Kritisk for barnevernet i 95 kommuner
Utslitte ansatte, fristbrudd og henlagte saker. Slik er hverdagen i barnevernet i en av fem kommuner. Det viser en kartlegging blant FOs tillitsvalgte.
solfrid.rod@lomedia.no
I ca 40 kommuner er det ikke krise nå, men ansatte og tillitsvalgte betegner situasjonen som på helt på grensa. Enkelte melder at de bare er en sykemelding eller en bølgetopp i saksmengden unna kritisk tilstand.
– Jeg er overrasket over at det er så kritisk så mange steder. Jeg leser hver dag avisoppslag om alvorlige problemer i det kommunale barnevernet, men er like fullt overrasket over tallene, sier FOs 2. nestleder, Kjetil A. Ostling, som har gjennomført kartleggingen via forbundets fylkesavdelinger.
Mangler 11 årsverk
Ostling ba i begynnelsen av februar avdelingene finne ut hvor bemanningssituasjonen er kritisk. Krise ble definert som at frister brytes, at saker henlegges raskt og at ansatte er utslitt.
Ansatte og tillitsvalgte i 95 kommuner krysset av for krise. I Nord-Trøndelag beskrives situasjonen som kritisk i 14 av 24 kommuner. Det samme gjelder over halvparten av kommunene i Østfold.
Her har flere i tillegg oppgitt hvor mange årsverk de mangler. På topp ligger Fredrikstad, der ansatte og tillitsvalgte mener de mangler 11 årsverk.
Stor gjennomtrekk
I utdypende kommentarer forteller de ansatte om svært mange fristbrudd. I noen kommuner fattes nesten alle vedtak like før fristen går ut. Det er grunn til å undres om de gode løsningene avklares siste dag, eller om løsninger tvinges fram i en forhastet situasjon, sier Ostling.
– De ansatte forteller om vond magefølelse i forhold til saker som henlegges raskt. De opplever en følelse av utmattethet, og vi ser at det er høy gjennomtrekk både blant ansatte og i ledelsen.
Ansatte er også bekymret for den økende bruken av eksterne konsulenter og private tiltak som kjøpes inn for å drive en type oppfølgingsarbeid som de oppfatter som et klart ansvar for den kommunale barneverntjenesten.
Et spørsmål om teknikk
15 av 19 avdelinger har svart på kartleggingen.
– Den høye svarprosenten og den grundige jobben tillitsvalgte har gjort mange steder tolker jeg som tegn på at ansatte i barnevernet gjerne vil bidra i det politiske påvirkningsarbeidet, sier Ostling.
Sammen med 1. nestleder Siv Karin Kjøllmoen presenterte han i går funnene for Stortingets familie- og kulturkomité. Politikerne forstår mer av disse problemene enn før, mener Ostling.
– For få år siden var jobben vår å bli trodd på at bemanningen var for lav. Nå er det erkjent. Nå handler det mer om teknikk, strategi og politiske virkemidler, mener nestlederen.
Han håper at FO lokalt vil fortsette å kjempe for bevilgninger til barnevernet i tråd med statsbudsjettets mål når kommunene reviderer årets budsjett. Samtidig som forbundet jobber for varig bedring gjennom en statlig opptrappingsplan, slik KrF har foreslått.
– Jeg håper regjeringen får et eieforhold til KrFs forslag og kommer tilbake til Stortinget med konkrete tiltak.
Bedre = mer å gjøre
Tall fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet viser at kommunene i gjennomsnitt har 2,4 barnevernsarbeidere per 1 000 barn. Tallene viser ikke noen entydig sammenheng mellom antall ansatte og antall fristbrudd.
Ifølge Ostling holder det ikke å bemanne barneverntjenesten etter antall barn i kommunen. Det er bare én av mange variabler, og FO jobber for tiden med å utarbeide bemanningsnormer som kan legges til grunn.
Det er komplisert å vurdere befolkningens behov for barneverntjenester, forklarer Ostling. I tillegg til demografiske forhold, påvirker også barnevernet selv etterspørselen.
– Barnevernets åpenhet og synlighet påvirker etterspørselen etter tjenester. Et mer åpent og velfungerende barnevern får også mer å gjøre.
Siste nytt
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
– Det er veldig viktig at studentene opplever dette som relevant for dem. Vi har gått grundig gjennom pensum på de ulike utdanningene for å lage oppgaver der alle har noe å bidra med, sier prosjektleder Torhild Skotheim.
Hanna Skotheim
OsloMet tar grep: Slik skal studentene bli flinkere til å jobbe med barn
Mye lest
– Som pårørende er man allerede i dag maktesløs. Hvis rusreformen vedtas, blir vi enda mer aleine, mener Merete Almås. Hun er svært bekymret for konsekvensene av rusreformen helse- og omsorgsminister Bent Høie la fram forrige uke.
Leif Martin Kirknes og Kristin Heier/Studio Design
– Som pårørende får jeg vondt i magen av å lese forslaget til rusreform
Magnus Alu Andersen (t.v.) er leder for Netcompanys norske barnevernssatsing og Lars Andreas Eidsheim er prosjektleder i DigiBarnevern sitt fagsystem. Fontene møtte dem i Netcompany sine lokaler.
Hanna Skotheim