Statsbudsjettet 2025:
800 millioner mer til barnevern: – Det er et signal som gjør at jeg får mer troa
Tillitsvalgte i Bufetat mener regjeringen viser at de vil satse på barnevernet, men skulle likevel gjerne hatt et par hundre ekstra millioner.
Trond Rekdal Henriksen er regiontillitsvalgt for Fellesorganisasjonen (FO) i Bufetat sør.
Nadia Frantsen
hanna@lomedia.no
– Regjeringa styrker barnevernet for å sikre at barn i barnevernet får den hjelpen og omsorgen de trenger. Bevilgningen skal bidra til at vi får flere og bedre institusjonsplasser og flere fosterhjem, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) i en pressemelding i forbindelse med at statsbudsjettet ble lagt fram mandag.
De 800 millionene fordeles slik:
• 552 millioner mer til det statlige barnevernet slik at de kan håndtere økte priser og sikre kapasiteten. Det skal også etableres flere statlige institusjonsplasser for barn med store og sammensatte behov.
• 58 millioner til mer tverrfaglige kompetanse innenfor barnevern og helse.
• 20 millioner en til pilot i barnevernsinstitusjoner som skal styrke tilbudet innenfor eksisterende institusjoner for barn med gjentakende eller alvorlig kriminalitet.
• 26 millioner til oppbygging av MST-tilbud (Multisystemisk Terapi). Tilbudet skal forebygge blant annet kriminalitet og rusbruk blant unge og hindre institusjonsplassering.
• 20 millioner til kriminalitetsforebyggende foreldrestøttende arbeid.
• 50 millioner skal sikre at fosterhjemmene får bedre oppfølging.
• 64 millioner skal gå til å sikre fosterforeldre tjenestepensjon. Målet er å rekruttere flere fosterforeldre som vil stå i oppdraget over tid, og gi mer ro og stabilitet for barna.
• 28 millioner til å oppdatere saksbehandlingssystemet i det statlige barnevernet.
Ønsker å satse
Trond Rekdal Henriksen synes det kan se ut som regjeringen ønsker å satse på barnevernet. Han er regiontillitsvalgt for fagforeningen FO i Bufetat sør.
– Det er et signal som gjør at jeg får mer troa. Jeg ser at regjeringen ønsker å gjøre noe med barnevernet, sier Henriksen.
Han er særlig fornøyd med satsingen på MST-tilbudet og tjenestepensjonen til fosterforeldre.
– Det har jeg venta på i mange år. Vi må slutte å tenke at det å være fosterforeldre er veldedighet. Tjenestepensjon hjelper fosterforeldre å ta valget om å si opp en jobb for å ta et samfunnsansvar, det er i hvert fall med å synliggjøre viktigheten av det de gjør, sier han.
Henriksen er likevel bekymra for at 800 millioner ikke er nok og er redd de 552 millionene først og fremst går til å betale private institusjoner. Da blir det i så fall ikke penger nok til å få flere statlige institusjonsplasser, frykter han.
– Det tar tid å snu en allerede skakkjørt skute. Vi kunne snudd den raskere hvis vi økte summen litt mer, sier Henriksen.
En styrking
Alle de tillitsvalgte Fontene har snakket med påstår at Bufetat ligger an å gå 500 millioner i underskudd.
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) som styrer Bufetat, opplyser til Fontene at det i 2024 vil bruke rundt 460 millioner kroner mer på institusjonsbarnevernet enn det de har satt av til utgifter dette året. Årsaken er hovedsakelig mangel på kapasitet som har ført til at de har måttet ty til dyre løsninger hos private institusjoner.
«Gjennom hele 2024 er det jobbet med å forbedre kapasiteten, og vi forventer at nye plasser vil bidra til færre slike enkeltkjøp i 2025», skriver direktør i Bufdir Hege Nilssen.
Hun synes midlene fra statsbudsjettet er en stor styrking av barnevernet, men at de forventer at prisene vil fortsette å stige også i 2025. Derfor må de jobbe videre med å kontrollere kostnader og utnytte ressursene effektivt, informerer Nilssen.
– Hadde regjeringen satt av et par hundre millioner til, så tror jeg det ville vært folk i fagrørsla og noen høyere oppe i forvaltninga som hadde pusta enda lettere ut, sier regiontillitsvalgt Trond Rekdal Henriksen.
Jan Aarskog, virksomhetstillitsvalgt i Bufetat for FO, nevner også underskuddet, og regner med at de 800 millionene skal gå med til å betale det. Samtidig mener han at summen regjeringen foreslår er en klar styrking.
– Det er det ingen tvil om.
– Hadde du forventet en slik styrking?
– Jeg hadde i hvert fall håpet på det. Men vi er helt avhengig av at Arbeiderpartiet får regjeringsmakt ved neste stortingsperiode også, ellers vil denne bevegelsen i riktig retning få en bråstopp.
Skjalg Bøhmer Vold
Aarskog synes også det er bra at regjeringen setter av egne midler til MST-tilbudet, og dermed satser på forebygging. Det er det han mener midlene er et signal om.
Ellers synes Aarskog at det er bra at regjeringen vil bruke mer oljepenger i 2025.
– Det må være bra at vi vanlige folk får ta del i oljeformuen.
Flere saker
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Traumebehandlinga hjalp ham ut av rusen. Nå kan den være i fare
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner avvikles i Oslo: – Vi er urolige for hva dette betyr
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Onsdag kom den endelige avgjørelsen.
Beate Oma Dahle / NTB
LO Stat tapte i Rikslønnsnemnda. Det blir avtalen medlemmene ikke ville ha
– Lønn er viktig for både kvinner og menn som vil bli sosialarbeidere, sier FO-leder Marianne Solberg. Her med Claus Moxnes Jervell.
Kasper Holgersen
Flere menn må inn i sosialarbeider-yrket: – Vi må si til gutta at vi trenger dem
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud
FO-lederen på streikemarkering: – Kom ikke og tilby oss småpenger
Sosionom Anita Ingjerd og psykolog Karoline Seheim leder foreldregruppe i Lillestrøm.
Anne Myklebust Odland