JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

DEBATT:

Stans nedleggingen av vernepleie i Haugesund!

Vernepleierutdanningen i Haugesund er i fare. Hvordan skal kommunene i regionen da klare å rekruttere sårt tiltrengt kompetanse?
Vi håper politikere og administrasjon i kommunene på Haugalandet åpner øynene for konsekvensene av en sentralisering, og sørger for at vi får beholde studieplassene i Haugesund, skriver Margrete Stave Aksnes, Sølvi Folkedal og Hilde Slotnes.

Vi håper politikere og administrasjon i kommunene på Haugalandet åpner øynene for konsekvensene av en sentralisering, og sørger for at vi får beholde studieplassene i Haugesund, skriver Margrete Stave Aksnes, Sølvi Folkedal og Hilde Slotnes.

Sunniva Roumimper, Anne Myklebust Odland,

Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.

Universitets- og høgskolesektoren står overfor store økonomiske nedskjæringer som følge av at regjeringen varsler endret finansieringsmodell og reduksjon av midler til sektoren. Ansettelsesstopp, oppsigelser, sluttpakker og endringer i studieprogrammene er blant tiltakene som nå iverksettes for å kutte kostnader og tilpasse seg en ny hverdag med strammere økonomi.

Ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) er det foreslått nullopptak på deltidsutdanningen i vernepleie i Haugesund. Det betyr at det ikke skal tas opp nye studenter neste år. I praksis betyr nullopptak at vernepleierutdanningen i Haugesund nærmest avvikles. FO mener at dette vil få store konsekvenser for kompetansen i distriktene. Dette skjer i en tid hvor Norge trenger flere vernepleiere, ikke færre.

FO ser med bekymring på hvordan man kan sikre brukernes tilgang på gode og forsvarlige tjenester. Haugalandet, en region med nær 120.000 innbyggere, står nå i fare for å miste studieplasser og dermed sårt tiltrengt kompetanse i distriktskommunene. Høgskolen på Vestlandet vil flytte studieplassene i Haugesund til Bergen, dette til tross for at deltidsstudiet i Haugesund er svært populært.

24. april 2023 skrev Haugesund avis at den høye interessen for studieplassene skaper kamp om plassene. Det var derfor høyt snitt for å komme inn og 4,5 søkere pr. plass. Mange av søkerne var fra Haugalandet, og fra kommunene sør i Vestland. Ikke alle vil ha mulighet til å velge vernepleie deltid i Bergen om det blir alternativet til det lokale studietilbudet i Haugesund.

På HVL sine egne nettsider står det at «Studietilbodet vårt skal være fleksibelt og tilpassa studentar i ulike livsfasar.» Det står også at HVL tar en tydelig regional rolle og at de utnytter potensialet som ligger i at de er til stede i hele regionen. HVL framhever at de styrker rollen sin i den regionale utviklingen og at de vil styrke alle campusene.

FO ser det, er flytting av vernepleierutdanningen i skarp kontrast til dette. Haugesund vil som konsekvens miste nærmere 50 studenter i året dersom deltidsutdanningen legges ned. Dette er sårt tiltrengt kompetanse i regionen, og et klart brudd med HVL sin visjon om å posisjonere seg som en utdanningsinstitusjon på Vestlandet som tilfører viktig kompetanse ut i fylket.

I dag mangler tjenester til personer med utviklingshemming 20.000 vernepleiere på landsbasis. Vi vet at det er vanskelig å rekruttere vernepleiere og den kompetansen de besitter. Våre tillitsvalgte i tjenestene forteller om stillinger som har blitt lyst ut opptil flere ganger før man klarer å rekruttere vernepleiere. Noen ganger blir de ikke besatt.

Vernepleiere er helse- og sosialarbeidere med legemiddelkompetanse og en faglig tyngde innen utviklingshemming og funksjonsnedsettelser. En vernepleier driver med helsefaglig arbeid, så vel som miljøarbeid, habilitering og rehabilitering. Vernepleierens kompetanse kan benyttes i arbeid med mennesker i alle aldre, og utdanningen åpner opp for flere muligheter av arbeidsfelt. Fra miljøterapi og forebyggende arbeid i skolen, til arbeid med eldre om å gi omsorg i livets siste dager.

Som profesjonsforbund ser vi med bekymring på distriktenes mulighet til å rekruttere sårt tiltrengt vernepleierkompetanse i fremtiden. Vi er også bekymret for hvorvidt distriktene vil kunne klare å ivareta sine pålagte oppgaver overfor sårbare grupper som er i behov av faglig forsvarlige tjenester. Deltidsutdanningen i vernepleie i Haugesund er viktig distriktspolitikk, og en nedleggelse vil få stor betydning for rekruttering av vernepleiefaglig kompetanse i Haugesund, så vel som i omegnskommunene. FO ber om at politikere og administrasjon i kommunene på Haugalandet åpner øynene for konsekvensene av en sentralisering, og sørger for at vi får beholde studieplassene i Haugesund.