JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kompromiss i utdanningspolitikken

Kongressen heller mot en profesjonsspesifikk utdanningspolitisk plattform, men overlater muligens til landsstyret å meisle ut kravene til de fire utdanningene.
27.11.2010
00:02
16.12.2013 14:45

solfrid.rod@lomedia.no

Seint fredag kveld ligger det an til flertall for et forslag om en profesjonsspesifikk utdanningspolitisk plattform. Dette som alternativ til landsstyrets forslag om en felles plattform for hele forbundet.

Hvor generell eller profesjonsspesifikk plattformen skal være, er et av de sentrale spørsmålene på årets FO-kongress.

Ni avdelinger stod bak det alternative forslaget. Det ble til etter et initiativ fra FO Oslo, som igjen var inspirert av FO Vestfold.

Prøvevotering

Kveldens prøvevotering viste et knapt flertall for den profesjonsspesifikke varianten, og redaksjonskomiteen har fått en krevende oppgave i å bake inn en rekke forslag tilleggforslag.

Endelig plattform vedtas søndag formiddag.

De ni avdelingene argumenterte for at et profesjonsforbund med flere profesjoner ikke kan navigere i et krevende utdanningspolitisk farvann uten å tydeliggjøre de ulike profesjonenes kompetanse og utviklingsbehov.

- Må handle raskt

Flere talere viste til den kommende stortingsmelding om utdanninger til velferdsstaten.

- I utgangspunktet har jeg vært skeptisk til å vedta en profesjonsspesifikk plattform. Når jeg nå går inn for det, er det fordi jeg ser at FO må handle raskt, sa Elisabeth Hagstrøm fra Møre og Romsdal.

Advarte mot detaljstyring

Tilhengerne av landsstyrets generelle plattform advarte mot å låse handlingsrommet for det påtroppende landsstyret.

En plattform skal være overordnet, den skal ikke være for detaljert, mente blant annet delegater fra Vest-Agder og Rogaland.

- Med respekt å melde, dette er ikke å låse handlingsrommet. Dette er å angi en profil for profesjonene, innvendte landsstyrerepresentant Anne Grønsund.

Kjente seg ikke igjen

Da det ble klart at stemningen i salen gikk i retning av en profesjonsspesifikk plattform, oppstod det en diskusjon om hvem som skulle vedta de spesifikke presiseringene for henholdsvis sosionomer, barnevernpedagoger, vernepleiere og velferdsarbeidere.

Flere sosionomer og vernepleiere kjente seg ikke igjen i de punktene de ni avdelingene hadde skissert.

Hvis vi skal ta inn profesjonsspesifikke presiseringer, må kongressen gi landsstyret fullmakt til å jobbe videre med disse, mente blant annet nestleder Mimmi Kvisvik og Jorunn Gjedrem fra Vest-Agder.

Andre mente det tvert i mot var avgjørende at det nettopp er FOs høyeste organ som vedtar de profesjonsspesifikke avsnittene.

Til landsstyret

En prøvevotering på dette antyder et klart flertall for å gi landsstyret fullmakt til å meisle ut de profesjonsspesifikke presiseringene.

Landsstyret fikk også en klar oppfordring fra salen om å involvere hele FO i den videre debatten.

- Den plattformen vi får nå, er mye, mye bedre enn den som kom fra landsstyret. Og hvorfor det? Jo, fordi mange har vært involvert, sa Heidi Klokkervold fra Sør-Trøndelag.

De ni avdelingene er Oslo, Akershus, Vestfold, Østfold, Telemark, Hordaland, Buskerud, Sogn og Fjordane og Nordland.

27.11.2010
00:02
16.12.2013 14:45