JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må ut i løpet av jula

Barneverntjenesten i Asker må flytte på to ukers varsel. Kommunen trenger inntekter og har leid ut lokalene fra 5. januar.
19.12.2008
13:07
16.12.2013 08:12

solfrid.rod@lomedia.no

– Her har Asker kommune sett mulighet til å tjene penger og helt glemt sitt ansvar som arbeidsgiver, mener Ingunn Strand Johansen, hovedtillitsvalgt for FO i Asker.

– De ansatte i barneverntjenesten er skikkelig forbanna, og det har de all grunn til. Det har vært mye omorganisering og flytting i Asker kommune, men maken til dette har vi aldri opplevd. 56 ansatte skal flytte på ukers varsel, hvorav det meste er juleferie. Vi har egentlig ikke ord.

Må kutte 100 millioner

Asker har et kommunestyrevedtak om at kulturhuset, der barneverntjenesten holder til, skal leies ut til eksterne. Fungerende rådmann, Tuss Benum, opplyser at kommunene må kutte 100 millioner i neste års budsjett. Når det da dukket opp en leietaker, kunne ikke kommunen gjøre annet enn å slå til, forklarer Benum.

Flytteplanene ble kjent for de tillitsvalgte mandag denne uka. På et møte med kommuneledelsen i går gjorde Ingunn Strand Johansen og hennes kolleger fra andre forbund det klart at planen var helt uakseptable.

Det opprinnelige forslaget var at de ansatte i barneverntjenesten skulle flytte opp en etasje. Her er imidlertid alle kontorer fullt besatt av PPT og rådgivningstjeneste.

– Her skulle folk altså sitte flere sammen på ett kontor. Hva med alle sensitive opplysninger barneverntjenesten sitter på? Hva med taushetsplikt og viktigheten av egnede lokaler til å ta i mot folk? Jeg er sjokkert over at rådmannen og politikerne ikke hadde tenkt på dette før vi fortalte om de ansattes sterke reaksjoner, sier Strand Johansen.

Bekymret for arbeidsmiljøet

De tillitsvalgte nektet å gå med på å sitte flere på hvert kontor, og gårsdagens møte endte med et kompromiss. I løpet av romjula skal det settes opp provisoriske kontorer i noen av øvingssalene i kulturhuset.

Ingen god løsning, mener Strand Johansen. Hun er bekymret for arbeidsmiljøet i barneverntjenesten. De ansatte føler seg dårlig behandlet og blir også i denne løsningen sittende tettere sammen.

– En god løsning

Ingen kan regne med å være uberørt av den vanskelige økonomiske situasjonen Asker kommune befinner seg, mener Tuss Benum. Hun understreker at barne- og ungdomstjenesten er skjermet fra kutt i antall stillinger.

– Å be noen sitte midlertidig trangt når andre enheter må redusere antall årsverk, synes jeg ikke er så ille, sier Benum.

I følge Benum har ansatte i det kommunale barnevernet har hele tiden visst at de har holdt til i midlertidige lokaler.

– Denne flyttingen er forankret i kommunestyrets vedtak. Alt i alt mener jeg vi har fått til en god løsning. Den er midlertidig, og vi jobber med det langsiktige. Nå appellerer jeg til lederskap og tålmodighet.

Prioriterer ansatte

Benum skjønner at flyttingen kommer brått på de ansatte, men viser til at den interesserte leietakeren kom like brått på. Det er Helse Sør - Øst som skal overta lokalene, et fagmiljø Benum er glad for å få inn i det kommunale kulturhuset.

– Tidsperspektivet har gjort prosessen krevende, men det er ikke riktig at ansatte ikke har blitt hørt. Da jeg skjønte at det var sterke reaksjoner, stoppet jeg prosessen og tok en ekstra runde med de tillitsvalgte. Salene vi nå tar i bruk er egentlig forbeholdt organisasjoner, men vi prioriterer å legge til rette for den ansatte. Dette mener jeg er en løsning vi kan leve med, avslutter Benum.

19.12.2008
13:07
16.12.2013 08:12