Pris for gladhelse
–Helse er nytelse, ikke strev og forsakelse. I dag får professor Per Fugelli Karl Evang-prisen for sine motstrøms synspunkter.
Samfunnsdebattant og professor i sosialmedisin Per Fugelli får prisen for at han i en årrekke har skapt debatter i folkeopplysningens tegn, og har holdt uttallige foredrag for ulike miljøer. Om prisvinneren sier bedømmelseskomitéen at han skaper en intellektuell råk i debattene han deltar i. – Jeg håper prisen er en anerkjennelse av denne type folkehelsearbeid, sier den glade prisvinneren til Fontene.
Helsebringende tilhørighet
Han benytter anledningen til å gå til felts om det individrettede politiske folkehelsearbeidet. – Det er ikke bare å løpe etter individet medmoralisering om en bedre livsstil, sier Fugelli.
Han vil ha et samfunn hvor man deler på verdigheten. – Der det er handlingsrom for individet, der vi føler at vi hører til. Der blir helsen god. I motsetning til samfunn hvor det er store forskjeller mellom folk. Da får vi vold, kriminalitet og dårlig helse, fremholder prisvinneren.
Meningsløs gullstandard
Fugelli slår et slag for gladhelsen. – Helse er ikke bare strev, forsakelse og disiplin. Helse er nytelse. Det handler om samliv med naturen og gudene, og om sex, sier 67-åringen.
Han har ikke mye til overs for treningsdronninga Kari Jaquessons utspill om at fedme i seg selv ikke er en lidelse eller sykdom, men et resultat av kosthold, lite bevegelse og latskap. «Man har ikke fedme, man er feit. Det er ikke et virus eller infeksjon, men et speilbilde av en livsstil», skrev hun på bloggen sin for et par uker siden.
– Det er den type helseopplysning det er for mye av. Hun påfører individet skam, og presser dem inn i en meningsløs gullstandard. Mange føler seg feil, og det blir man ikke frisk av, sier Fugelli.
Vindu mot havet
Prisen på 50 000 kroner skal han bruke til nye vinduer til kråkeslottet ut mot havet. – Vi har et gammelt hus på en øde øy ved Skomvær fyr. De er herdet av vær og vind, noen av vinduene er modne for utskifting, humrer Fugelli.
Siste nytt
Funnene i forskningen visere at innvandrere strever med å skaffe seg arbeid, men også med å etablere varig tilknytning til arbeidslivet. De møter blant annet diskriminering, strukturelle hindringer og språkproblemer. (Illustrasjonsfoto).
Gil Ribeiro/Unsplash
Du er ikke integrert selv om du har fått en jobb, mener forsker
Hans Norman Røine har tatt initiativ til et studentseminar om døden.
Hanna Skotheim
Studenter vil lære mer om døden: – Vi har lite om det på pensum
Mye lest
Siv Myking (t.v), Sandra Bartz og Kari Hatletvedt er alle ledere og bekymrer seg for at medarbeidere skal slutte i jobben.
Anne Myklebust Odland
Ledere i Nav og barnevern frykter omsorgstrøtte medarbeidere
Funnene i forskningen visere at innvandrere strever med å skaffe seg arbeid, men også med å etablere varig tilknytning til arbeidslivet. De møter blant annet diskriminering, strukturelle hindringer og språkproblemer. (Illustrasjonsfoto).
Gil Ribeiro/Unsplash