JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

BLD forsvarer nedbygging i barnevernet

Det er ikke for å spare penger at institusjonene i barnevernet nå bygges ned, sier statssekretær Henriette Westhrin (SV). Barn har det bedre i fosterhjem, mener departementet.
16.04.2010
14:26
16.12.2013 13:04

edv@lomedia.no

Fontene skrev før påske om ansatte i barnevernet som anklager staten for å rasere omsorgsinstitusjonene. Nå kommer svaret fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD).

– Vi ønsker en vridning fra institusjon til fosterhjem. Det er den faglige anbefalingen vi har fått og den politiske linja vi har lagt oss på, sier statssekretær Henriette Westhrin (SV) i BLD.

Mangler fosterhjem

Tre av fire barn som barnevernet har omsorgen for, lever i fosterhjem, resten i institusjon. Nå vil departementet øke andelen. Denne nedbyggingen av omsorgsinstitusjonene skaper nå furore ute i kommunene.

– Denne dreiningen betyr ikke at vi ikke vil trenge institusjoner i framtiden. Men hvis vi lykkes med denne omleggingen, vil vi trenge færre institusjoner enn i dag, sier Westhrin.

– Det er vanskelig å finne nok fosterhjem, hvordan har dere lykkes så langt?

– Vi må hele tiden passe på at det ikke legges ned institusjoner så lenge vi ikke er sikre på at det finnes nok fosterhjem. Men omleggingen har startet, bekrefter Westhrin.

– Ikke for å spare

Ifølge Westhrin viser undersøkelser at det går bedre med de barna som har vokst opp i fosterhjem enn med de som har vokst opp i institusjon.

– Det er viktig for meg å si at dette gjør vi ikke for å spare penger. Vi gjør det fordi man mener dette er faglig riktig.

– Det har aldri blitt brukt så mye penger som nå på barnevern, påpeker Westrin, som lover mer innsats for å styrke det kommunale barnevernet i tiden framover.

Ønsker Bufetat, tross slakt

I oktober 2009 publiserte Fafo en forskningsrapport som slakter Bufetat, den statlige barnevernetaten som i seks år har styrt tiltakene i barnevernet, som fosterhjem og institusjon.

Også ansatte i kommunalt barnevern, Bufetat selv og private så vel som offentlige institusjoner stiller seg mer og mer kritiske til det de oppfatter som sviktende samarbeid mellom Bufetat og barnevernet ute i kommunene. Bufetat raserer institusjonsbarnevernet, ifølge FOs egen faggruppe.

– Er dere dårlige til å lytte til feltet?

– Vi er opptatt av å lytte til fagfeltet. Vi lytter til de rådene vi får, svarer Westhrin, som forteller at BLD er i gang med en anbudsrunde til forskningsmiljøene for å hente inn rapporter fra ulike fagmiljøer om hvordan Bufetat fungerer opp mot det kommunale barnevernet.

Mange venter i spenning på denne evalueringen. I tillegg inviterer BLD til en åpen debatt hvor ulike delene av barnevernfeltet kan snakke sammen.

– Har Bufetat noen framtid?

– Jeg skal ikke forskutere resultatet av evalueringen. Målet med barnevernreformen (innføringen av Bufetat, journ. anm.) var å få et mer likt tilbud i hele landet. At vi fortsatt trenger et statlig barnevern, regner jeg med som resultat av evalueringen, uten at jeg skal konkludere endelig. Vi er fornøyd med mye av det Bufetat gjør i dag, men jeg vil ikke komme med noen forhåndsdom nå rett før evalueringen, avslutter Westhrin.

16.04.2010
14:26
16.12.2013 13:04