JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Adrian Nielsen

FO-lederen før lønnsoppgjøret: – Forventer et betydelig løft for ansatte i offentlig sektor

– Ingen andre i Norge enn LO kan skape likelønn. Hvis ikke vi tar den jobben, blir det ikke gjort, mener Mimmi Kvisvik.
22.02.2022
07:40
22.02.2022 07:46

simen@lomedia.no

I dag møtes LOs representantskap for å vedta sin tariffpolitiske uttalelse for årets lønnsoppgjør. Bakteppet er at de fleste ansatte i fjor fikk mindre å rutte med. Det gjelder også ansatte i stat og kommuner. De holdt seg til den økonomiske ramma på 2,7 prosent. Samtidig stegprisene med 3,5 prosent i 2021.

Det viste tallene fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) som ble presentert før helgen.

– Det er selvfølgelig beintøft at vi har tapt kjøpekraft i fjor, og det vil gripe kraftig inn i forventningene til årets tariffoppgjør. Det vil man høre i tariffdebatten i representantskapet, sier Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjon (FO).

Vil ha økt kjøpekraft

– Hvor mye må dere ha i årets oppgjør for å være fornøyde?

– Jeg vil ikke tallfeste det, men det må være et betydelig løft for ansatte i offentlig sektor. Men det vil være forventning om et betydelig løft også i andre bransjer, sier Kvisvik.

– Kan dere være fornøyde etter lønnsoppgjøret hvis FO-medlemmene ikke får økt kjøpekraft?

– Nei, jeg mener vi ikke kan det. Også fordi TBU-tallene viser at det i enkelte bransjer har vært mulig å ta ut mer penger, sier Kvisvik.

Tallene fra TBU viser at ansatte i bank og butikk fikk høyere lønnsvekst enn prisstigningen i fjor.

Mimmi Kvisvik har tidligere vært klar på at hun ikke godtar at vernepleiere settes opp mot sykepleiere i lønnsoppgjøret. Hun er redd for konsekvensen.

– Jeg er helt sikker på at alle vil tape på det. I fagbevegelsen står vi sammen og synger om at ingen skal splitte vår flokk, og det mener jeg er veldig viktig i år.

– Mulig å gå over frontfaget

FO-lederen mener LO må klare å sikre økt kjøpekraft for alle, sikre de lavtlønte og en god likelønnsutvikling.

– Er det mulig å få til med frontfagsmodellen, når andre sektorer skal følge lønnsoppgjøret i industrien?

– Frontfaget er ikke en fasit, det er en norm. Det er helt klart mulig å gå over det, mener Kvisvik.

Hun viser til Holdenutvalget som understreker at grupper som har blitt hengende etter over tid, kan løftes særskilt.

– Nå er kanskje ikke de siste to-tre årene betydelig tid, men det ligger et gammelt gap der mellom typiske mannsyrker og kvinneyrker, og vi er nødt til å finne en måte å tette det gapet.

Vil ha likelønnsutvalg

Hun foreslår at det settes ned et likelønnsutvalg i LO som sikrer et godt kunnskapsgrunnlag og finner ut hvordan man kan få bukt med ulikelønn mellom kvinner og menn. Kvinner tjener i gjennomsnitt 87,5 kroner for hver hundrelapp menn tjener.

– Så ønsker vi at LO tar initiativ til trepartssamarbeid om likestilling og likelønn. De store utfordringene har alltid partene i arbeidslivet og myndighetene løst sammen, og kvinners lønn er en slik utfordring, mener Kvisvik.

– Bare LO kan skape likelønn

– Mange vil nok tenke at det å sette ned nok et utvalg vil ta lang tid og at det ikke vil skje noe?

– Nå har vi brukt 20 år på å bevege oss fem og en halv krone i riktig retning i likelønnsgapet. Skal vi fortsette i samme tempo, tar det 50 år. Jeg tror et slikt utvalg vil være en raskere vei til å nå målet

FO-lederen er klar på at likelønn ikke må vike i årets lønnsoppgjør.

– Ingen andre i Norge enn LO kan skape likelønn. Hvis ikke vi tar den jobben, blir det ikke gjort, mener hun.

22.02.2022
07:40
22.02.2022 07:46