Frykten for det ukjente: Manglende endringsvilje eller velbegrunnet skepsis?
DEBATT: Aktivitetsbaserte arbeidsplasser skal fremme samarbeid og gjøre Bergen kommune mer attraktiv. Men vil den det? Og blir jeg mer tiltrukket av dette enn gjeldende cellekontor? Jeg er usikker!
Jeg føler meg usikker på om beslutningstakerne kjenner til hvilke arbeidsprosesser som foregår i den kommunale barnevernstjenesten, skriver Christer Sivertsen i dette debattinnlegget.
Privat
Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.
Jeg er kontaktperson i barnevernstjenesten, og har over tid prøvd å se meg selv i det «Öppna Landskap». Dette fordi kommunen har vedtatt nye rammer og føringer for arbeidsplassutforming for alle kommunens ansatte; aktivitetsbaserte arbeidsplasser.
Begrunnelsen for dette er at byrådet ønsker inkluderende, åpen og effektiv kommune, samt at dette skal legge til rette for økt grad av samarbeid, koordinering og samordning. Dette skal bidra til at kommunen skal fremstå som en moderne og attraktiv arbeidsplass som skal tiltrekke seg de beste jobbkandidatene. Jeg spør meg selv, vil den det? Og blir jeg mer tiltrukket av dette enn gjeldende cellekontorløsning? Jeg er usikker!
Jeg kjøper det kamuflerte argumentet om at dette er et ledd i å lette på kommunens økonomi, men at det skal gå på mulig bekostning av faget er tyngre å svelge.
Det å søke forskning på dette er krevende, da man med enkelthet kan finne forskning som sier at jeg blir ufør før jeg er 60 etter å ha vært sykmeldt lenge før dette. Samtidig kan man finne positiv forskning på at jeg som ansatt kommer til å ha det helt topp fram til pensjonsalder.
Det er imidlertid liten kunnskap om hvordan denne utformingen vil prege framtidens kommunale barnevern. Er vi da «forsøkskaniner» å regne? Er det da riktig å utsette en så viktig instans for noe det er vanskelig å se konsekvensen av?
Jeg tror konseptet aktivitetsbaserte arbeidsplasser kan være bra for noen og mindre egnet for andre, og at dette må tas hensyn til i planlegging og utforming. Det vil kreve at de som sitter på tegningene, vet hvilke arbeidsoppgaver de ulike kommunale kontorene utfører. Jeg føler meg usikker på om beslutningstakerne kjenner til hvilke arbeidsprosesser som foregår i den kommunale barnevernstjenesten.
Så hva tenker leserne av Fontene?
Jeg selv er usikker, og vil jeg heller føle det som romantittelen til Ulf Lundell hver morgen: «Frukost på en främmande planet» enn «Jag trivs bäst i öppna landskap»?
Flere saker
– Det er krise at barnevernstjenesten ikke har kapasitet til å møte fast i U16 som skal stoppe kriminalitet, mener Jonny Røsbak Hanssen.
Marius Fiskum
Ungdomskriminalitet: – Det er absurd at barnevernet ikke er med
Hovedkravet for lønn er økt kjøpekraft for LOs medlemmer, ifølge leder Peggy Hessen Følsvik.
Brian Cliff Olguin
Snart får du en lønnsøkning. Her er LOs krav til lønnsoppgjøret 2025
Her ved Romerike Krisesenter har de testet ut felles botilbud for menn og kvinner siden 2022.
Hanna Skotheim
På dette krisesenteret har kvinner og menn bodd sammen i tre år. Se hvordan det gikk
Isak Arvola Kvammen, Marte Rowene Utby og Benjamin Salomonsen er klubbledere og mentorer i Tromsø.
Marius Fiskum
De blir betalt for å være kule storebrødre og søstre
Sosialarbeidere er kjent med at ungdom tar kontroll på hverandre med Snap.
Anne M. Odland
Kjærestevold: Unge krever at man skrur av snapkartet
Brian Cliff Olguin