Ansatte i stat, kommune og industriarbeiderne holdt seg på den økonomiske rammen som ble avtalt under lønnsforhandlingene i fjor. Siden prisene økte mer enn forventet, endte disse store gruppene med reell lønnsnedgang.
Colourbox.com
Teknisk beregningsutvalg
Ansatte i stat og kommune tapte kjøpekraft i fjor
Det gjorde også industriarbeidere, mens ansatte i bank og butikk ble lønnsvinnere. Sjekk din bransje!
helge@lomedia.no
torgny@lomedia.no
De aller fleste ansatte fikk mindre å rutte med i fjor. Det betyr at prisene økte mer enn lønna.
Lønnsvinnere ble ansatte i finans og i varehandel.
Se alle tallene lenger nede i saken!
Ansatte i stat, kommune og industriarbeiderne holdt seg på den økonomiske rammen som ble avtalt under lønnsforhandlingene i fjor. Siden prisene økte mer enn forventet, endte disse store gruppene med reell lønnsnedgang.
De foreløpige tallene viser at det bare er ansatte i finansnæringen og varehandelen som har hatt en lønnsvekst som er høyere enn prisveksten. I 2021 økte prisene med 3,5 prosent.
Ansatte i varehandel ble lønnsvinnere i 2021.
Martin Guttormsen Slørdal
Det var lærerne som hadde den svakeste lønnsutviklingen i 2021. Deres lønn økte bare med 2,3 prosent. Noe av forklaringen er lærerstreiken. Streiken gjorde at tilleggene etter lønnsoppgjøret ble utbetalt seint på året. TBU anslår at effekten av dette er 0,2 prosentpoeng. Til tross for dette har lærerne i 2021 hatt dårligst lønnsutvikling.
Slik gikk det i 2021:
TBU 2022
Aktuelt: Hva er gjennomsnittslønna i ditt yrke?
Prisveksten i 2022
For å kunne forhandle årets lønnstillegg må man ha et godt anslag på årets prisvekst.
Utvalget anslår at prisveksten fra 2021 til 2022 kommer til å bli på 2,6 prosent. Utvalget understreker at dette er et svært usikkert anslag spesielt på grunn av utviklingen i kronekursen, energiprisen og flaskehalser som har oppsto i internasjonal varehandel under pandemien.
Hvis anslaget på prisveksten står seg, må årets lønnsvekst være høyere enn 2,6 prosent for å gi økt kjøpekraft for folk flest.
Vedtar krav tirsdag
Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene er et utvalg ledet av Geir Axelsen i Statistisk sentralbyrå, og er sammensatt av økonomer fra alle partene i arbeidslivet. Formålet er å skaffe et felles tallgrunnlag før lønnsforhandlingene starter.
Mandag kommer en mer utfyllende rapport og tirsdag vedtar LOs representantskap sine krav.
Siste nytt
Margrete Hovland Malterud (t.v.) er psykolog i Barne- og familieetatens psykologtjeneste akutt-og korttid og Mathilse Sanne er barnevernkonsulent ved beredskapshjemavdelingen. Begge jobber på Aline- og Frydenbergtunet i Oslo.
Hanna Skotheim
Slik vil de hindre at barn i barnevernet må flytte flere ganger
Runa har nok å fylle tiden med. Hun er nestleder i Trondheim fridykkerklubb og andre nestleder i LO Trondheim.
Simen Aker Grimsrud
Runa kunne ordet likelønn før hun begynte på skolen. – Jeg trodde det var sånn for alle
Mye lest
Kulturperspektivet er lite anerkjent og til dels ansett som lite relevant for vurderingene som gjøres i barnevernssaker, skriver Heidi Wittrup Djup.
Hanna Skotheim
Dynamikk i familier og foreldres omsorgsevne tolkes uten å ha nok kjennskap til kulturell kontekst
Ukrainas ambassadør Viacheslav Yatsiuk er opptatt av hvordan vi kan støtte kvinnene og barna som kommer for å bo i Norge.
Anne Myklebust Odland