JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV lar barn dekke sosialhjelp

Fire av landets seks SV-ordførere kutter sosialhjelpen til klienter med arbeidende barn. Dette er merkelig at vi har gjort, sier SV-ordfører Kari Ystgård.
09.06.2009
13:07
16.12.2013 10:29

edv@lomedia.no

Er du under 18 år og mor eller far mottar sosialhjelp, for all del ikke skaff deg helgejobb på gatekjøkkenet. Da kuttes stønaden til mor og far. Slik praktiserer hele 257 kommuner sosialhjelpa, ifølge tall fra SSB.

Etter lokalvalget i 2007, ble SV sittende med seks ordførere. Det skulle blitt seks utstillingskommuner for partiets sosialpolitikk. Men selv de få av oss som bor i slike kommuner går ikke fri av sparetiltaket å ta med barns inntekt i utrengingen av sosialstønad.

I tre av de seks kommunene kom innskjerpingen etter at partiet tok ordførervervet i 2007. Det gjør det vanskeligere å skylde på etterslep etter tidligere politiske ledelser:

Namsskogan: – Lover å ordne opp

Ikke noe annet sted i landet fikk SV så stor andel av stemmene som i nordtrønderske Namsskogan. Med hele 33,6 prosent av velgerne i ryggen, har ordfører Kari Ystgård et solid mandat til å sette sosialistisk lokalpolitikk ut i livet. En del velgere ble nok overrasket da kommunen begynte å kutte sosialhjelpen for dem som har barn som tjener noen kroner.

– Er dette god SV-politikk? – Nei, dette mener jeg personlig er helt uakseptabelt. Det er på ingen måte god SV-politikk, sier ordfører Kari Ystgård, til Fontene.

– Dette skal jeg sjekke opp tvert. Vi må prøve å forandre det. Dette er merkelig at vi har gjort.

– Betyr det at administrasjonen gjør slike grep uten at dere politikere vet det? – Vi må ikke tillegge noen skyld før dette er undersøkt videre. Dette må vi ordne opp. Det må ha skjedd en glipp, forsikrer SV-ordføreren.

Nav-kontoret i Namsskogan har ikke hørt noe om endringen ennå. De kan ikke huske å ha hatt klienter det siste året hvor det har vært aktuelt å se på barns inntekt.

Vinje: – Må spare utgifter

I Vinje i Telemark slo SV til med 27 prosent av stemmene i valget for to år siden. Innen et år begynte kommunen å ta med barns inntekt når de regner ut størrelsen på sosialhjelpen.

– Denne endringa er gjort administrativt, ikke politisk, så jeg kan ikke svare på det nå, sier SV-ordfører Arne Vinje.

– Jeg var ikke klar over det. Så vidt jeg vet har vi i Vinje hatt veldig store utbetalinger til sosialhjelp sammenliknet med andre kommuner. Endringen kan ha sammenheng med at en prøver å komme på nivå med det som er normalt i andre kommuner.

Nav Vinje bekrefter på telefon med Fontene at inntekten til barn fra 11 til 17 år tas med når de beregner sosialhjelp. Også barnetrygd kan gi en redusert utbetaling hvis familiens totale inntekt overskrider grensenivået.

– Som en av få kommuner med SV-ordfører, hvilken signaleffekt får dette? – Jeg vil ikke kommentere dette nå, sier Vinje.

Osen: – Kunne vært mer gjennomtenkt

I Osen i Sør-Trøndelag styrer SV-ordfører Jørn Normeland med 14,9 prosent av stemmene i ryggen. Også her bestemte de seg for å regne med barns inntekt før utbetaling.

– Som SV-ordfører, hva synes du om at man reduserer hjelpen til dem med barn i arbeid? – Jeg kjenner lite til saken, så jeg vet ikke hva som er alternativene. Jeg vil tro regelverket er litt mer komplisert enn det dere sier. Det er flere faktorer som spiller inn, sier Normeland.

– Ut fra det lille jeg kjenner til dette, kan jeg si at systemene er ganske gjennomtenkt. Men det er sikkert et tema som kunne vært mer gjennomtenkt.

Ifølge Nav Åfjord, som inntil videre dekker Osen, kan det variere individuelt om barns inntekt tas med i beregningen av sosialhjelp.

Beiarn: – Alle får hjelp

Også Beiarn i Nordland har SV-ordfører, Frigg-Ottar Os. Her måtte barn dekke inn sosialhjelpsutgiftene også før siste valg.

– Prinsipielt skulle jeg ønsket at vi kunne sett bort fra barns inntekt ved beregning av sosialhjelp. Men i praksis betyr det ikke noe at vi tar det med, sier ordføreren.

– Vi er en liten kommune med god oversikt. Jeg er trygg på at alle får den hjelpen de trenger.

Os tilhører SV, men vant valget gjennom Beiarn Bygdeliste. Han understreker at kommunen i 2008 vedtok å se vekk fra barnetrygden i beregningen av sosialhjelp. Han har sittet som ordfører siden 1999.

De to siste kommunene med SV i ordførersetet, Nesodden og Tynset holder barns inntekt utenfor beregningen av sosialhjelp.

Av de 44 kommunene som etter siste valg begynte å regne på barns inntekt i sosialhjelpen, styres de fleste av en ordfører fra et av de rødgrønne partiene: 20 fra Ap, tre fra Sp og tre fra SV. En av dem er Namsos, hvor Ap har ordførervervet. Det var samtidig SVs fjerde beste kommune i 2007-valget. Partiet sanket over en fjerdedel av namsosingenes stemmer.

09.06.2009
13:07
16.12.2013 10:29