JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Vernepleierstudent Karl Bruno Enjaberg Fedje ber Høgskolen i Innlandet om å våkne opp.

Vernepleierstudent Karl Bruno Enjaberg Fedje ber Høgskolen i Innlandet om å våkne opp.

National Cancer Institute/Unsplash

Studenter blitt nektet å ta lønnet arbeid ute hos praksisgiver i kommunen eller i det private

DEBATT: La studenter få jobbe på praksisplassen. Det begrenser sosiale kontaktflater for studenten, med kolleger i praksisfeltet og for brukerne.
12.01.2021
11:42
12.01.2021 11:42

Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.

Mange studenter hos Høgskolen i Innlandet har praksis i sitt studie. Noen har praksis som strekker seg over hele høst- og vårsemesteret for skoleåret 2020/2021. To dager med undervisning, to dager med praksis, og én studiedag. Et nytt fenomen som kalles 2-1-2 modellen. Studentene blir av skolens styre nektet å ta lønnet arbeid ute hos praksisgiver i kommunen eller i det private. Studentene er ønsket av praksisgiverne til å ta en ekstravakt iblant.

La studenter få jobbe på praksisplassen. Det begrenser sosiale kontaktflater for studenten, med kolleger i praksisfeltet og for brukerne. Jo mindre folk du møter totalt, jo mer effektivt blir tiltaket for å begrense smitte. Noen praksissteder tillater ikke studenter å jobbe på tvers av kommunegrenser nå som pandemien står på. Lånekassen gir heller ikke ekstra stipend for studenter som mister sine deltidsjobber på hotell, barer, reiseliv og andre steder. Hva skal studentene da leve av?

Våkn opp!

Etter juleferien skjøt smittespredningen fart. Samtidig har en mer fryktet og smittsom variant av korona fra sørøst England allerede meldt sin ankomst innenfor Norges grenser. Portforbud blir vurdert som et nødvendig fremtidig tiltak om den tredje smittebølgen for alvor skal slå innover oss.

Er det da lurt av Høgskolen i Innlandet å oppfordre til smitte på tvers for studenter som er i praksis? Vanlig praksis hos flere andre universitet og høgskoler, som NTNU og Universitetet i Nord og Høgskolen i Østfold, er at studentene får ta lønnet arbeid på praksisplassen sin. Og det uten en pandemi som tramper på døren.

Hei, Høgskolen i Innlandet, våkn opp! Vi står i en pandemi, la oss få ta del i dugnaden for å holde pandemien i sjakk så godt vi kan. Vi vil verne om våres brukere, kollegaer og vår egen helse – takk!

Dette debattinnlegget stod først på trykk hos Gudbrandsdølen Dagningen.

12.01.2021
11:42
12.01.2021 11:42