JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnevernshybler uten tilsyn

Unge med rusproblemer i Bergen bor på Bufetats hybler. Oppfølgingen er minimal. – De skulle vært på institusjoner for rusmisbrukere, men tilbudene er lagt ned, sier fylkesleder Grete Kvist i Hordaland.
24.02.2009
13:24
16.12.2013 09:00

Buf-etat har i alt 16 leiligheter og hybler i Hordaland og Sogn og Fjordane hvor det bor unge helt ned i 16-årsalderen. De fleste har en lang historie bak seg i barnevernet. Mange av dem har opplevd omsorgssvikt og vold. En del av ungdommene sliter med psykiske problemer, atferdsvansker og rusbruk.

Grete Kvist ser situasjonen til de unge i sammenheng med nedleggelsen av behandlingsplasser for ungdom med atferds- og rusproblemer. – I forbindelse med den siste anbudsrunden i Bufetat mistet regionen mye av behandlingstilbudet til denne gruppen. Disse ungdommene skulle ikke bodd på hybel, men vært i behandling på en institusjon. Hybler og leiligheter er for ungdom som har fått bukt med problemene sine, og som er på vei ut av systemet, fremholder Kvist.

Liten oppfølging

En 17-åring har bodd i en leilighet som tilhører Bufetat i ett og et halvt år. Han har vært under barnevernets omsorg siden han var 13 år gammel. Han har ikke fullført grunnskolen, og er uten jobb. Unggutten forteller til Bergens Tidende at han tilbringer dagene med å røyke hasj hjemme i leiligheten. Han hevder at han aldri har opplevd tilsynsbesøk, og at ingen utenforstående har spurt hvordan opplegget fungerer. Miljøarbeiderne ser han lite til. De kommer kun innom og sjekker at alt står bra til i 23-tiden. – Det kan være at opplegget er bedre enn ungdommen beskriver. Men uansett skulle han ikke bodd der. Han skulle vært i et opplegg hvor han får behandling, sier Kvist.

Uten tilsyn

Fylkesmannen fører tilsyn med barneverninstitusjonene, men har ikke vært på tilsyn på hyblene. Dette er fordi de kun fører tilsyn med institusjoner med døgndrift. – Dette er et tilbud som vi ikke har definert som vårt ansvar, sier seniorrådgiver Eirik Lyssand hos Fylkesmannen i Hordaland til Bergens Tidenede.

Hos Buf-etat mener de at det er Fylkesmannen som har tilsynsansvaret med hyblene. – Opplegget er basert på frivillighet, og plasseringen skjer etter en individuell vurdering av hver enkelt ungdom. Det skal også finnes en plan for utskriving, sier informasjonssjef Mirjam Glosvik hos Buf-etat region vest til Bergens Tidende.

Fylkesmannen og Buf-etat skal ha møte for å avklare hvem som har tilsynsansvaret for hyblene.

24.02.2009
13:24
16.12.2013 09:00