JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verver ferske studenter

– Det er viktig å ha en fagforening i ryggen, sier nybakt vernepleiestudent Kjetil Eriksen. I dag ble han en av FO-studentene ved Høgskolen i Akershus.
18.08.2010
14:10
16.12.2013 13:52

mia.paulsen@lomedia.no

Eriksen er en av dem som FOs verveapparat har fått klørne i når de besøker studiestedene ved semesterstart.

Eivind Tveit fra FO-studentens arbeidsutvalg sier at han hittil har vervet omlag 15 nye studenter ved Høgskolen i Akershus (Hiak). Målet er å få 50 nye medlemmer og et lokallag ved høgskolen. Årets kull av vernepleiestudenter ved høgskolen er på 142 studenter.

Godsaker

Tveit har gjort klar en FO-sekk med flere godsaker: nye medlemmer får en FO-fagbok med artikler fra feltet samt en utgave av Fontene i sekken i tillegg til penner og godterier.

– Fontene blir aktivt brukt av studentene og har godt ord på seg. Jeg har selv brukt det for å finne en mer konkret og kortfattet versjon av fagstoff, sier Tveit, som selv er 3.års student i barnevernpedagogikk ved Høgskolen i Lillehammer.

– Fagstoffet kan sikkert bli tungt noen ganger. Jeg er heldig som har erfaring fra bolig, det gir meg noen knagger å henge stoffet på, sier 39-årige Eriksen, som også har flere års erfaring som bud.

LO lærer av FO

Han meldte seg inn i Transportarbeiderforbundet da han jobbet i en bedrift med en vrang arbeidsgiver, og erfarte at medlemskap i LO var viktig. Nå går han over til FO.

– Det er flott med gratis medlemskap i et halvt år, sier han.

Ved siden av Tveit står ungdomssekretær i LO Oslo og Akershus, Olav Andresen, og to ververe fra Forbundet for ledelse og teknikk. De observerer med interesse hvordan FO møter studentene.

– FO har vært det mest aktive forbundet i forhold til studenter. Det gjelder å lære av dem, sier Andresen, som forteller at LO nå vil vise seg fram hver uke i høgskolemiljøet. De inviterer blant annet studenter til rettighetskurs.

LO-forbundene har avtalt seg imellom hvordan de skal forholde seg til studentmedlemmer. Det betyr blant annet at FO-studenter med sommerjobb på et annet felt henvender seg til eget forbund hvis de trenger hjelp.

– Mange fordeler

Eivind Tveit ifører seg en T-skjorte med påskriften «vernepleier». Så blir han lett å finne for potensielle FO-medlemmer.

– Det har mange fordeler å være FO-medlem. Det er bare å ta kontakt hvis du får problemer i forhold til praksisstedet eller annet i løpet av studiet. Du kan være aktiv i et lokallag, og du kan være med i fylkesavdelingen. Det finnes flere kurstilbud som er relevante, forteller Tveit til to studenter som studerer vervebrosjyren.

Snart skal han holde innledning for hele kullet av vernepleiestudenter. Og på mandag er det informasjonsmøte og forhåpentligvis stifting av lokallag.

– Vi vil ha lokallag på alle studiestedene. I fjor var jeg på Høgskolen i Oslo, vi fikk vervet mange og de dannet lokallag der også. Som student er det lett og morsomt å verve nye medlemmer, sier Eivind Tveit entusiastisk.

Over hele landet

FO-studentene utgjør omlag 10 prosent av FOs medlemsmasse, og står for en god del av nyrekrutteringen. En Fafo-rapport viste tidligere i år at studentmedlemmene er godt fornøyde med medlemskapet. 78 prosent av studentmedlemmene forblir i FO etter endt utdanning.

Verving pågår over hele landet nå ved semesterstart. Leder for FO-studenten, Kenneth Stuve, står på stand i Sogndal i dag og i morgen, sammen med FO Sogn og Fjordane og studenter fra lokallaget. Studentkonsulent Martin Skogrand møter ferske studenter i Bergen i dag og i Stavanger i morgen.

På Høgskolen samarbeider FO-studentene og velferdsarbeiderne om å presentere deres utdanning.

18.08.2010
14:10
16.12.2013 13:52