Barnevern i nissedrakt
Nok et år er snart omme og flere av de barna i Norge som trengte aller mest beskyttelse i 2023, fikk det ikke.
I 2024 trenger vi verken nye utvalg eller utredninger, for akkurat det fikk vi levert nok av i 2023, skriver Olivia Salles.
Colourbox
Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.
I år har vi lest om barn som har dødd under det offentliges omsorg, om barn som flyttes og flyttes uten at de får den omsorgen eller stabiliteten de trenger mest av alt og om barn som forsvinner fra asylmottak uten at noen leter etter dem.
Da Helsetilsynet ettergikk dødsfall blant barn i norsk barnevern var dommen brutal. De oppsummerte at det var ikke slik at noen enkelttjenester hadde gjort noe feil. Nei, alle hadde faktisk levert det de skulle innenfor sitt lovverk. Alle hadde ryggen fri, men barna fikk ikke den hjelpen de trengte. Det handler om at de barna med mest komplekse utfordringene, de trenger en større helhet enn at hver tjeneste gjør det de er pålagt. De trenger at noen ser hele dem.
Det er disse barna jeg tenker på når jeg hører Moddi synge «barnevern i nissedrakt» i låta «E det detta som e jul». Et barnevern forkledd med gode intensjoner som prøver å ta ansvar for barna når ingen andre gjør det. Men det hjelper lite at barnevernet dukker opp på døra med gode intensjoner hvis de ikke har med seg det barna trenger i posen av tiltak de kan dele ut. Barnevernet trenger at andre sektorer tar ansvar. Helse må på banen. Det kan ikke være slik at barn som er rusmisbrukere får dårligere tilbud enn de over 18 år. Eller at barn med komplekse psykiske helseproblemer får et dårligere tilbud enn voksne med de samme utfordringene. Eller at barn med ufrivillig skolefravær blir liggende under dyna, mens skolen skyver ansvaret over på utslitte foreldre, som igjen roper etter hjelp hos barne- og ungdomspsykiatrien, som skyver ansvaret videre til PPT og som i sin tur sender ballen tilbake til skolen, før det til slutt – som alt annet; havner på barnevernets bord.
Utfordringer i tverretatlig samarbeid var på ingen måte en nyhet i 2023, men nyheten om gjennomgangen av dødsfallene og systemsvikten disse barna opplevde er noe regjeringen og Stortinget ikke kan la være å sette høyt på dagsorden i 2024. Barneminister Kjersti Toppe kan ikke gjøre denne jobben selv. Hun trenger drahjelp fra toppen fordi dette handler om bordet til flere av statsminister Støres statsråder, ikke minst helseministerens bord.
I 2024 trenger vi verken nye utvalg eller utredninger, for akkurat det fikk vi levert nok av i 2023. Både Helsetilsynet, Barnevernsutvalget, Institusjonsutvalget og Barneombudet har levert regjeringa det de trenger. Vi har grundige og solide beskrivelser av dagens situasjon. Og vi har fått levert en rekke løsninger. Det er bare å fylle opp posen.
Mormora med lommelerka
Barnevern i nissedrakt
Einsomheta ingen merka
Drømmean som blei ødelagt
Sperr deg inne, trekk for gardinen
Det her er e undergangsmaskin
E det detta som e jul?
Moddi
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad