JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nadia Frantsen

Innovasjonsforsker: – En krise kan gi muligheter, fordi man må gjøre ting annerledes

Forsker Dorothy Olsen vet at når noe gnisser, kan det føre til kreativitet.
2020062212241220200623140405

anne@lomedia.no

– Vi vet fra studier at innovasjon og endring ofte skjer som resultat av noe uventet. En krise kan gi muligheter, fordi man må gjøre ting annerledes.

Det sier Dorothy Olsen. Hun er forsker ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).

En stor undersøkelse blant FO-medlemmene viser at 7 av 10 har funnet nye måter å jobbe på som de ønsker å fortsette med etter koronatiden.

Hva er det med kriser som får oss til å gjøre ting på nye måter?

– Når noe gnisser, kan det føre til kreativitet. Mange har studert dette i næringsliv og industri. For eksempel, i en konflikt, der en ansatt tenker annerledes enn de andre og det oppstår uenighet, må det finnes løsninger. Enten kan den ene legge seg flat, eller så kommer det noe nytt ut av det.

Hvorfor blir man så lett gående i den vanlige tralten ellers?

– I offentlig virksomhet er det ofte belønning for å følge regler og ikke avvike. Bare tenk – det tar flere år å endre læreplan i skolen. Man skal ikke bevege seg fort, slik mange ble tvunget til i pandemien. Systemet er langsomt og mange er tro mot det.

Hvordan kan man få til nytenkning og endring ellers også?

– Man kan eksponere seg for andre meninger og faggrupper. Man går lett inn i et spor og rekrutterer de som tenker likt som en. Tverrfaglighet er bra, ulik bakgrunn kan stimulere nytenkning. Jeg oppfordrer til å diskutere med andre enn de man er vant til å snakke med. Det går også an å belønne folk for å tenke nytt, sette det på agendaen og spørre i medarbeidersamtaler: Hva nytt har du gjort? Sannsynligvis trengs det også økonomisk oppfølging av ideer, og de må nedfelles i planer og strategier for å videreføres.

Er det oftest ledelse eller ansatte som står bak innovasjon?

– Mye kommer fra forskning, fra å prøve og feile, og at man må finne smarte løsninger. Ofte er kreativitet og innovasjon en del av det vanlige arbeidet og man legger ikke engang merke til at det skjer, man glemmer at det er noe nytt man driver med. Dette hadde jo vært trist om det bare var kriser som fikk oss til å utvikle oss og tenke annerledes.

Vil nye vaner fra koronatiden vare?

– Jeg er forsker og kan ikke si så mye om framtida, men koronatiden har gitt mange en mulighet til å prøve ut ulike ting. Mange legger merke til endringer rundt seg som de mener er bedre. Kanskje beholder man deler av det? Innovasjon er mer enn en idé, det er praksis. Nå er det en gyllen anledning til å prøve ut det som er annerledes.

{"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":true,"mpage":"fontene.no/article-6.339.710724.1.87edb7e6a3"}}