det er dumt at det er så stor forskjell fra bydel til bydel. Oslo er én kommune, og det burde vært lik lønn, sier Myre.

Som tillitsvalgt har hun vært med i jobbintervjuer, og hun vet at det er vanskelig å rekruttere vernepleiere.

– Det handler nok også om at bydelen vår ligger i utkanten av Oslo, så vi burde nok matchet de andre bydelen på lønn. Det hadde vært bedre om bydelene hadde den samme lønna – da ville ikke lønn vært avgjørende for hvor du velger å jobbe, og vi ville sluppet kniving med andre bydeler for å rekruttere vernepleiere, mener hun.

Et kvarter har gått, og vernepleieren svinger bilen inn på parkeringsplassen som ligger omkranset av furutrær. Den korte kjøreturen sørger for lettjente kroner. Nå står nok en kveldsvakt står for tur.