JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full tillit til alle fire

– Det er ingen som har brutt FOs vedtekter. Da ville kontrollkomiteen for lengst ha sagt fra, fastslo komiteens leder, Thor Solheim, da landsstyret diskuterte seksjonenes autonomi.
07.06.2010
15:47
16.12.2013 13:29

solfrid.rod@lomedia.no

Solheim plasserte dagens konflikt inn i en FO-historisk sammenheng. Tradisjonelle konflikter knyttet til å være både fagforening og profesjonsforbund blir forsterket av den utdanningspolitiske debatten, påpekte han. Og la til at maktbalansen internt også påvirkes av samfunnet rundt.

Fra stat til marked

Tidligere hadde alle tre profesjonene staten som motpart. Nå har staten abdisert, markedet har overtatt, og det forsterker interessekonfliktene mellom de tre, forklarte Solheim.

Han mener vernepleierne er den profesjonen som har klart seg best i FO. De øker sin andel av medlemsmassen og er etterspurt på arbeidsmarkedet. Sosionomene var ledende i profesjonsbygging i FOs første år, i dag er deres posisjon mer utsatt, ifølge Solheim.

– SRBs alenegang truer sosionomenes plass i barnevernmarkedet. Det er bemerkelsesverdig at sosionomene ikke er reddere og sintere enn de er.

Opp til kongressen

Solheim støttet SRB i at de er valgt av kongressen og står til ansvar for kongressen, men mente at de i liten grad hadde evnet å reflektere over kritikken mot seg.

Solheim understreket at han har full tillit til forbundslederen og resten av den politiske ledelsen. Kontrollkomiteen jobber nå med sin beretning til kongressen. Her vil de se nærmere på spørsmålet om seksjonenes autonomi løsrevet fra den utdanningspolitiske debatten.

– Det store spørsmålet er om det er FO som eier profesjonene eller om det er profesjonene som eier FO. Det er det bare kongressen som kan avgjøre, avsluttet Solheim.

07.06.2010
15:47
16.12.2013 13:29