Utviklingshemmede utenom pengestrømmen
Kommunetilskuddene nesten fordobles. Det vil neppe utviklingshemmede nyte godt av, tror FOs Siv Karin Kjøllmoen.
Saken oppsummert
edv@lomedia.no
Skal de utviklingshemmede endelig får dekket det de har rett til i henhold til 20 år gamle stortingsvedtak om individuelt tilpassede boliger, medbestemmelse og tjenester der de bor? Det tror ikke FOs 1. nestleder Siv Karin Kjøllmoen.
– Tilbudene for utviklingshemmede er noe helt annet enn det vi så fram til da kommunene overtok ansvaret på 1990-tallet, kommenterer FOs Siv Karin Kjøllomen om Statsbudsjettet.
Bra enkelttiltak, men trist bilde
Kommunene har hatt mange år på seg til å ta ansvar, men bygger ut store boligkomplekser for psykisk syke, rusavhengige og utviklingshemmede i strid med reformen for 20 år siden. Boligene mangler kompetente fagfolk. Dagens budsjettforslag imponerer ikke Kjøllmoen.
– Det er mange bra enkeltvedtak for mennesker med nedsatt funksjonsevne, mener Kjøllmoen.
For eksempel skyss til SFO, støttetiltak for foreldrene og et nytt informasjonsprogram fra BLD om mennesker med utviklingshemming. Men i det store budsjettbildet er utviklingshemmede omtrent helt fraværende, påpeker hun.
Utenom pengestrømmen
Kommunene får radikalt økte rammetilskudd det kommende året, fra 55 milliarder kroner i forrige budsjett til oppunder 100 milliarder kroner. Det vil neppe de utviklingshemmede merke noe til, mener Kjøllmoen.
– Heller ikke denne gang kom det øremerkede midler til å løfte tjenestene for utviklingshemmede. Kommunene har i mange, mange år underbudsjettert dette feltet.
Pengene går ifølge Kjøllmoen isteden til en rekke nye oppgaver som nå tilfaller kommunene, som Navs kvalifiseringsprogram.
Underbudsjettert tvang
Lite satsing på å ansette kompetente fagfolk eller øke antall heltidsstillinger i tjenestene –Kommunene har mye å svare for, mener en noe pessimistisk Kjøllmoen.
– De satser på konkurransedyktig lønn for ingeniørene sine framfor å tiltrekke seg miljøterapeutisk kompetanse.
Det merker de utviklingshemmede på kroppen. Hele 80 prosent av kommunene har dispensasjon fra lovkravet om fagkompetanse blant ansatte som skal utøve tvang og makt. Kommunene har ifølge Kjøllmoen gjort liten innsats for kompetansehevende tiltak som kunne forebygge bruken av tvang.
Flertallet vinner
Andre tjenester til utsatte grupper, som barnevernet, mottar øremerkede midler i dette budsjettet – mye på grunn av de negative presseoppslagene om barnevernsbarna de siste par årene, tror Kjøllmoen. Utviklingshemmede har ikke så sterke pressgrupper i ryggen.
– Kommunene tar mest hensyn til sakene de fleste innbyggere er opptatt av, som skole, eldre og sosialhjelp, sier FOs 1. nestleder.
– At det legges fram et budsjett som omtrent ikke nevner utviklingshemmede, taler imot inkluderingsdepartementets intensjoner. Utviklingshemmede må nevnes tydeligere i framtidige budsjetter. Hvis ikke forblir de usynlige.
Flere saker
Kathrine Haugland Martinsen utenfor Folkets hus noen minutter før valgkomiteens innstilling ble klar.
Jan-Erik Østlie
Sosionom Kathrine får plass i LOs ledelse: – En historisk dag
KULTURPRISVINNEREN: Henriette Steenstrup ble hyllet av LO-kongressen.
Jan-Erik Østlie
LOs kulturpris til skuespiller Henriette Steenstrup
Leif Martin Kirknes
Kaffe, klemmer og koreografi
– Det finnes knapt ord som kan beskrive virkeligheten for palestinerne. Men det finnes ansvar, og det finnes håp i solidaritet, sier Ole Henrik Kråkene.
Jan-Erik Østlie
FO-topp vil ha med LO på boikott av Israel
Kathrine Haugland Martinsen vil bidra til å styrke høyskolegruppenes plass i LO.
Hanna Skotheim
Sosialarbeider Kathrine kan bli valgt inn i LOs ledelse. Hvor stor innflytelse vil hun få?
Lisbeth Norshus fra FO vil ha LO med på at leting etter nye områder for oljeutvinning skal stoppe nå.
Ole Palmstrøm