JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Staten raserer institusjonene

Bufetat styrer uten bakkekontakt, mener de ansatte i barnevernet.
25.03.2010
06:00
16.12.2013 12:55

edv@lomedia.no

Statens barnevern (Bufetat) er midt i sin såkalte kvalitetsreform. Den innebærer at det skal være et likeverdig tilbud i hele landet hvor kvalitet skal være et like viktig kriterium som pris.

FOs faggruppe for barnevernet er nå bekymret for at reformretorikken kan tåkelegge de reelle forholdene i felten.

Kvalitetsretorikk

– Vi uttaler oss og uttaler oss hver gang disse spørsmålene sendes ut på høring. Det samme har blitt sagt gang på gang, uten at noe skjer.

Det sier medlem av faggruppa og avdelingsleder ved Josephines stiftelses barnehjem i Stavanger, Elin Lindeberg Kjeldsen, til Fontene.

– Vi som jobber i Bufetat, det kommunale barnevernet og i institusjonene opplever liten grad av respekt, åpenhet og deltakelse i prosessene. Dette fører til at særlig institusjonsbarnevernet holder på å raseres.

Det er regjeringens ansvar, vi gjør bare det vi får beskjed om. Det er svaret fra avdelingsdirektør Eyvind Elgesem i Bufdir til Kjeldsen og kollegene hennes.

Akuttplassene forvinner

Bare i området til Kjeldsen holder fem-seks institusjoner på med å legge ned. Det skjer både etter nederlag i anbudsrunder samt at etaten selv skal kutte ytterligere i budsjettet. Bufetat trapper nemlig ned på bruken av akuttinstitusjoner. I de plassene som opprettholdes, skal botiden ned, også for såkalte langtidsopphold.

Bufetat har også bestemt at ingen barn under 12 år lenger skal plasseres i institusjon. Disse barna skal isteden først i beredskapshjem, så plasseres i fosterhjem.

– Hva gjør vi da med 11-åringen som står ute på gata og det er midnatt, og det ikke er beredskapshjem tilgjengelig? spør Kjeldsen.

Også omsorgsinstitusjoner skal ut. For eksempel Josephine-stiftelsen hvor Kjeldsen selv er ansatt. Isteden skal barna plasseres i fosterhjem. Dette trykket kommer selv om det har vist uhyre vanskelig å skaffe nok fosterforeldre.

Hele institusjonsbarnevernet skal være snudd opp ned i løpet av 2010. Dette fører til forhastede konklusjoner og beslutninger med for dårlig forarbeid. I tillegg skal de gi fra seg mange oppgaver til kommunene som disse ikke er rustet til å overta på så kort varsel. Det skriver et annet medlem i faggruppa, Ingvild Fauske ved Bergen Akuttsenter Ungdom i en e-post til Fontene.

Uten bakkekontakt

– Nå skal det spares penger, og det fort, sier Kjeldsen.

– Beslutningene tas over hodet på oss. Når dette bestemmes så langt fra grasrota, viser det at Bufetat ikke fungerer. Barna vi jobber med er ikke tall og papir.

Gamle og velprøvde metoder i barnevern er på vei ut mens nye evidensbaserte metoder rulles ut i stor skala. En kritisk utvikling, mener faggruppa, fordi det kan bety at mangfoldet i barnevernet forsvinner.

Nå før påske har derfor faggruppa laget følgende vettregler for Bufetat:

Viktig melding!

1.Legg ikke ut på omstillinger uten høring.

2.Meld fra hvor dere egentlig vil.

3.Vis respekt for barn og unge.

4.Lytt til erfarne fagfolk.

5.Vær rustet mot motstand og protester. Ta alltid med ryggsekk med respekt, åpenhet og deltakelse.

6.Sjekk at kartet stemmer med terrenget.

7.Gå ikke alene, gå hånd i hånd med kommunene.

8.Vend i tide når omstillingene feiler. Det er ingen skam å snu.

9.Spar på kreftene og grav frem barnevernsloven om nødvendig.

Vettreglene er underskrevet FOs faggruppe for ansatte i barnevernet: Wenche Rage ved fosterhjemstjenesten Stavanger, Elin Lindberg Kjeldsen ved Josephines stiftelses barnehjem, Hanne Olstad ved Sagene barneverntjeneste, Heidi Aaronsen ved Rana barneverntjeneste og Ingvild Fauske ved Bergen Akuttsenter, Ungdom.

25.03.2010
06:00
16.12.2013 12:55

Mye lest