Ny uføretrygd får motstand
Uføretrygden er truet. LO-forbundene går på barrikadene med stor konferanse 22. mars.
edv@lomedia.no
Første del av opptrappingen mot trygdereformen blir dagskonferansen Forsvar dagens uføretrygd, i Oslo mandag 22. mars, forteller leder i LO Oslo, Roy Pedersen.
Over 340 000 nordmenn mottar uføretrygd. De fleste, 80 prosent, er helt uføre. I 2010 kommer stortingsmeldingen om endret uførepensjon. Det får konsekvenser.
I noen deler av arbeidslivet er uføretrygd den vanligste veien ut av arbeidslivet, ikke AFP eller alderspensjon. Over halvparten av medlemmene i LO-forbundet HK avslutter yrkeslivet sitt som uføre.
48 prosent av yrkesaktive kvinner blir uføre før de når vanlig pensjonsalder.
De har mye å miste dersom prinsippene i Pensjonsreformen også skal gjelde uførhet. Våren 2007 ble stortingspartiene enige om såkalt levealdersjustering. Levealdersjustering betyr at når forventet levealder i befolkningen generelt øker, synker den årlige pensjonsutbetalingen til den enkelte.
Leder i LO Oslo, Roy Pedersen, frykter utfallet.
– For den enkelte uføretrygdede kan det bety en årlig svekkelse på 20 000 eller mer. Levealderjustering vil ramme dem som har minst fra før.
Det er ikke mulig for LO å la dette passere uten å diskutere konsekvenser, mener Pedersen. LO Oslo allierer seg nå med mange andre for å hindre tap av rettigheter: Fellesorganisasjonen (FO), HK Oslo og Akershus, Fagforbundet, El & IT, Norges Handikapforbund samt LOs fylkesavdelinger i Sør-Trøndelag, Hordaland, Oslo og Troms er blant arrangørene for dagskonferansen på mandag.
Trygdereduksjon vil ramme svært skjevt, mener Pedersen.
– Det er ikke tilfeldig hvem som blir uføre. Det rammer særlig ansatte i varehandel, hotell og restaurant, helse, sosial og omsorg, industri, transport og anleggsbransjen.
Så langt har 135 tillitsvalgte, organisasjonsfolk og etater meldt seg på, men det er plass til flere, melder Roy Pedersen.
Dagskonferanse: Forsvar dagens uføretrygd Tid: 22. mars kl. 10-15 Sted: Lærernes hus, Osterhaus’ gt. 4a, Oslo
Siste nytt
Marte Bogstad er fornøyd med den generelle lønnsøkningen, men skulle ønske hun automatisk fikk lønnstillegg for videreutdanningen hun tar.
Simen Aker Grimsrud
Marte håpet lønnsoppgjøret skulle gi henne lønnstillegg for videreutdanning – se hvordan det gikk
– Vi er fornøyde med et resultat som nå bidrar til rekruttering og utvikling av våre medlemmers sosialfaglige kompetanse i Oslo kommune, sier Hanne Groseth.
Ole Palmstrøm
Ansatte i Oslo kommune får minst 18.000 kroner mer i lønn
Mye lest
Tetyana Bondarenko leder Ukrainsk Forening Øst-Norge og søker nå om penger til å kurse ukrainere i Norge.
Anne Myklebust Odland
– Nordmenn lar barna sine gå kilometervis. Vi gir barna våre ekstra lekser, sier ukrainske Tetyana
Det er vanskelig å forstå at unge mennesker, som er på vei inn i voksenlivet, skal bli omtalt som kronisk suicidale uten at det skal utløse riktig helsehjelp, skriver Anne Malerbakken.
Unsplash