JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
I 2024 trenger vi verken nye utvalg eller utredninger, for akkurat det fikk vi levert nok av i 2023, skriver Olivia Salles.

I 2024 trenger vi verken nye utvalg eller utredninger, for akkurat det fikk vi levert nok av i 2023, skriver Olivia Salles.

Colourbox

Barnevern i nissedrakt

Nok et år er snart omme og flere av de barna i Norge som trengte aller mest beskyttelse i 2023, fikk det ikke.  
19.12.2023
17:43
19.12.2023 17:43

Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.

I år har vi lest om barn som har dødd under det offentliges omsorg, om barn som flyttes og flyttes uten at de får den omsorgen eller stabiliteten de trenger mest av alt og om barn som forsvinner fra asylmottak uten at noen leter etter dem.

Da Helsetilsynet ettergikk dødsfall blant barn i norsk barnevern var dommen brutal. De oppsummerte at det var ikke slik at noen enkelttjenester hadde gjort noe feil. Nei, alle hadde faktisk levert det de skulle innenfor sitt lovverk. Alle hadde ryggen fri, men barna fikk ikke den hjelpen de trengte. Det handler om at de barna med mest komplekse utfordringene, de trenger en større helhet enn at hver tjeneste gjør det de er pålagt. De trenger at noen ser hele dem.

Det er disse barna jeg tenker på når jeg hører Moddi synge «barnevern i nissedrakt» i låta «E det detta som e jul». Et barnevern forkledd med gode intensjoner som prøver å ta ansvar for barna når ingen andre gjør det. Men det hjelper lite at barnevernet dukker opp på døra med gode intensjoner hvis de ikke har med seg det barna trenger i posen av tiltak de kan dele ut. Barnevernet trenger at andre sektorer tar ansvar. Helse må på banen. Det kan ikke være slik at barn som er rusmisbrukere får dårligere tilbud enn de over 18 år. Eller at barn med komplekse psykiske helseproblemer får et dårligere tilbud enn voksne med de samme utfordringene. Eller at barn med ufrivillig skolefravær blir liggende under dyna, mens skolen skyver ansvaret over på utslitte foreldre, som igjen roper etter hjelp hos barne- og ungdomspsykiatrien, som skyver ansvaret videre til PPT og som i sin tur sender ballen tilbake til skolen, før det til slutt – som alt annet; havner på barnevernets bord.

Utfordringer i tverretatlig samarbeid var på ingen måte en nyhet i 2023, men nyheten om gjennomgangen av dødsfallene og systemsvikten disse barna opplevde er noe regjeringen og Stortinget ikke kan la være å sette høyt på dagsorden i 2024. Barneminister Kjersti Toppe kan ikke gjøre denne jobben selv. Hun trenger drahjelp fra toppen fordi dette handler om bordet til flere av statsminister Støres statsråder, ikke minst helseministerens bord.

I 2024 trenger vi verken nye utvalg eller utredninger, for akkurat det fikk vi levert nok av i 2023. Både Helsetilsynet, Barnevernsutvalget, Institusjonsutvalget og Barneombudet har levert regjeringa det de trenger. Vi har grundige og solide beskrivelser av dagens situasjon. Og vi har fått levert en rekke løsninger. Det er bare å fylle opp posen.

 

Mormora med lommelerka

Barnevern i nissedrakt

Einsomheta ingen merka

Drømmean som blei ødelagt

Sperr deg inne, trekk for gardinen

Det her er e undergangsmaskin

E det detta som e jul?

Moddi

 

19.12.2023
17:43
19.12.2023 17:43