Kommunale får mest ut av FO
FOs tillitsvalgte som er knyttet til kommunale arbeidsplasser er svært godt fornøyd med støtten de får fra fylkesavdelingene. Men i Bufetat er det misnøye med støtten.
mia.paulsen@lomedia.no
Tillitsvalgte i kommunene har klare linjer oppover, og neste ledd er fylkesavdelingene. Der kan de tillitsvalgte henvende seg hvis det oppstår behov for hjelp. Og den hjelpen får de. Tillistvalgte mener avdelingene er tilgjengelige, gir rask hjelp, gode svar, god skolering og sørger for ressurser til klubbaktiviteter. Flere tillitsvalgte sier i en ny Fafo-undersøkelse at avdelingsleder/fylkessekretær er ”helt fantastisk”.
Fafo-undersøkelsen er bestilt av FO for å se på FO fra de lokale tillitsvalgtes ståsted, og ble offentliggjort i går.
Lavt aktivitetsnivå
Men mange av klubbene sliter med lav aktivitet. Fafo-forskerne Kristine Neergaard og Sissel C. Trygstad er overrasket over at FO, hvor det er et tilsynelatende høyt engasjement for brukere, i likhet med andre fagorganisasjoner sliter med å holde oppe aktiviteten. De tillitsvalgte sier at det er dårlig oppmøte på medlemsmøter og at det kommer få tilbakemeldinger fra medlemmene. De minste klubbene kan ha perioder hvor de ligger nede fordi man ikke klarer å få valgt styre. Men stort sett alle klarer å stille forhandlere i de lokale oppgjørene. Det er først og fremst i lønnsspørsmål medlemmene engasjerer seg. -- Lønn engasjerer alle, sier forskerne.
Uklart i Bufetat
I tillegg til lokale tillitsvalgte intervjuet forskerne tre regiontillitsvalgte og seks plasstilitsvalgte i Bufetat. De er mindre fornøyde.
Flere plasstillitsvalgte opplever det som uklart hvem som har ansvar for hva, men ofte er den det regiontillitsvalgte som blir den de forholder seg til.
De regiontillitsvalgte har ulike situasjoner. Noen har egne budsjetter, andre har det ikke. Det betyr at det kan være vanskelig å arrangere samlinger for de tillitsvalgte.
”Kjenner ikke staten”
Tillitsvalgte i Bufetat mener at FO-avdelingene ikke kjenner lov- og avtaleverket i staten godt nok, og de etterlyser mer kompetanse på arbeidstidsordningene.
– Hvorfor står det ikke noe om hva FO mener om langturnus på FOs nettsider, spør en av informantene. Tillitsvalgte fra Bufetat synes heller ikke at LAF (Lønns- og arbeidsforhold)-kursene for nye tillitsvalgte er godt nok tilpasset Bufetat.
I det store og det hele opplever tillitsvalgte i Bufetat at FO-avdelingene er KS-dominert. Signaler fra regiontillitsvalgte går ut på at FO ikke har tatt innover seg at det har pågått en regionalisering. Hvis avdelingene skal bestå, bør man tenke gjennom hvordan tillitsvalgtarbeidet i staten skal foregå og finansieres, antydes det.
FOere i Bufetat er organisert i fem regionale klubber. Hver av dem ledes av en regiontillitsvalgt. Det betyr at tillitsvalgte innenfor samme regionale klubb sokner til ulike fylkesavdelinger. Både fylkesavdelingen og den regiontillitsvalgte har ansvar i forhold til ansatte i Bufetat.
Siste nytt
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
– Det er veldig viktig at studentene opplever dette som relevant for dem. Vi har gått grundig gjennom pensum på de ulike utdanningene for å lage oppgaver der alle har noe å bidra med, sier prosjektleder Torhild Skotheim.
Hanna Skotheim
OsloMet tar grep: Slik skal studentene bli flinkere til å jobbe med barn
Mye lest
– Som pårørende er man allerede i dag maktesløs. Hvis rusreformen vedtas, blir vi enda mer aleine, mener Merete Almås. Hun er svært bekymret for konsekvensene av rusreformen helse- og omsorgsminister Bent Høie la fram forrige uke.
Leif Martin Kirknes og Kristin Heier/Studio Design
– Som pårørende får jeg vondt i magen av å lese forslaget til rusreform
Magnus Alu Andersen (t.v.) er leder for Netcompanys norske barnevernssatsing og Lars Andreas Eidsheim er prosjektleder i DigiBarnevern sitt fagsystem. Fontene møtte dem i Netcompany sine lokaler.
Hanna Skotheim