Barnevernshybler uten tilsyn
Unge med rusproblemer i Bergen bor på Bufetats hybler. Oppfølgingen er minimal. – De skulle vært på institusjoner for rusmisbrukere, men tilbudene er lagt ned, sier fylkesleder Grete Kvist i Hordaland.
Buf-etat har i alt 16 leiligheter og hybler i Hordaland og Sogn og Fjordane hvor det bor unge helt ned i 16-årsalderen. De fleste har en lang historie bak seg i barnevernet. Mange av dem har opplevd omsorgssvikt og vold. En del av ungdommene sliter med psykiske problemer, atferdsvansker og rusbruk.
Grete Kvist ser situasjonen til de unge i sammenheng med nedleggelsen av behandlingsplasser for ungdom med atferds- og rusproblemer. – I forbindelse med den siste anbudsrunden i Bufetat mistet regionen mye av behandlingstilbudet til denne gruppen. Disse ungdommene skulle ikke bodd på hybel, men vært i behandling på en institusjon. Hybler og leiligheter er for ungdom som har fått bukt med problemene sine, og som er på vei ut av systemet, fremholder Kvist.
Liten oppfølging
En 17-åring har bodd i en leilighet som tilhører Bufetat i ett og et halvt år. Han har vært under barnevernets omsorg siden han var 13 år gammel. Han har ikke fullført grunnskolen, og er uten jobb. Unggutten forteller til Bergens Tidende at han tilbringer dagene med å røyke hasj hjemme i leiligheten. Han hevder at han aldri har opplevd tilsynsbesøk, og at ingen utenforstående har spurt hvordan opplegget fungerer. Miljøarbeiderne ser han lite til. De kommer kun innom og sjekker at alt står bra til i 23-tiden. – Det kan være at opplegget er bedre enn ungdommen beskriver. Men uansett skulle han ikke bodd der. Han skulle vært i et opplegg hvor han får behandling, sier Kvist.
Uten tilsyn
Fylkesmannen fører tilsyn med barneverninstitusjonene, men har ikke vært på tilsyn på hyblene. Dette er fordi de kun fører tilsyn med institusjoner med døgndrift. – Dette er et tilbud som vi ikke har definert som vårt ansvar, sier seniorrådgiver Eirik Lyssand hos Fylkesmannen i Hordaland til Bergens Tidenede.
Hos Buf-etat mener de at det er Fylkesmannen som har tilsynsansvaret med hyblene. – Opplegget er basert på frivillighet, og plasseringen skjer etter en individuell vurdering av hver enkelt ungdom. Det skal også finnes en plan for utskriving, sier informasjonssjef Mirjam Glosvik hos Buf-etat region vest til Bergens Tidende.
Fylkesmannen og Buf-etat skal ha møte for å avklare hvem som har tilsynsansvaret for hyblene.
Siste nytt
Rusreformen burde skilt mellom ungdom på vei inn i rus og voksne med tung avhengighet, mener sosionom Håvard Berge.
Jacob Buckhard
– Tenk hvis vi bommer! Jeg her redd mange flere unge vil utvikle rusproblemer, sier sosionom om rusreformen
– Jeg ønsker å vise leserne at ting ikke bare er sort/hvitt, men at det ligger mer bak. Ikke for å unnskylde, men for å forklare hvorfor det kan gå ganske galt med enkelte, sier Anette Moe, sosionom og forfatter.
Aslak Kittelsen
Sosionom hedret for krimbok: – Jeg er opptatt av menneskesinnet og arv og miljø
Mye lest
Ann Karin Swang, leder av Landsgruppen av helsesykepleiere, er bekymret for at rusreformen fratar dem virkemidler som i dag fungerer godt. En fallitterklæring fra helsesykepleierne, skriver Otto M. Stormyr og Anna-Sabina Soggiu i dette innlegget.
Ingar Storfjell / Aftenposten / NTB
Helsesykepleierne sier de er satt sjakk matt av forslaget til rusreform. Det er en sjokkerende fallitterklæring fra denne yrkesgruppa
Vi er i ferd med å bekjempe en pandemi. Det er all grunn til å være fornøyd om dagen. Men vi må ikke begå et nytt, kollektivt feilgrep, skriver Frøydis Helen Andersen i dette innlegget.
Privat