Frykter rasering av tilbud til utviklingshemmede
Flere ansatte ved Kapellveien habilteringssenter og Nordre Aasen bo- og habiliteringssenter i Oslo kan miste jobben når Ahus overtar ansvaret for pasientene i bydelen Alna, Grorud og Stovner fra nyttår.
vibeke.liane@lomedia.no
Stiftelsen Nordre Aasen som driver tilbudene har fått beskjed fra Oslo Universitetssykehus, som i dag kjøper tjenestene, at omorganiseringen innebærer at 25 prosent av tjenesten faller bort. Stiftel har hatt driftsavtale med Ullevål UUniversitetssykehus siden 1994.
Mange brukere
Kapellveien habiliteringssenter gir tilbud til 220 brukere opp til 18 år med utviklingshemning, autisme, Aspberger syndrom og spesifikke språkvansker. Nordre Aasen bo- og habiliteringssenter gir et tilbud til 160 brukere i året med store sammensatte funksjonsvansker, store spisevansker, forsinket og eller manglende språk og ervervede hodeskader.
Kapellveien har 39 stillinger hvor alle har treårig høyskoleutdanning, i tillegg har senteret fire psykologer.
Ved Nordre Aasen er det 25 stillinger med treårig høyskoleutdanning.
Nå ligger mange an til å miste jobben.
Tidkrevende oppfølging
Lederne ved de to stiftelsene frykter at brukerne i de tre bydelene vil få et dårligere tilbud enn brukerne i resten av hovedstaden.
"Vi har mulighet til å følge familien over tid, som vi ser er nødvendig da situasjonen/problematikken endrer seg. Dette er tidkrevende arbeid, og derfor et tjenestetilbud som blir vanskelig å videreføre ved en reduksjon," skriver Turid Ommundsen og Morten Sundby i et informasjonsskriv.
Demener Ahus vil bruke lang tid på å bygge opp tilsvarende tilbud til pasientene som flyttes over.
Ahus vil styrke tjenesten
Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm- Erichsen fikk spørsmål fra stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) om konsekvensene av Ahus overtar ansvaret for brukerne i de tre bydelene.
Strøm-Eriksen:" Ved Ahus har det siden 1998 vært en egen avdeling for habilitering av barn og unge som har sikret et godt tjenesteilbud til denne pasientgruppen i hele Akershus. I forbindelse med at Ahus får et større pasientgrunnlag fra 2011, arbeides det med å styrke kapasiteten. "
Tidkrevende oppbygging
De to ser ikke bort fra at en reduksjon av tilbudet, og atnedbemanning av tjenestene også rammer brukere i de øvrige bydelene i Oslo. "Det har tatt mange år å bygge opp den kompetansen som er nødvendig for å yte så spesialiserte og komplekse tjenester som disse målgruppene er avhengig av. Fagfeltet er smalt og komplekst, og har vært lite prioritert. Det å ha mange fagfolk på et sted, bidrar også til fagutvikling og stabilitet i personalgruppen. Ved denne reduksjonen vil en stor del av fagkompetansen forsvinne og det vil ta lang tid å bygge denne opp igjen her eller andre steder," skriver Ommundsen og Sundby.
Siste nytt
Jonas Aavik sier at telefonen kan være et nyttig hjelpemiddel på jobb, men at de ansatte må være bevisste på når de bruker den og hva de bruker den til.
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
Mye lest
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
I motsetning til en assistents rolle i skolen er ofte miljøterapeutens rolle uavklart, skriver Eireen Finden.
Colourbox