JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Bruk dagen

– Bruk 8. mars til å synliggjøre den elendige verdsettingen av velferdsstatens frontsoldater, oppfordrer FO-leder Randi Reese.
08.03.2010
10:42
16.12.2013 12:46

solfrid.rod@lomedia.no

Kampen for likelønn har pågått i 100 år. Fortsatt tjener kvinner bare 85 prosent av menns inntekt.

– Det er viktig og nødvendig å mobilisere til kvinnekamp. Ingenting er mer nødvendig enn å gjøre det 8. mars, påminner Reese.

Likelønn nå!

FO har sendt ut en plakat med kravet «Likelønn nå!» i anledning dagen, og oppfordrer alle medlemmer til å gå i tog.

– Jeg ønsker at hver og en passer på å få fram info om lønnssituasjonen vår. Ikke bare i toget i dag, men i alle anledninger som byr seg fram mot tariffoppgjøret, på jobben, på butikken, i nabolaget, i små og store selskaper. Det er veldig viktig at vi synliggjør den verdsettingsdiskrimineringen vi utsettes for, hevder Reese.

Penger er makt

Hun påpeker at lønnsproblemene gjelder både innad i offentlig sektor, innad i privat sektor og mellom offentlig og privat sektor.

Mellom kvinnedominerte områder i offentlig sektor med høgskoleutdanning og mannsdominerte områder i privat sektor med tilsvarende utdanningsnivå er det en lønnsforskjell på mer enn 100 000.

Penger er makt, og lønnsforskjellen bidrar til å opprettholde maktforskjellene mellom kjønnene, understreker Reese.

– Verdsettingen av kvinner i arbeidslivet må vises i lønningsposen, og vi er utålmodige.

Vold på dagsorden i Stavanger

Selv markerer Reese dagen i Stavanger, der 8. mars-komiteen har valgt hovedfokus på likelønn og vold mot kvinner.

– Vold rammer kvinner i alle samfunn og alle kulturer, og er et alvorlig hinder for likestilling. Et liv uten vold er en menneskerett, men ikke er realitet, heller ikke i Noreg, sier Reese. Og minner om at fem kvinner er drept i Norge bare hittil i år.

I Stavanger er Reese dagens hovedtaler. Sunniva Roumimper holder ungdomsappell. Det blir internasjonale appeller av Gulala Samiei og Jorunn Karin Berg. Etter toget 18.30 er det fest i Folkets Hus.

08.03.2010
10:42
16.12.2013 12:46