JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

-- Må snakke med barna

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt vil lære barnevernet å snakke med barna. Idag lanserte hun en veileder som skal sendes til alle landets barneverntjenester.
16.06.2009
13:26
16.12.2013 10:35

mia.paulsen@lomedia.no

-- Barnevernet blir bedre når barnas stemme også blir hørt, sa statsråden under lanseringen i dag.

Noen barn synes de voksne godt kunne spørre mer om hvordan de har det. Huifeldt mente at voksne noen ganger er redde for å høre svaret, og derfor lar være å spørre. Den nye veilederen samt en dvd som hører til skal hjelpe barnevernansatte å bli mer klar over hvordan de kan snakke med barn på en god måte.

Huitfeldt mente at enkelte voksne forveksler det å høre på barna med det å overlate ansvaret til dem. Mange barnevernsbarn får for mye ansvar tidlig i livet.

Stor betydning

Psykolog Haldor Øvreeide, som står bak veilederen, føyde til at de voksne må huske på forskjellen mellom å snakke med og å snakke til. Han har formulert fem regler for slike samtaler. De voksne må legge samtalen på et nivå som barna forstår. For barna er det av stor betydning hvordan de voksne hjelper dem til å forstå sin historie på en realistisk måte.

Departementet har også nylig laget en veileder om å følge opp foreldre med barn som er under barnevernets omsorg. Den er laget av Tor Slettebø, som har lang erfaring fra arbeid med foreldre til barnevernsbarn.

For krevende

Statsråd Huitfeldt sa at mange kvinnelige jurister vegrer seg mot å arbeide med barnevernsaker fordi det er så belastende å følge opp biologiske foreldre etter at de mister omsorgen. Men det er en av opgavene til barnevernet å gjøre dette, selv om barnevernet og biologiske foreldre er uenige.

-- Biologiske foreldre skal i likhet med barna møtes med respekt i det norske barnevernet, sa statsråden.

16.06.2009
13:26
16.12.2013 10:35