JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alternativt juleevangelium

Alle stortingsrepresentantene får i disse dager tilsendt et alternativt juleevangelium. FO, PRESS og Redd barna minner dem personlig om sviket mot enslige mindreårige asylsøkere.
18.12.2009
12:51
16.12.2013 12:13

solfrid.rod@lomedia.no

I Soria Moria I lovet regjeringen at barnevernet skulle overta ansvaret for alle enslige mindreårige asylsøkere. Det løftet er bare innfridd overfor barn under 15.

Løftebrudd

De aller fleste som kommer til Norge er over 15. De er fortsatt utlendingsmyndighetenes ansvar. Dermed blir de boende i asylmottak uten den barnefaglig kompetansen barnevernet besitter.

Overfor disse barna har regjeringen utsatt løftet om ansvarsovertakelse på ubestemt tid.

Diskriminerende, og et stort svik overfor de aller mest sårbare barna, mener FO, Redd barna, PRESS, Norsk Folkehjelp, Norsk Barnevernsamband, NOAS, Psykologforeningens menneskerettighetsutvalg, Norsk Barnevernsamband, Kirkens bymisjon og Kirkens Sosialtjeneste, som har undertegnet julekortet.

I de dager

«Det skjedde i de dager at det gikk ut erklæring fra statsminister Stoltenberg om at alle barn skulle få lik rett til omsorg. Denne første erklæring ble mottatt med jubel fra barnerettighetsforkjempere, og alle var enige om at det var en god erklæring. Dessverre ble det ikke slik for alle barna, mange barn fikk fortsatt ikke den oppfølging, omsorg og ivaretakelse de har rett til.

Fire år senere gikk det ut en ny erklæring fra statsminister Stoltenberg om at ikke alle barn skal ha lik rett til oppfølging, omsorg og ivaretakelse likevel. Forslaget ble møtt med taus aksept fra de folkevalgte. Dessverre ble det slik det var sagt, og det sitter nå i overkant av 2000 barn på mottak i Norge uten tilstrekkelig godt rettsvern.», skriver organisasjonene i sin julehilsen til stortingspolitikerne.

Holder fast ved målet

Organisasjonene krever at regjeringen trapper opp arbeidet med å gi alle barn like rettigheter og forsvarlig omsorg.

– I juletiden skal vi jo vise omsorg for hverandre. Vi synes dette er en god måte å minne politikerne på det moralske ansvaret de har overfor disse barna, sier FO-leder Randi Reese.

Barneminister Audun Lysbakken sier i et intervju med Fontene at målet fra 2005 ligger fast, men han vil ikke tidfeste ansvarsovertakelsen. Tempo i saken avhenger, i følge Lysbakken, av to forhold: Hvor raskt kapasiteten i barnevernet kan økes og hvor mange barn som søker asyl.

Hele intervjuet med Lysbakken kan du lese i Fontene nr 1/10, som kommer i midten av januar.

Utgjør 88 % av de 1159 enslige barna som søkte asyl første halvår i år

70 % er gutter

Mange kommer fra Afghanistan, Irak og Somalia

Barnevernets ansvar for disse barna er utsatt på ubestemt tid

18.12.2009
12:51
16.12.2013 12:13

Utgjør 88 % av de 1159 enslige barna som søkte asyl første halvår i år

70 % er gutter

Mange kommer fra Afghanistan, Irak og Somalia

Barnevernets ansvar for disse barna er utsatt på ubestemt tid