JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kent Valio blir oppsagt som kommunedirektør i Kautokeino.

Kent Valio blir oppsagt som kommunedirektør i Kautokeino.

Árvu

Kommunedirektør i Kautokeino har ikke tillit i kommunestyret. Nå kommer leder i barnevernet tilbake

– Jeg gleder meg til å komme tilbake som barnevernsleder, sier Svanhild Camilla Utsi.
16.12.2022
09:26
19.12.2022 10:02

anne@lomedia.no

Saken er blitt oppdatert med riktig informasjon mandag 19.desember.

Det ble stilt forslag om mistillit mot Kent Valio, kommunedirektør i Kautokeino under styremøtet torsdag 15. desember. Forslaget fikk flertall.

– Det må få sine konsekvenser, men jeg vil ikke gå inn på hva det blir, sier ordfører Hans Isak Olsen.

Den samiske avisen Ávvir og NRK Troms og Finnmark omtalte nyheten og skrev at kommunedirektøren får sparken. Det er ikke riktig slutning, opplyser ordfører til Fontene.

Tømmes for ansatte

Barnevernet i Kautokeino tømmes for ansatte: – Det har vært så jævla mye bråk, skrev Fontene i en sak som ble publisert 14. november.

Slik situasjonen var da, ville barnevernet stå uten leder fra nyttår. Barnevernsleder Svanhild Camilla Utsi, som da var i permisjon, uttalte til Fontene at hun ikke kunne komme tilbake til stillingen så lenge Kent Valio er kommunedirektør. I høst varslet og politianmeldte hun ham.

– Hvis dette ender med at jeg må slutte, så er det med en bismak, for jeg har elsket jobben min, sa Svanhild Camilla Utsi til Fontene.

Svanhild Camilla Utsi er tilbake som barnevernsleder i Kautokeino mandag 19.desember.

Svanhild Camilla Utsi er tilbake som barnevernsleder i Kautokeino mandag 19.desember.

Anne Myklebust Odland

Nå er hun lettet og glad over utfallet av saken.

– Jeg gleder meg til å komme tilbake som barnevernsleder, sier hun.

Behandlet i lukket møte

Det skal ha vært ordfører Hans Isak Olsen som fremmet et mistillitsforslag under kommunestyremøtet torsdag. Han argumenterte i følge NRK med at administrasjonen ikke har fulgt opp politiske vedtak og andre administrative oppgaver. Saken ble behandlet i et lukket møte.

Svanhild Camilla Utsi fulgte sendingen fra kommunestyremøtet på lokalradio. Da mistillitsforslaget ble diskutert, ble møtet lukket. Ifølge Utsi skal saken ha tatt tre timer.

– Jeg var spent hele dagen. Jeg har snakket mye med politikerne i kommunen om at Kent Valio har skapt en fryktkultur, sier hun.

– En privatperson nå

Kent Valio skriver i en sms til Fontene at han ikke vil kommentere vedtaket i kommunestyret. Om påstanden om at han har skapt en fryktkultur, skriver han:

«Jeg har hatt et tett og godt samarbeid med lederne og de ansatte. Dere kan da ikke la hvem som helst hevde hva som helst, om hvem som helst, uten noe grunnlag».

Han viser også til at han bare er en privatperson nå. «Er det ikke tilstrekkelig nå?», spør han Fontene i sms.

Valio har tidligere i år sendt et varsel om myndighetsmisbruk og trusler fra folkevalgte mot administrativ ledelse, skriver NRK.

Han oppfordrer Fontenes journalist til å gå inn på ansattkatalogen til kommunen og ringe til tilfeldige eller til fagforeningene og gjøre et ordentlig journalistisk arbeide.

Starter mandag

Allerede mandag 19. desember er Svanhild Camilla Utsi tilbake som barnevernsleder i Kautokeino. Hun skulle opprinnelig ta ut ferie i januar, men den er blitt omgjort. Hun sier hun gleder seg veldig til å starte arbeidet.

– Det som er positivt er at vi også blir fulltallige i tjenesten fra juni, sier hun.

Det er ansatt en barnevernskonsulent fra november i år. Hun ville først skrive under på arbeidsavtalen hvis hun visste at barnevernstjenesten hadde en leder på plass fra januar, ifølge Utsi. I tillegg starter en sosionom med samisk kompetanse i juni.

– Hvordan vil det bli å komme tilbake til en tjeneste som har vært underbemannet over lengre tid?

– Jeg vet at det er mye å ta tak i. Jeg vil få oversikt når jeg kommer på kontoret mandag og får tilgang, sier Utsi.

Opplever å ha blitt hørt

Hun hadde møte med varslingsenheten i kommunen forut for kommunestyremøtet torsdag.

– Jeg mener at saken i Fontene tidligere i høst fikk flere til å åpne øynene, sier Utsi.

Statsforvalteren i Troms og Finnmark har vært alvorlig bekymret for bemanningssituasjonen i barnevernstjenesten i Kautokeino og for barn og unge som har behov for tjenester.

– Dette kan ikke fortsette, sa Hilde Bremnes, oppvekst- og barnevernsdirektør om barnevernskrisen i november.

16.12.2022
09:26
19.12.2022 10:02