BLD forsvarer nedbygging i barnevernet
Det er ikke for å spare penger at institusjonene i barnevernet nå bygges ned, sier statssekretær Henriette Westhrin (SV). Barn har det bedre i fosterhjem, mener departementet.
edv@lomedia.no
Fontene skrev før påske om ansatte i barnevernet som anklager staten for å rasere omsorgsinstitusjonene. Nå kommer svaret fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD).
– Vi ønsker en vridning fra institusjon til fosterhjem. Det er den faglige anbefalingen vi har fått og den politiske linja vi har lagt oss på, sier statssekretær Henriette Westhrin (SV) i BLD.
Mangler fosterhjem
Tre av fire barn som barnevernet har omsorgen for, lever i fosterhjem, resten i institusjon. Nå vil departementet øke andelen. Denne nedbyggingen av omsorgsinstitusjonene skaper nå furore ute i kommunene.
– Denne dreiningen betyr ikke at vi ikke vil trenge institusjoner i framtiden. Men hvis vi lykkes med denne omleggingen, vil vi trenge færre institusjoner enn i dag, sier Westhrin.
– Det er vanskelig å finne nok fosterhjem, hvordan har dere lykkes så langt?
– Vi må hele tiden passe på at det ikke legges ned institusjoner så lenge vi ikke er sikre på at det finnes nok fosterhjem. Men omleggingen har startet, bekrefter Westhrin.
– Ikke for å spare
Ifølge Westhrin viser undersøkelser at det går bedre med de barna som har vokst opp i fosterhjem enn med de som har vokst opp i institusjon.
– Det er viktig for meg å si at dette gjør vi ikke for å spare penger. Vi gjør det fordi man mener dette er faglig riktig.
– Det har aldri blitt brukt så mye penger som nå på barnevern, påpeker Westrin, som lover mer innsats for å styrke det kommunale barnevernet i tiden framover.
Ønsker Bufetat, tross slakt
I oktober 2009 publiserte Fafo en forskningsrapport som slakter Bufetat, den statlige barnevernetaten som i seks år har styrt tiltakene i barnevernet, som fosterhjem og institusjon.
– Er dere dårlige til å lytte til feltet?
– Vi er opptatt av å lytte til fagfeltet. Vi lytter til de rådene vi får, svarer Westhrin, som forteller at BLD er i gang med en anbudsrunde til forskningsmiljøene for å hente inn rapporter fra ulike fagmiljøer om hvordan Bufetat fungerer opp mot det kommunale barnevernet.
Mange venter i spenning på denne evalueringen. I tillegg inviterer BLD til en åpen debatt hvor ulike delene av barnevernfeltet kan snakke sammen.
– Har Bufetat noen framtid?
– Jeg skal ikke forskutere resultatet av evalueringen. Målet med barnevernreformen (innføringen av Bufetat, journ. anm.) var å få et mer likt tilbud i hele landet. At vi fortsatt trenger et statlig barnevern, regner jeg med som resultat av evalueringen, uten at jeg skal konkludere endelig. Vi er fornøyd med mye av det Bufetat gjør i dag, men jeg vil ikke komme med noen forhåndsdom nå rett før evalueringen, avslutter Westhrin.
Siste nytt
Mange barn og unge opplever ikke at de får være med å bestemme detaljer i samværene. Jenta på bilde deltok i undersøkelsen.
Forandringsfabrikken
Syv av ti barn får ikke bestemme hvordan samværene med foreldrene skal være
Barn over hele Norge har delt sine erfaringer om samvær med foreldrene.
Piron Guillaume/Unsplash
100 barn har blitt spurt. Her er rådene til deg som jobber i barnevernet
Mye lest
Linda (40) var lenge usikker på om hun ville uttale seg om arbeidshverdagen i barnevernet, men til slutt sa hun ja. Det var for viktig til å ikke si.
Hanna Skotheim
De har 30 prosent høyere sykefravær enn andre kommunalt ansatte. – Jobben spiser deg opp med hud og hår, sier Linda (40)
Stig-Rune Aarø, klinisk sosionom ved Follo familievernkontor, tror det skal mye til for at familievernkontorene vil bli stengt igjen.
Nadia Frantsen