JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uholdbar barnefattigdom

– Vi må satse på noe annet enn mer styring og kontroll i skolen, fastslår Markko Waltila på 20-årsjubileet for FNs barnekonvensjon.
20.11.2009
15:46
16.12.2013 11:55

edv@lomedia.no

Hvordan er det å vokse opp som fattig? Skolen er den viktigste arenaen for å fange opp fattige barn, mener Markko Waltila fra Kreativt og mangfoldig arbeidsliv (KREM), en av innlederne på Framfylkingens miniseminar om Barnekonvensjonen i dag.

– Det er liten vits å opprette kulturskoler hvis ikke foreldrene har råd til å ha ungene der, sier Valtila.

85 000 fattige barn

Rundt 85 000 norske barn vokser opp i fattigdom. Andelen barn om vokser opp i fattigdom har siden 2000 økt til nesten 8 prosent, ifølge Fafo. I tillegg kan det å vokse opp i fattigdom svekke barnas kognitive utvikling.

I Oslo øst vokser ett av tre barn opp i fattigdom. Også i Østfold og Telemark er barnefattigdommen høy. Ifølge Fafo skaper fattigdom mer fattigdom, sykdom og uførhet.

– For voksne er jobben den fremste sosiale og helsefremmende arenaen. For barn er det skolen, sier Waltila.

Hva med å holde skolene åpne på kveldstid? Hva med matteklubb for dem som prøver å redde karakteren så de kommer inn på mekanikerlinja? foreslår Waltila.

– Hva med basketklubb, hvis det kan gi dem noen poeng så de kommer seg videre? En tredjedel dropper i dag ut av videregående. Noe må gjøres.

Han er bekymret over hvor mange år unge bruker på å hente seg inn igjen etter de faller ut av skolesystemet.

Gjelder også utlendinger

Barnekonvensjonen gjelder også de mange tusen barna under 18 år som bor på asylmottak.

FN-sambandet er bekymret over forskjellsbehandlingen av mindreårige asylsøkere. Norge får kritikk for at ikke barnets beste legges til grunn.

– Å skulle etterkomme konvensjonen krever ikke minst en kraftig oppjustering av budsjettene til barnevernet, sier Stian Bragtvedt fra FN-sambandet, en av innlederne.

20.11.2009
15:46
16.12.2013 11:55