JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klare til streik

Jobben går som vanlig mens meklingen fortsetter. Men i morgen kan sosialtjenesten og barnevernkontoret i Tromsø være i streik.
27.05.2009
12:25
16.12.2013 10:19

mia.paulsen@lomedia.no

I øyeblikket kan situasjonen betegnes som en «unntakstilstand». Alle var forberedt på streik fra i dag.

Nå står streikegeneral Maud Berglund Paulsen og seksten andre FO-medlemmer ved sosialtjenesten i Tromsø klare til streik fra i morgen tidlig. Streiken er et faktum hvis arbeidet i «pensjonskomiteen» til statsråd Dag Terje Andersen ikke gir ønskede resultat. – Vi har fått beskjed om at fristen går ut kl. 24.00. Vi prøver å få unna mest mulig her i dag slik at det ikke hoper seg for mye opp hvis vi går i streik, sier Maud Berglund Paulsen. – Streikeviljen er stor, og vi er klare til å streike. Men kan vi unngå streik, er det flott, sier hun.

Også barnevernet

Det samme sier de på barnevernkontoret i kommunen. Der står Merethe Forså Michelsen og 24 andre FO-medlemmer klare til å gå ut i streik.

– Vi var klare for streik for noen få år siden. Da gjaldt kampen bedre lønn. Nå gjelder det pensjonene, og vi er nok vel så klare denne gangen, sier Merethe Forså Michelsen.

Viktig sak

Michelsen mener pensjonsspørsmålet er ekstra viktig fordi lønna i offentlig sektor er for dårlig. – Vi gjør en utrolig krevende jobb for samfunnet, og må tåle mye i jobben. Men lønna ligger på et lavt nivå i forhold til belastninger, ansvar og utdanning. Utdanning utover grunnutdanningen blir heller ikke belønnet. Da er det viktig å ha en pensjonsordning som motiverer folk for å bli i jobben, sier Merete Michelsen. Hun sier at også unge barnevernere er opptatt av at pensjonene ikke må svekkes.

Opptjeningstiden

I sosialtjenesten i Tromsø er de helt enige om at pensjon er en viktig sak å streike for. Særlig er mange opptatt av å beholde opptjeningstiden på 30 år i de offentlige tjenestepensjonene. Berglund Paulsen tror svært mange med høgskole- og universitetsutdanning vil falle ut dersom det blir krevd 40 års opptjeningstid. Det er uklarhet om AFP blir noe reelt alternativ.

– FO har medlemmer i kvinnedominerte yrker. Skal du stifte familie, er sjansene for full opptjening enda mindre, sier hun.

Streikegeneralen melder om full oppslutning om pensjonskravene, også blant unge FO-medlemmer. Mange i slutten av 30-åra har registrert at de over 45 år kan komme gunstigere ut enn de under 45, og reagerer på det. De mener det er urimelig.

God hjelp i ryggen

Verken Maud Berglund Paulsen eller Merete Michelsen har frontet en streik før. Berglund Paulsen har bak seg et halvt år som lokal tillitsvalgt i sosialtjenesten. Michelsen er varatillitsvalgt i barneverntjenesten Men flere sykmeldinger i FO Tromsø har ført til at de plutselig har en framskutt posisjon.

– Det går bedre enn forventet. Vi har fått fantastisk god hjelp fra FOs fylkesavdeling i Troms. Det er en god støtte å ha i ryggen. Alle medlemmene har fått beskjed om hvor og når de skal møte hvis det blir streik, og hva som skjer videre, sier Maud Berglund Paulsen.

– For dette vil vi gjerne gjøre en innsats, tilføyer Merethe Forså Michelsen.

27.05.2009
12:25
16.12.2013 10:19